Τουλάχιστον 54 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πλημμυρών που σαρώνουν την επαρχία Τιμπεστί, στον απώτερο βορρά του Τσαντ, που καλύπτεται από έρημο, από την περασμένη Παρασκευή, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
«54 άνθρωποι χάθηκαν στις πλημμύρες σε έξι περιφέρειες της επαρχίας Τιμπεστί. Χιλιάδες καταστήματα και οχήματα παρασύρθηκαν από τα νερά από την 9η ως την 14η Αυγούστου», συνόψισε το βράδυ προχθές Τετάρτη μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Μααμάτ Τοσί Σιντί, επικεφαλής των αρχών της επαρχίας Τιμπεστί.
Au moins 54 personnes ont perdu la vie dans des inondations qui ont affecté la province du Tibesti, dans l’extrême-nord désertique du Tchad, région touchée par des inondations depuis vendredi dernier.➡https://t.co/If6m42MMkPhttps://t.co/If6m42MMkP
— Le Figaro (@Le_Figaro) August 16, 2024
Σύμφωνα με τον Ιντρίς Αμπντάλα Χασάν της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας του Τσαντ, οι πλημμύρες οφείλονται στις «καταρρακτώδεις βροχές» στην περιοχή όπου, υπό κανονικές συνθήκες, «οι βροχές μετά βίας φθάνουν τα 200 χιλιοστά τον χρόνο».
Οι βροχές αυτές είναι καιρικό φαινόμενο που καταγράφεται «κάθε πέντε ή δέκα χρόνια», τόνισε.
Η περιοχή Μπορκού-Ενεντί-Τιμπεστί (ή BET για συντομία, από τα αρχικά των τριών διοικητικών διαιρέσεων του βόρειου Τσαντ, περιοχής που γειτονεύει με τη Λιβύη) είναι αχανής έρημος με βουνά που πιστεύεται πως έχουν υπέδαφος πλούσιο σε πολύτιμα μέταλλα.
Σύμφωνα με τον Μπραΐμ Ετζί Μααμάτ, πρόεδρο τοπικής ένωσης για την προώθηση της ειρήνης, ανάμεσα στα θύματα και στους αγνοούμενους η πλειονότητα είναι «ξένοι χρυσωρύχοι» που εργάζονταν χωρίς άδεια στην επαρχία.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών στη δυτική και κεντρική Αφρική προειδοποίησε, με ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, για τον εξαιρετικά βαρύ αντίκτυπο των «καταρρακτωδών βροχών και των μεγάλων πλημμυρών» στην περιοχή, τονίζοντας ότι «το Τσαντ είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο μέχρι τώρα, με 246.883 πληγέντες από τις πλημμύρες μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες». Απηύθυνε έκκληση να υπάρξει «άμεση δράση» και «επαρκής χρηματοδότηση» για αντιμετωπιστεί η «κλιματική κρίση».