Πτωτικά κινείται για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση το πετρέλαιο, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση ασκούν πίεση στην αγορά παρά τη μείωση των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 9 σεντς στα 75,96 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate υποχώρησαν 19 σεντς στα 71,74 δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα του WTI για τον Οκτώβριο μειώθηκε 6,9% από τις 15 Αυγούστου, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν 6,4% την ίδια περίοδο.

Καταλυτικά στην αγορά επέδρασαν τα αναθεωρημένα στατιστικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, που έδειξαν ότι προστέθηκαν λιγότερες θέσεις εργασίας το 2024 από ό,τι είχαν αναφερθεί προηγουμένως, αλλά και τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και τη μεγαλύτερη εισαγωγέα μαύρου χρυσού.

«Οι ανοδικοί καταλύτες για το πετρέλαιο μπορεί να φαίνονται περιορισμένοι προς το παρόν»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές πετρελαίου αναμένουν επίσης ότι ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του όπως η Ρωσία, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, θα άρουν κάποιες εθελοντικές περικοπές παραγωγής τον Οκτώβριο, προσθέτοντας περισσότερη προσφορά.

«Η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση και η πιθανή απειλή του ΟΠΕΚ+ που θα υποχωρήσει από τις περικοπές της παραγωγής επιβαρύνουν το πετρέλαιο», τονίζει στο Reuters, η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στη Phillip Nova, προσθέτοντας ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και οι γεωπολιτικές εντάσεις ενισχύουν τους κινδύνους.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες από τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας αμβλύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Χαμάς προσπαθούν να συνάψουν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός , αν και οι διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έληξαν χωρίς εκεχειρία.

«Οι ανοδικοί καταλύτες για το πετρέλαιο μπορεί να φαίνονται περιορισμένοι προς το παρόν, με τις αυξανόμενες πιθανότητες για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, που οδήγησε τους συμμετέχοντες στην αγορά να αποτιμούν ορισμένους από τους γεωπολιτικούς κινδύνους», ανέφερε από την πλευρά του ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς IG, Yeap Jun Rong.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης