Ένας εκρηκτικός μηχανισμός κρυμμένος σε ένα αυστηρά φυλασσόμενο συγκρότημα όπου ο κορυφαίος ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια ήταν γνωστό ότι διέμενε στο Ιράν ήταν αυτό που τον σκότωσε, σύμφωνα με έρευνα των The New York Times.

Ο ίδιος έχασε τη ζωή του κατ’ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με επτά αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων δύο Ιρανών, και ενός Αμερικανού αξιωματούχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η έρευνα αναφέρει πως η βόμβα είχε τοποθετηθεί πριν από περίπου δύο μήνες στον ξενώνα, ο οποίος διοικείται και προστατεύεται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και αποτελεί μέρος ενός μεγάλου συγκροτήματος, γνωστού με το όνομα “Neshat”, που βρίσκεται σε μια ακριβή περιοχή στα βόρεια της Τεχεράνης.

Η βόμβα πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως, ανέφεραν οι πέντε αξιωματούχοι, μόλις επιβεβαιώθηκε ότι ο Χανίγια ήταν μέσα στο δωμάτιό του στον ξενώνα. Από την έκρηξη σκοτώθηκε, ακόμη, ένας σωματοφύλακας.

Η έκρηξη φαίνεται ότι ταρακούνησε το κτίριο, έσπασε ορισμένα παράθυρα και προκάλεσε τη μερική κατάρρευση ενός εξωτερικού τοίχου, σύμφωνα με τους δύο Ιρανούς αξιωματούχους, μελών των Φρουρών της Επανάστασης που ενημερώθηκαν για το περιστατικό. Οι ζημιές αυτές ήταν επίσης εμφανείς σε φωτογραφία του κτιρίου που δόθηκε στους New York Times.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ισμαήλ Χανίγια διέμενε στον ξενώνα αρκετές φορές όταν επισκεπτόταν την Τεχεράνη, σύμφωνα πάντα με τους αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής.

Σημειώνεται πως όλοι οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να μοιραστούν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τη δολοφονία.

Στο μεταξύ, εν μέσω απειλών για εκδίκηση και με κατάρες κατά των σιωνιστών από τον αραβικο κόσμο κηδεύτηκε στην Τεχεράνη ο Ισμαήλ Χανίγια, η σορός του οποίου θα μεταφερθεί (1/8) στη Ντόχα για να ταφεί.

Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ έδωσε ήδη εντολή για επίθεση κατά του Ισραήλ με drones και πυραύλους, με τον Νετανιάχου να παραδέχεται πως οι επόμενες μέρες είναι δύσκολες.

Αν κι με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται εξαιρετικά αβέβαιο το μέλλον των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές ζητά η Ουάσιγκτον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης