Η κυριότερη παράταξη της αντιπολίτευσης στον Ισημερινό, το κίνημα Επανάσταση των Πολιτών (Revolución Ciudadana, RC), ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι υποψήφιά του στις προεδρικές εκλογές του 2025 θα είναι ξανά η δικηγόρος Λουίσα Γκονσάλες.

Η κυρία Γκονσάλες ήταν επίσης υποψήφια στις εκλογές του 2023, στις οποίες ηττήθηκε από τον απερχόμενο πρόεδρο Ντανιέλ Νομπόα. Υποψήφιος αντιπρόεδρός της θα είναι ο Ντιέγο Μπόρχα, πρώην υπουργός της κυβέρνησης του σοσιαλιστή άλλοτε προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυρία Γκονσάλες και ο κ. Μπόρχα ονομάστηκαν στο συνέδριο του RC, που διεξήχθη στη Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά), απόντος του ηγέτη του. Ο Κορέα ζει εξόριστος στο Βέλγιο, την πατρίδα της συζύγου του, αφότου εγκατέλειψε την εξουσία.

Ο πρώην πρόεδρος έχει καταδικαστεί να εκτίσει οκτώ χρόνια κάθειρξης για υπόθεση διαφθοράς, κατά συνέπεια δεν έχει δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Χαρακτηρίζει πολιτική τη δίκη και την καταδίκη του.

Ο νυν πρόεδρος Νομπόα, 36 ετών, ορίστηκε προχθές Παρασκευή από το νεοϊδρυθέν κόμμα του, την Εθνική Δημοκρατική Δράση (ADN), υποψήφιος για την επανεκλογή του στις εκλογές της 9ης Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νομπόα, γιος μεγιστάνα, που δηλώνει κεντροαριστερός αλλά υποστηρίζεται από δυνάμεις της δεξιάς, έγινε πρόεδρος τον Νοέμβριο για να ολοκληρώσει θητεία του προκατόχου του, του Γκιγιέρμο Λάσο· ο τελευταίος προκήρυξε πρόωρες εκλογές για να αποφύγει την παραπομπή του σε δίκη από το κοινοβούλιο εξαιτίας κατηγοριών για διαφθορά.

Τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος Νομπόα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης», μετά την απόδραση ισχυρού βαρόνου των ναρκωτικών από φυλακή της Γουαγιακίλ, το έναυσμα κύματος ακραίας βίας.

Ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τις δύο χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο, ο Ισημερινός, άλλοτε όαση ηρεμίας στη Λατινική Αμερική, μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια σε κόμβο της διακίνησης ναρκωτικών από το οργανωμένο έγκλημα. Ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στη χώρα έσπασε ρεκόρ το 2023, φθάνοντας τις 47 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ δεν ξεπερνούσε τις 6/100.000 το 2018.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης