Την απόλυτη φρίκη, που επικρατεί στους δρόμους της πρωτεύουσας της Λιβύης, αποτυπώνουν τα δύο βίντεο που έφθασαν στη zougla.gr, γυρισμένα από Λίβυους πολίτες που βρέθηκαν και αυτοί ανάμεσα στους εξεγερθέντες κατά του καθεστώτος Καντάφι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σκηνές και των δύο βίντεο εκτυλίχθησαν στην Τρίπολη την Παρασκευή μετά το μεσημέρι, ακριβώς ύστερα από τη λήξη της προσευχής. Το ένα από αυτά, το πρώτο που αναρτάται, σοκάρει με την ωμότητά του.

Όπως φαίνεται, η ζωή στην Τρίπολη έχει μικρότερη αξία απ’ ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν κοστίζει σχεδόν τίποτε. Ένας πολίτης σωριάζεται νεκρός από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή, που πυροβολεί από ψηλά, σημαδεύοντάς τον στο κεφάλι.
 

«Σνάιπερ», οπλισμένοι με όπλα ελεύθερου σκοπευτή Dragunov ή την μακρύκαννη σκοπευτική εκδοχή του ΑΚ-47, μετατρέπουν τη διαμαρτυρία των εξεγερμένων πολιτών σε κόλαση, σπέρνοντας τον θάνατο στους δρόμους των πόλεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκηνές καθημερινές σε μία χώρα που αλληλοσπαράσσεται, αφού ο ίδιος ο ηγέτης της αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία.

Το δεύτερο βίντεο είναι περισσότερο περιγραφικό και δείχνει  πώς οι κάτοικοι σε μία συνοικία της Τρίπολης, άοπλοι, μετά την προσευχή προσπαθούν να οργανωθούν, την ώρα που ακούγεται ξεκάθαρα ο ξερός ήχος του ΑΚ-47.

Το χρονολόγο των σημερινών εξελίξεων

Οι Η.Π.Α. ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει πλέον νομιμοποίηση του Καντάφι και επέβαλαν κυρώσεις στη Λιβύη.

Με διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, «παγώνουν» οι χρηματικοί πόροι του Καντάφι, της οικογένειάς του, αξιωματούχων της κυβέρνησης, της λιβυκής κεντρικής τράπεζας και κεφαλαίων που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία της χώρας.
 
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α., οι κυρώσεις θα εμποδίσουν τη λεηλασία της χώρας από την κυβέρνηση Καντάφι.

Η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Χίλαρι Κλίντον, ζήτησε τη σύσταση μιας διεθνούς επιτροπής έρευνας, όπως άλλωστε πρότεινε σε έκτακτη σύνοδό του το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε., ώστε να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τις Αρχές της Λιβύης.

Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. έκλεισε την πρεσβεία της στη Λιβύη, ενώ στελέχη της αμερικανικής, αλλά και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν έχουν αποκλείσει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μέχρι πρότινος στενός φίλος και συνεργάτης του Καντάφι, δήλωσε ότι ο ηγέτης της Λιβύης έχει απολέσει πλέον τον έλεγχο της χώρας του.
«Αν είμαστε όλοι σύμφωνοι, μπορούμε να δώσουμε τέλος στο λουτρό αίματος και να υποστηρίξουμε τον λαό της Λιβύης» πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι.

Σημειώνεται ότι ο «Cavaliere» αποτελούσε παραδοσιακά έναν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές αλλά και συνομιλητές του Καντάφι.

Αυτομόλησε κι άλλος ανώτατος διπλωμάτης

Ο πρέσβης της Λιβύης στην Τεχεράνη, Sad Mujbir, δήλωσε σήμερα ότι ο ηγέτης της χώρας του, Μουαμάρ Καντάφι, θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία και να τερματίσει την αιματοχυσία, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Fars.

«Ο Καντάφι πρέπει να δώσει την εξουσία στον λαό» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης Mujbir.
 

Και νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.

Σε νέα συνεδρίασή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. συζήτησε την πρόταση που υποστηρίζεται από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς Καντάφι.

Συγκεκριμένα, η πρόταση περιλαμβάνει:

-Επιβολή εμπάργκο στην προμήθεια όπλων και επικοινωνίας με τη χώρα.

-Τη συζήτηση για την εμπλοκή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ώστε να κατηγορηθεί ο Καντάφι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Διαβάστε επίσης: Ένας ένας εγκαταλείπουν τον Καντάφι

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης