«Δυστυχώς παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές. Παρά τις δήθεν εξαγγελίες της γενικής γραμματείας αντεγκληματικής πολιτικής, ότι θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν της τα αιτήματα των κρατουμένων των μεγαλύτερων καταστημάτων κράτησης της χώρας για την κατάργηση των απάνθρωπων ρυθμίσεων του νέου σωφρονιστικού κώδικα, που μετατρέπει τους κρατούμενους των ελληνικών φυλακών σε «πειραματόζωα» αυστηρών ρυθμίσεων που ουδεμία σχέση έχουν με το νόημα του εγκλεισμού που είναι η εκ νέου κοινωνικοποίηση και ενσωμάτωση των κρατουμένων στην κοινωνία μετά την έκτιση και όχι φυσικά ο ιδρυματισμός τους, λάβαμε μια απάντηση γεμάτη «θα» χωρίς καμία δέσμευση από πλευράς κυβέρνησης.

Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας και διεκδικούμε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης με μεταγωγή κρατουμένων με μικρό υπόλοιπο ποινής σε αγροτικές φυλακές. Η προϋπόθεση προηγούμενης λήψης άδειας, κατέστησε «ανενεργές» τις αγροτικές φυλακές. Άμεση Κατάργηση του άρθρου 54 του Ν. 4985/2022.
  • Λήψη άδειας με την συμπλήρωση 1/5 πραγματικής έκτισης της ποινής. Η προϋπόθεση έκτισης 3/10 των ποινών καθείρξεων για την λήψη άδειας, έχει ως συνέπεια να φτάνουν κρατούμενοι στην υφ’ όρον απόλυση χωρίς να έχουν λάβει άδεια(!) και να τους απορρίπτεται η αίτηση για λόγο που δεν ευθύνονται οι ίδιοι. Κατάργηση του νέου άρθρου 50επ του Ν. 4985/2022.
  • Αποδέσμευση του θεσμού της υφ’ όρον απολύσεως από εξωνομικά και ενδιαθετα κριτήρια. Η υφ’ όρον απόλυση δεν αποτελεί 4ο βαθμό δικαιοδοσίας, ώστε να δικάζεται εκ νέου ο κρατούμενος για την ουσία της υπόθεσης την οποία εξέτισε.
  • Επιτάχυνση της διαδικασίας για τυχόν προσφυγές των κρατουμένων σε απορριπτικές αποφάσεις της διοίκησης. Δεν είναι δυνατόν μια προσφυγή κρατούμενου να χρειάζεται έως και τρεις μήνες για την εκδίκαση της. Καθιστά το ένδικο μέσο αναποτελεσματικό και εντέλει σε βάρος των συμφερόντων των κρατουμένων.

Δηλώνουμε παρόντες και Επιμένουμε σε μια σωφρονιστική πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο κρατούμενο και όχι τον κρατούμενο ως αριθμό κελιού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης