Η Γαλλία και η Βρετανία πρότειναν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. σχέδιο απόφασης που προβλέπει την επιβολή «συνολικού εμπάργκο όπλων και κυρώσεων» στη Λιβύη, καθώς και την υποβολή αιτήματος προς «το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη δίωξη των μελών της λιβυκής ηγεσίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Αλιό-Μαρί.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συγκαλεί σήμερα το απόγευμα έκτακτη σύνοδο της Ατλαντικής Συμμαχίας, με σκοπό να συζητήσει με τους υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την απομάκρυνση των ξένων υπηκόων από τη Λιβύη και την προσφορά βοήθειας, όπου αυτή χρειάζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει ένα γαλλο-βρετανικό σχέδιο… ζητήσαμε τη λήψη απόφασης για συνολικό εμπάργκο όπλων, κυρώσεις και αίτημα προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη δίωξη των μελών της λιβυκής ηγεσίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info. Οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν οικονομικές κυρώσεις και απαγόρευση μετακινήσεων, διευκρίνισε.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, πρέπει οπωσδήποτε να επιληφθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Πρέπει να δοθεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα» πρόσθεσε η Μισέλ Αλιό-Μαρί, λέγοντας ότι υπάρχουν «πολλές εκατοντάδες νεκροί», αλλά ότι δεν υπάρχει σαφής απολογισμός από την καταστολή της εξέγερσης στη Λιβύη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. θα συνεδριάσει σήμερα, προκειμένου να συζητήσει τη γαλλο-βρετανική πρόταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης