Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε διάταγμα με το οποίο επιτρέπει στο υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάσει εν απουσία τόσο του ίδιου όσο και του γιου του, του πρωθυπουργού και πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο 88χρονος βασιλιάς της χώρας με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο και σημαντικού συμμάχου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, διαγνώστηκε τον Μάιο με λοίμωξη του αναπνευστικού. Λόγω της περιπέτειας της υγείας του βασιλιά Σαλμάν, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ ανέβαλε την επίσημη επίσκεψή του στην Ιαπωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια εβδομάδα αργότερα, ο βασιλιάς Σαλμάν προήδρευσε μέσω βιντεοσύνδεσης σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πλάνα της οποίας μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

Ο 38χρονος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, κυρίαρχης δύναμης του ΟΠΕΚ, από το 2017 όταν ο πατέρας του τον όρισε διάδοχο του θρόνου, αλλάζοντας την παραδοσιακή σειρά διαδοχής. Το 2022 διορίστηκε πρωθυπουργός.

Το υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει επτά απογόνους του Αμπντουλαζίζ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν αλ Σαούντ, του πρώτου βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Μεταξύ αυτών είναι ο 64χρονος υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ και ο 36χρονος υπουργός Άμυνας πρίγκιπας Χαλίντ, οι οποίοι είναι γιοι του βασιλιά Σαλμάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε ηλικία από τους επτά απογόνους-μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρεσβύτερος είναι ο 72χρονος υπουργός Επικρατείας πρίγκιπας Μανσούρ μπιν Μουτάιμπ, εξάδελφος του βασιλιά Σαλμάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης