Με 265 ψήφους υπέρ και 29 κατά, το ουκρανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε νόμο για την απαγόρευση των θρησκευτικών ομάδων που συνδέονται με τη Μόσχα, στοχεύοντας την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, την οποία η κυβέρνηση έχει κατηγορήσει για συνενοχή με τη Ρωσία για την εισβολή πριν από 2,5 χρόνια περίπου.

Οι περισσότεροι Ουκρανοί είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, όμως σήμερα οι πιστοί έχουν μοιραστεί μεταξύ της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC), η οποία είναι παραδοσιακά σύμμαχος με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στη Μόσχα, και της ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU), η οποία έχει αναγνωριστεί από το 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η UOC λέει ότι διέκοψε τους δεσμούς της με τη Μόσχα μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022 , όμως το Κίεβο αμφισβητεί αυτόν τον ισχυρισμό και έχει ξεκινήσει δεκάδες ποινικές διαδικασίες κατά κληρικών με κατηγορίες ότι διαδίδει φιλορωσική προπαγάνδα, φιλοξενεί κατασκόπους, ακόμη και για προδοσία.

Η Ρωσία καταδίκασε την κίνηση ως «ισχυρό χτύπημα εναντίον ολόκληρης της Ορθοδοξίας», ενώ ο πατριάρχης της Μόσχας, που είχε χαρακτηρίσει την εισβολή στην Ουκρανία ως «ιερό πόλεμο», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο παράνομο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 82 τοις εκατό των Ουκρανών δεν εμπιστεύονται την UOC.

Το σχίσμα μεταξύ των εκκλησιών που συνδέονται με την Ουκρανία και τη Ρωσία ξεκίνησε την εποχή της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, το 2014.

Ο πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος το 2019 παραχώρησε αυτοκεφαλία στην OCU, η οποία προηγουμένως είχε αποσχιστεί από το Πατριαρχείο Μόσχας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης