Η συνέχιση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδος και Αζερμπαϊτζάν και η εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων, δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, είναι το αντικείμενο της διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Ελμάρ Μαμαντιάροφ, στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της αζερικής διπλωματίας θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ενώ το μεσημέρι αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα. Θα ακολουθήσει γεύμα, το οποίο θα παραθέσει ο Έλληνας υπουργός προς τιμήν του Αζέρου ομολόγου του, και θα γίνουν κοινές δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τελευταία χρόνια είναι αλήθεια πως έχουν πυκνώσει οι διμερείς επαφές, με αφορμή την προεδρία της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ το 2009 και με σταθμό την επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ. Οι επαφές, που στηρίζονται στο καλό πολιτικό κλίμα, εστιάζονται στην προώθηση των οικονομικών σχέσεων και κυρίως στην ενεργειακή συνεργασία, δεδομένου ότι η Ελλάδα και η Ιταλία προωθούν το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ITGI, του οποίου μοναδικός προμηθευτής είναι το Αζερμπαϊτζάν. Η Αθήνα, από την πλευρά της, επιδιώκει να διασφαλίσει τις ποσότητες αερίου που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία του αγωγού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης