Του Μπάμπη Παπαφιλιππάκη

Δεν μπορεί μακριά από την κορυφή. Είναι φτιαγμένος για να είναι στην πρώτη θέση. Όπως καταλάβατε μιλάμε για τον Μίλτο της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον… air Τεντόγλου, ο οποίος με καλύτερο άλμα στα 8.48μ., κατάφερε στο κατάμεστο «Stade de France» να στεφθεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά χρυσός Ολυμπιονίκης στο μήκος, γράφοντας ιστορία στην «Πόλη του Φωτός».

Κι αυτό γιατί ο υπεραθλητής του Πομάσκι, με καταγωγή από τα Γρεβενά, έγινε απόψε ο δεύτερος άλτης που κατακτά διαδοχικά χρυσά μετάλλια στο αγώνισμά του, μετά τον θρυλικό Καρλ Λιούις ο οποίος είχε τέσσερα συνεχόμενα από το 1984 έως το 1996.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο Μίλτος γίνεται ο πρώτος Έλληνας αθλητής του στίβου που κατακτά συνεχόμενα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και ο πρώτος γενικότερα στον 21ο αιώνα, αφού προηγήθηκε ο αρσιβαρίστας Πύρρος Δήμας, με τρία χρυσά από το 1992 έως το 2000.

Πρώτο χρύσο και έβδομο συνολικά μετάλλιο για την Ελλάδα στο Παρίσι

Αυτό ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες και το 7ο συνολικά (1 ασημένιο – 5 χάλκινα), με τη χώρα μας να καταγράφει την 5η καλύτερη συγκομιδή της στα χρονικά, μετά την Αθήνα 2004 (16), το Σίδνεϊ 2000 (8), την Ατλάντα 1996 (13) και φυσικά τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 με 47 μετάλλια.

Όσον αφορά στις δύο άλλες θέσεις του βάθρου σε αυτές θα ανέβουν ο Πίνοκ, που πήρε το ασημένιο με 8.36μ. και ο 19χρονος Ιταλός, Φουρλάνι, που είχε καλύτερο άλμα στα 8.34μ.

Οι 8 πρώτοι:

1. Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) 8,48

2. Γουέϊν Πίνοκ (Τζαμάϊκα) 8,36

3. Ματία Φουρλάνι (Ιταλία) 8,34

4. Σάϊμον Εχάμερ (Ελβετία) 8,20

5. Τζ.Φίντσαμ-Ντιούκς (Βρετανία) 8,14

6. Σίμον Μπατς (Γερμανία) 8,07

7. Μινγκούν Ζανγκ (Κίνα) 8,07

8. Γιανάν Βάνγκ (Κίνα) 8,03

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απονομή των μεταλλίων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 7 Αυγούστου.

Έκανε… ζέσταμα με 8.27μ. ο Μίλτος

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο μπήκε στο γήπεδο, κατά την παρουσίαση των αθλητών, απόλυτα σοβαρός και συγκεντρωμένος. Ήξερε τον στόχο του και δεν άφηνε τίποτα να τον επηρεάσει.

Στο πρώτο του άλμα ο αθλητής του Πομάσκι έκανε 8.27μ. και μετά την ολοκλήρωση των πρώτων προσπαθειών ήταν στη δεύτερη θέση.

Μπροστά του ήταν μόνο ο Ιταλός, Ματία Φουρλάνι, ο οποίος πήδηξε στην πρώτη του προσπάθεια στα 8.34μ.

Ο νεαρός άλτης από την Ιταλία όμως υπολόγιζε χωρίς τον… ξενοδόχο Μίλτο.

 

Με άλμα στα 8.48μ. πέρασε στην πρώτη θέση ο Τεντόγλου

Ο Τεντόγλου έχει αποδείξει ότι δεν… αντέχει για πολύ μακριά από την πρώτη θέση. Έτσι και στον αποψινό αγώνα φρόντισε να αποκαταστήσει άμεσα την τάξη, καθώς πραγματοποίησε ένα καταπληκτικό δεύτερο άλμα και τέθηκε επικεφαλής του τελικού.

Με ένα άλμα που περιείχε ένα τέλειο πάτημα (0,8) ο Μίλτος κατάφερε να κάνει 8.48μ. κι έτσι προσπέρασε τον Ιταλό, ο οποίος μάλιστα υποχώρησε στην τρίτη θέση, καθώς ο Πίνοκ με 8.36μ. αναρριχήθηκε στη δεύτερη θέση.

Μάλιστα με έναν μορφασμό στον προπονητή του ο Τεντόγλου έδειξε να μην είναι απόλυτα ευχαριστημένος από αυτό το άλμα του.

Παρέμεινε στην κορυφή ο Μίλτος

Στην τρίτη του προσπάθεια ο Μίλτος δεν κατάφερε να βελτιώσει την επίδοση του, καθώς είχε επιτυχημένο άλμα στα  8.24μ.

Πάντως, παρ’ όλα αυτά ο κορυφαίος Έλληνας άλτης διατηρήθηκε στην πρώτη θέση, καθώς κανένας αντίπαλός του δεν είχε κάνει καλύτερο άλμα από τα 8.48μ.που πέτυχε στη δεύτερη προσπάθειά του.

Στα 8.36μ. η τέταρτη προσπάθεια του Έλληνα πρωταθλητή

Στην τέταρτη του προσπάθεια ο Μίλτος είχε επιτυχημένο άλμα στα 8.36μ., με το 8.48μ. να τον διατηρεί στην κορυφή.

Αυτό ήταν το δεύτερο καλύτερο άλμα του Τεντόγλου στον αποψινό τελικό, το οποίο ήταν ισόβαθμο με το καλύτερο του Πίνοκ που ήταν στη δεύτερη θέση.

Πέμπτο άλμα στα 8.31μ. για τον Μίλτο

Ο Μίλτος στη συνέχεια είχε επιτυχημένο άλμα στα 8.31μ., ωστόσο δεν αποχωρίστηκε την πρώτη θέση.

Κι αυτό γιατί ο Πίνοκ είχε άλμα στα 824μ., ενώ ο Φουρλάνι πήδηξε στα 8.31μ., την ώρα που οι Γουάνγκ και Ζανγκ ολοκλήρωναν τις προσπάθειές τους.

Ο Τεντόγλου επιχείρησε και έκτο άλμα (το οποίο ήταν άκυρο), ωστόσο λίγη σημασία είχε.

Κι αυτό γιατί τα πάντα είχαν τελειώσει. Ο Μίλτος δευτερόλεπτα νωρίτερα είχε εξασφαλίσει το χρυσό μετάλλιο, γνωρίζοντας την αποθέωση από 65.000 θεατές στο «Stade de France».

Φυσικά τον θρίαμβό του έσπευσε να τον πανηγυρίσει αγκαλιά με τον προπονητή του, Γιώργο Πομάσκι, ο οποίος δούλεψε το αστείρευτο ταλέντο του Μίλτου και τον έκανε στον απόλυτο πρωταγωνιστή του μήκους.

«Ήθελα κάτι παραπάνω»

Ο Μίλτος Τεντόγλου στις δηλώσεις του, μετά τον νέο του θρίαμβο,  τόνισε πως δεν είναι ευχαριστημένος από την προσπάθειά του, καθώς, όπως επισήμανε,  ήθελε να κάνει καλύτερη επίδοση στο «Stade de France».

Αναλυτικά όσα ανέφερε στην κάμερα της ΕΡΤ:

«Χαίρομαι πολύ γι’ αυτό που κατάφερα, ήθελα να κάνω κάτι παραπάνω. Το πάλεψα, ξύπνησα στα τελευταία άλματα. Στο τελευταίο άλμα άλλαζε ο αέρας, δεν τα κατάφερα. Ήταν δύσκολος αγώνας. Είμαι πολύ χαρούμενος αλλά σαν επίδοση, ήθελα κάτι παραπάνω για μένα για να το ευχαριστηθώ περισσότερο.

Ο Φουρλάνι μού έβαλε πίεση για αυτό απάντησα. Και ο Πίνοκ μου έβαλε πίεση και για αυτό δεν σταμάτησα να προσπαθώ, είχα καλό σερί, δεν έκανα… κάτι 8.20. Είμαι ευχαριστημένος.

Επειδή είχα την καλύτερη επίδοση πηδούσα τελευταίος, αφού δεν με πέρασε κανείς όλα καλά. Σίγουρα κάτι λέει που πήρα δεύτερο χρυσό συνεχόμενο. Στους Ολυμπιακούς πρέπει να είσαι τυχερός. Είναι άλλοι που έχουν κερδίσει πολλά παγκόσμια, αλλά δεν ήταν τυχεροί για να είναι εδώ. Είμαι σίγουρα χαρούμενος που έκανα και καλύτερη επίδοση από το Τόκιο.

H υπόκλιση του Τεντόγλου στο κοινό τη στιγμή που τον αποθέωνε

Εγώ είμαι ήσυχος, δεν κάνω πολλά πριν τον αγώνα, σκέφτομαι τα πάντα, σκέφτομαι το χειρότερο και τα περιμένω όλα δεν αφήνω περιθώριο λάθους.

Είπα στον Πομάσκι ότι δεν ήμουν καλός σήμερα και αυτός μου έλεγε “δεν πειράζει το πήραμε”. Πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο, κάθε μέρα είναι διαφορετική και κάθε στάδιο, είμαι οκ με αυτό.

Έβλεπα πολλά μηνύματα και στα σόσιαλ για εμένα, τους ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω να σας έκανα περήφανους και να χαμογελάσατε έστω για λίγο, έχουμε και άλλους αθλητές, ελπίζω να τα πάμε καλά».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης