Το Πάτημα Χαλανδρίου επισκέφτηκε την Τρίτη (13/8) η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ξεκινώντας την αυτοψία στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, από τον τόπο όπου αφαιρέθηκε μια ανθρώπινη ζωή, η ζωή μιας αθώας, εργαζόμενης γυναίκας.

Στις δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είπε: «Αυτό που συνέβη, δυστυχώς, ήταν προδιαγεγραμμένο, θα έλεγα προμελετημένο. Όταν η κυβέρνηση, επί τόσα χρόνια δεν παίρνει μέτρα, δεν χρηματοδοτεί την πολιτική προστασία, δεν προσλαμβάνει πυροσβέστες και τους εποχικούς πυροσβέστες, κοροϊδεύει τους πυροσβέστες πενταετούς θητείας, δεν επενδύει σε εξοπλισμό, σε επίγεια μέσα, σε εναέρια μέσα άμεσα διαθέσιμα, δεν λαμβάνει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα πρόνοιας και πρόληψης, δεν ακούει τις προτάσεις που της κάναμε, συγκεκριμένες προτάσεις όλους αυτούς τους μήνες, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα οδηγηθεί η χώρα εδώ που οδηγήθηκε, να έχει μπει δηλαδή η δασική πυρκαγιά μέσα στον αστικό ιστό, η φωτιά από το δάσος μέσα στην πόλη. Εδώ είμαστε σε έναν τόπο ιερό, χάθηκε μία ανθρώπινη ζωή, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω, αφαιρέθηκε μία ανθρώπινη ζωή: η γυναίκα αυτή θα ζούσε εάν κάποιοι είχαν κάνει το καθήκον τους. Η γυναίκα αυτή θα ζούσε, κύριε Μητσοτάκη, αν είχατε πράξει αυτά που οφείλατε. Αν ακούγατε τις προτάσεις μας και εάν τις υιοθετούσατε. Ήταν πάρα πολύ απλό να το κάνετε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, ποινικές ευθύνες, και υπάρχει ευθύνη μεγάλη και στην δικαστική και την εισαγγελική εξουσία, που δεν έχουν κάνει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις επανειλημμένες πρωτοβουλίες μας και δικές μου προσωπικές πρωτοβουλίες, για να σταματήσει η ατιμωρησία.

Πέρυσι τέτοια εποχή, είπα ότι εάν δεν υπάρξει τιμωρία και αν δεν ληφθούν μέτρα, το επόμενο μήνυμα θα είναι ‘εκκενώστε την Αθήνα’. Και οδηγηθήκαμε εκεί. Να εκκενώνονται νοσοκομεία μέσα στην πόλη, και νοσοκομεία παιδιών, να φεύγουν κάτοικοι αλλόφρονες, κυνηγημένοι, απεγνωσμένοι, απελπισμένοι και η κυβέρνηση να είναι απούσα. Είναι πια 2 παρά τέταρτο το μεσημέρι και ο πρωθυπουργός είναι άφαντος. Καμμία δημόσια δήλωση, καμμία ενημέρωση, καμμία παρέμβαση. Κρύβεται και εξυφαίνει το επόμενο σενάριο, τι θα μας πει. Έφταιγε ο αέρας, έφταιγε ο στρατηγός άνεμος, έφταιγαν τα αυθαίρετα, έφταιγαν οι κακοί κάτοικοι που δεν καθάρισαν, κάπου να βρει να αντιμεταθέσει τις ευθύνες του. Οι ευθύνες ανήκουν όλες στην κυβέρνηση και στην περιφέρεια, ανήκουν στην ηγεσία της πυροσβεστικής και θα πρέπει να απαντήσει το υπουργείο, γιατί διόρισε Αρχηγό της πυροσβεστικής τον κατηγορούμενο για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, όπως προηγουμένως ο κ. Μητσοτάκης είχε διορίσει Αρχηγό της πυροσβεστικής, τον κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι. Είναι επιλογές συνειδητές, είναι επιλογές που δεν έχουν να κάνουν με το ενδιαφέρον για την ανθρώπινη ζωή, είναι επιλογές στυγνές μιας κυβέρνησης που δεν ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους. Εμείς, επειδή κινούμαστε μόνο από ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, δεν θα σταματήσουμε και προσωπικά δεν θα σταματήσω. Είναι δέσμευσή μου. Μέχρι να τιμωρηθούν αυτοί που πρέπει και μέχρι να φτιάξουμε τη χώρα μας όπως αξίζουμε».

Στη συνέχεια, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επισκέφθηκε το Αστεροσκοπείο Πεντέλης, όπου ενημερώθηκε τόσο για τη διάσωσή του από την πυρκαγιά, όσο και για το έργο των επιστημόνων. Βρέθηκε ακόμη σε Πεντέλη και Βριλήσσια, κοντά σε πυροσβέστες, εθελοντές, προσκόπους, κατοίκους. Ακολούθησε επίσκεψή της στο ΠΑΛΑΙ του δήμου Γαλατσίου, όπου μαζί με την ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας παρέδωσε ειδικές τροφές και ανεμιστήρες για τα πυρόπληκτα ζωάκια που φιλοξενούνται και περιθάλπονται στη δομή από τους εθελοντές του Dog’s Voice της Έλενας Δέδε και την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υποκλίνομαι στην ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, την προσφορά και την οργάνωση των εθελοντών. Από αυτούς ας διδαχθεί το κράτος», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. Τέλος, η κα Κωνσταντοπούλου επισκέφθηκε το ΟΑΚΑ και τον 9ο πυροσβεστικό σταθμό, ενώ αυτή τη στιγμή μεταβαίνει στη Νέα Μάκρη, στις εκεί δομές στήριξης πυροπλήκτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης