Από τις 18 Ιουλίου συνεχίζει να καίει η πυρκαγιά που ξέσπασε στο όρος Όρβηλος στις Σέρρες.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και πέντε ημέρες, δεν υπάρχουν εναέρια μέσα για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά, με τον δήμαρχο της περιοχής να καταγγέλλει ότι δεν γίνεται καμία προσπάθεια κατάσβεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στο voria.gr, κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη έως τώρα σε έκταση πυρκαγιά στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά, αφού υπολογίζεται ότι έχουν καεί 26.000 στρέμματα.

Για σήμερα Tρίτη 13/08  έχει προγραμματιστεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του Αγκίστρου.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Γιώργος Τάτσιος: «Μέχρι πριν πέντε ημέρες πετούσαν (σ.σ. εναέρια μέσα), γίνονταν φιλότιμες προσπάθειες, εδώ και πέντε μέρες όμως βλέπουμε ότι ενώ συνεχίζει και καίγεται ο Όρβηλος, δεν γίνεται απολύτως καμία προσπάθεια. Νιώθουμε ότι μας έχουν ξεχάσει, ότι είμαστε αβοήθητοι.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και πρόσθεσε: «Το πευκοδάσος στο Αχλαδοχώρι κάηκε, τελείωσε, τεράστια οικολογική καταστροφή και τώρα είναι από την πλευρά του Αγκίστρου όπου έχουμε οξιά. Δεν είναι γρήγορη η μετάδοση της φωτιάς, γιατί η οξιά δεν καίγεται με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο είναι φωτιά, η οποία επεκτείνεται. Κι αυτό που περιμένουμε είναι τι; Να βρέξει;» λέει ο κ. Τάτσιος αγανακτισμένος.

«Δεν μπορεί το Άγκιστρο που είναι από τα πιο τουριστικά μέρη στην Ελλάδα να βλέπει μια φωτιά χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα από το κράτος επί πέντε ημέρες. Η εστία είναι γύρω στο 1 χλμ, πριν τέσσερις ημέρες κάπνιζε μόνο και αυτή τη στιγμή έχει ξαναφουντώσει, το μέτωπο είναι μεγάλο και το βλέπουμε να κατεβαίνει».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σιντικής, δύο είναι λόγοι που δεν πλησιάζουν οι επίγειες δυνάμεις. Αφενός το δύσβατο της περιοχής που δυσχεραίνει τη μετάβαση των κατασβεστικών δυνάμεων και αφετέρου η ύπαρξη πολεμικού υλικού στο σημείο από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο, που έχει σαν αποτέλεσμα να εκρήγνυνται συνέχεια βλήματα και νάρκες.

«Ήρθαν δασοκομάντος αλλά όταν πλησιάζουν στη φωτιά και ακούν εκρήξεις έχουν εντολή να φύγουν, για να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες» σημειώνει ο κ. Τάτσιος, επισημαίνοντας εκ νέου την ανάγκη να σταλούν εναέρια μέσα στο μέτωπο. «Η πυροσβεστική εκεί που μπορεί να κάνει αντιπυρική ζώνη θα μπορέσει να την πιάσει, αλλά δεν είναι σωστό να μην υπάρχει μέριμνα. Μίλησα με τον υπουργό (σ.σ. Πολιτικής Προστασίας), μου είπε ότι έχουμε πολλά ενεργά μέτωπα, χθες μάλιστα υπήρξε και το θέμα με την Αττική. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνει το κράτος, θέμα του υπουργείου είναι να έχει και τα μέσα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τόσα μέτωπα. Ξέραμε όλοι από τον χειμώνα, μας ειδοποιούσαν ότι θα έχουμε παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας και ανομβρία, οπότε θέλαμε να έχουμε την υποστήριξη» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Τα εναέρια μέσα δεν σβήνουν, την περιορίζουν τη φωτιά, γιατί αν δεν πατήσει πόδι πυροσβέστη η φωτιά δεν σβήνει. Το κράτος όμως δείχνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες συνθήκες, για αυτό χτυπάμε το καμπανάκι ώστε την επόμενη φορά να είμαστε έτοιμοι».

Αναφορικά με το πολεμικό υλικό επισημαίνει: «Η αποναρκοθέτηση των αχαρτογράφητων ναρκοπεδίων των πολέμων πρέπει κάποτε να γίνει. Πριν 20 χρόνια ξανακάηκε η περιοχή και τότε η δικαιολογία ήταν η ίδια. Είκοσι χρόνια μετά έχουμε την ίδια δικαιολογία; Αυτό είναι ντροπή για την Ελλάδα του 2024. Να στείλουμε ηχηρό μήνυμα, να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις με σοβαρότητα» καταλήγει ο κ. Τάτσιος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης