Γράφει η Γιάννα Μυράτ

Μια μυστική κυβερνητική υπηρεσία που χρησιμοποιήθηκε για να «κατασκοπεύει» τους ακτιβιστές ενάντια στο lockdown κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει αναπτυχθεί για να παρακολουθεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εν μέσω των ταραχών, σύμφωνα με την The Telegraph.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μονάδα Καταπολέμησης της Παραπληροφόρησης (CDU), που τώρα μετονομάστηκε σε Εθνική Ομάδα Πληροφοριών Εθνικής Ασφάλειας (NSOIT), έχει αναλάβει το καθήκον μόλις μήνες αφότου οι βουλευτές ζήτησαν ανεξάρτητη επανεξέταση των δραστηριοτήτων της.

Οι εκστρατείες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι το NSOIT διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην απάντηση των ταραχών παρά τα εκκρεμή ερωτήματα σχετικά με το εάν είναι κατάλληλο για τον σκοπό του.

Ο Πίτερ Κάιλ, ο Υπουργός Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, ζήτησε από το NSOIT να παρακολουθεί τη διαδικτυακή δραστηριότητα που συζητά τους θανάτους των τριών παιδιών που σκοτώθηκαν στο Σάουθπορτ και τις ταραχές, μετά από εκτεταμένη δημόσια αναταραχή που ακολούθησε αναληθείς ισχυρισμούς στα social media σχετικά με τον ύποπτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μονάδα έχει «κατάσταση αξιόπιστης επισήμανσης», η οποία της δίνει ουσιαστικά προνομιακή πρόσβαση στους συντονιστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που λαμβάνουν αποφάσεις για το αν θα πρέπει να αφαιρεθούν οι αναρτήσεις, όπως γίνεται κατανοητό.

Μια «αδιαφανής μονάδα»

Το CDU ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020 για να καταπολεμήσει αυτό που η κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον περιέγραψε ως «ψευδείς πληροφορίες για τον κορωνοϊό στο διαδίκτυο», αλλά, όπως αποκάλυψε αργότερα η The Telegraph, χρησιμοποιήθηκε επίσης για να καταστείλει τη διαφωνία όσων διαφωνούσαν με την επίσημη πολιτική.

Μεταξύ εκείνων που παρακολουθούνταν από τη μονάδα ήταν ο Καρλ Χένεγκαν, ο επιδημιολόγος που αντιτάχθηκε στα γενικά lockdown. η Μόλι Κίνγκσλεϊ, η οποία έκανε εκστρατεία για να κρατήσουν τα σχολεία ανοιχτά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και ο Ντέιβοντ Ντέιβις, ο συντηρητικός βουλευτής που ζήτησε να κλείσει το CDU.

Το Big Brother Watch, η ομάδα πολιτικών ελευθεριών, περιέγραψε το CDU ως «μία από τις πιο αδιαφανείς μονάδες στην κυβέρνηση εκτός των υπηρεσιών ασφαλείας» και το κατηγόρησε ότι «κατασκοπεύει» την ελευθερία του λόγου.

Ο Σίλκι Κάρλο, ο διευθυντής του, έχει τώρα αμφισβητήσει εάν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί, αντί για άλλη υπηρεσία, στην απάντηση στις ταραχές.

Είπε στην The Telegraph: «Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το εάν το NSOIT είναι κατάλληλο για αυτό το έργο, δεδομένου του ανατριχιαστικού ιστορικού του στην παρακολούθηση της νόμιμης και έγκυρης ομιλίας δημοσιογράφων, επιστημόνων, βουλευτών, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μελών του κοινού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν δικαίως αμφισβήτησαν τη διαχείριση της πανδημίας της κυβέρνησης.

«Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε το NSOIT να τίθεται σε δράση λίγο μετά την αποκάλυψη των αμφιλεγόμενων δραστηριοτήτων του και προτού υποβληθεί στη σημαντική ανεξάρτητη αναθεώρηση που ζήτησε η επιτροπή πολιτισμού».

Ο κ. Κάρλο περιέγραψε το NSOIT ως «ένα σκοτεινό στοιχείο του Whitehall με παραπλανητικό όνομα που λειτουργεί πολύ πέρα ​​από την εθνική ασφάλεια» και είπε ότι εάν η κυβέρνηση παρεκκλίνει στη λογοκρισία της νόμιμης ελευθερίας του λόγου, θα μπορούσε «να πυροδοτήσει εντάσεις και δυσπιστία αντί να προωθήσει την κοινωνική αρμονία».

Μια έκθεση της επιτροπής πολιτισμού, μέσων και αθλητισμού της Βουλής των Κοινοτήτων που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο αμφισβήτησε «την έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας του [NSOIT] και την καταλληλότητα της εμβέλειάς του» και συνέστησε στην κυβέρνηση να αναθέσει μια ανεξάρτητη αναθεώρηση «των δραστηριοτήτων και της στρατηγικής» της μονάδας για να υποβάλει αναφορά εντός 12 μηνών.

Ωστόσο, ο κ. Ντέιβις είπε ότι δεν είχε καμία πραγματική αντίρρηση για τη χρήση του NSOIT για την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των ταραχών επειδή: «Είναι απολύτως θεμιτό για το κράτος να παρακολουθεί πράγματα που θα μπορούσαν να υποκινήσουν τη βία».

Η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ παροτρύνει τους γίγαντες του Διαδικτύου να αφαιρέσουν πιο γρήγορα το παραπλανητικό περιεχόμενο από την ακροδεξιά, εν μέσω φόβων ότι τροφοδοτεί τη βία που παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα.

Ο κ. Kάιλ είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με στελέχη από πέντε εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα: X, YouTube, Meta, Google και TikTok. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε μια δήλωση προειδοποιώντας για τη «διάδοση παραπληροφόρησης μίσους και υποκίνησης» στις ταραχές και επιμένοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα «γρήγορα».

Στη συνέχεια λέγεται ότι η αποστολή διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει δημοσιεύσεις που έγιναν για τις ταραχές ευρύτερα, καθώς άρχισαν να ξεσπούν σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας την τελευταία εβδομάδα.

Ένας καταμερισμός εργασίας θεωρείται ευρέως ότι έχει προκύψει. Τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνουν διαδικτυακό περιεχόμενο που θα μπορούσε να παραβιάζει το νόμο, όπως η υποκίνηση βίας.

Οι αξιωματούχοι του NSOIT εστιάζουν σε υλικό που θα μπορούσε να παραβιάζει τους κανόνες των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης, αλλά υπολείπεται της εγκληματικής δραστηριότητας.

Δεν είναι σαφές πού ακριβώς χαράσσει η μονάδα τη γραμμή όσον αφορά την παραπληροφόρηση, μια περιοχή που είναι πιθανό να εξεταστεί εξονυχιστικά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες εάν συνεχιστεί η βία.

Τα στελέχη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν πει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι είναι πρόθυμα να ενεργήσουν για υλικό που παραβιάζει τους όρους της υπηρεσίας τους.

Αυτό είναι ένα βασικό μέρος του Νόμου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, ο οποίος ψηφίστηκε πέρυσι, αλλά δεν θα εφαρμοστεί μέχρι το επόμενο έτος, όταν η Ofcom, η ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης, ολοκληρώσει τη διαβούλευση σχετικά με το πώς πρέπει να λειτουργήσει.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Ήμασταν απολύτως σαφείς – ό,τι είναι παράνομο εκτός σύνδεσης είναι παράνομο στο διαδίκτυο – και είναι σωστό ότι οποιοσδήποτε τραμπούκος υποκινεί τη βία στους δρόμους έρχεται αντιμέτωπος με την πλήρη ισχύ του νόμου.

«Δεν ζητάμε συγγνώμη για την παρακολούθηση δημοσίως διαθέσιμου περιεχομένου που απειλεί τη δημόσια ασφάλεια. Οι πληροφορίες επισημαίνονται στις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης όταν είναι πιθανό να έχουν παραβιάσει τους όρους υπηρεσίας τους και στην αστυνομία όταν πληρούν ένα ποινικό όριο. Αυτό προφανώς απαιτεί παρακολούθηση εντός των κανόνων περί απορρήτου και των νόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα: αυτό ακριβώς κάνουν οι ομάδες σε όλη την κυβέρνηση».

Μια κυβερνητική πηγή πρόσθεσε ότι η μονάδα παρακολουθεί τις τάσεις και όχι μεμονωμένα άτομα.

 

Με πληροφορίες από The Telegraph

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης