Ο Μιγιαΐν Λόπες κατέχει πλέον, μία ξεχωριστή θέση στα Ολυμπιακά χρονικά, καθώς έγινε ο μοναδικός αθλητής στην Ιστορία της κορυφαίας διοργάνωσης της υφηλίου, που έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο σε πέντε διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, στο ίδιο άθλημα.

Ο 42χρονος Κουβανός παλαιστής, άφησε πίσω του σ’ αυτόν τον ιδιαίτερο κατάλογο, τους θρύλους του αθλητισμού, Μάικλ Φελπς, Καρλ Λιούις, Κέιτι Λεντέκι, Αλ Έρτερ, Πολ Έλβστρομ και Καόρι Ίτσο και πλέον, απολαμβάνει την… μοναξιά της κορυφής, όντας κάτοχος ενός ρεκόρ που θεωρείται απίθανο να καταρριφθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το Πεκίνο, το Λονδίνο, το Ρίο και το Τόκιο, ο Λόπες κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στο Παρίσι, στην κατηγορία των 130 κιλών στην ελληνορωμαϊκή πάλη. Και λίγο μετά το μοναδικό επίτευγμα του, δήλωσε:

«Πρέπει να αγαπάς το άθλημά σου, να είσαι επαγγελματίας και να δείχνεις στον κόσμο ότι μπορείς να πετύχεις σπουδαία πράγματα με λίγα. Η ειλικρίνεια και η ταπεινοφροσύνη μετρούν πολύ στην ζωή για να έχεις τέτοια αποτελέσματα».

Ο «τρομερός» όπως είναι το προσωνύμιο του, θα μπορούσε να έχει συνταξιοδοτηθεί στο χωριό του στην δυτική Κούβα μετά τον θρίαμβο στο Τόκιο το 2021, αλλά αποφάσισε να φύγει από εκεί για να διευρύνει τον μύθο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το κάνει αυτό για την αγάπη του στον αθλητισμό και για την ευχαρίστησή του. Εάν ο Θεός του έδωσε την ευκαιρία να είναι ο καλύτερος στην Ιστορία, γιατί να μην το εκμεταλλευτεί;», σχολίασε ο προπονητής του, Ραούλ Τρουχίγιο, μιλώντας στο AFP.

Ο Λόπες προετοιμάσθηκε αθόρυβα, καθώς δεν αγωνίσθηκε για τρία χρόνια και παρά τις τέσσερις δισκοκήλες που τον ταλαιπωρούν, πήγε στο Παρίσι σε ιδανική κατάσταση.

Αμέσως μετά την λήξη του τελικού, ο Λόπες άφησε τα παπούτσια του στην μέση του ταπί, σε μία παραδοσιακή κίνηση, για τους παλαιστές που αποσύρονται.

«Πρέπει να αφήσουμε χώρο στους νέους», δήλωσε μετά τον τελευταίο αγώνα της τεράστιας καριέρας του, υπονοώντας ότι θα μπορούσε να δει τον εαυτό του να γίνεται προπονητής στο μέλλον:

«Η προπόνηση και οι αγώνες με νεότερους με έπεισαν ότι ήλθε η ώρα να σταματήσω. Είχα μια καριέρα 32 ετών, συμπεριλαμβανομένων 20 ως Ολυμπιακός αθλητής, και έπρεπε να ξεπεράσω πολλά εμπόδια».

Το μοναδικό ρεκόρ του Λόπες, ενδέχεται να ισοφαρίσει η 27χρονη Αμερικανίδα κολυμβήτρια, Κέιτι Λεντέκι, η οποία κυριαρχεί στα 800μ και πιθανώς να είναι παρούσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, το 2028.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης