Γράφει η Γιάννα Μυράτ

Δεν έχουν τέλος τα παρατράγουδα και οι αποτυχίες των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, και σε αυτά, έρχεται να προστεθεί και η διατροφή των αθλητών, που επιχειρείται να είναι… “φιλική προς το κλίμα”!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τη γαστρονομική της φήμη, η Γαλλία επέλεξε να καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων αθλητών που αναζητούν κορυφαία απόδοση μένοντας ωστόσο επικεντρωμένη στο αποτύπωμα άνθρακα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτή την δύσκολη -για να μην πούμε και παράλογη- ισορροπία στο Ολυμπιακό Χωριό, καλούνται να κρατήσουν όσοι ετοιμάζουν τα 40.000 γεύματα την ημέρα.

Οι σεφ με αστέρια Michelin βοήθησαν στο σχεδιασμό των μενού και οι διοργανωτές του Paris 2024 έδωσαν έμφαση σε όλες τις φυτικές και τοπικές προσφορές που ελαχιστοποιούν το αποτύπωμα άνθρακα αυτών των Αγώνων. Μεταξύ των “φιλικών προς το κλίμα” επιλογών είναι στριφτά κρουασάν αγκινάρας-τρούφας, ντάλ φακής και μπουργκινιόν χωρίς βόειο κρέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο οι αθλητές θέλουν περισσότερο κρέας.

Η Sodexo Live, η γαλλική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την εστίαση στο χωριό των αθλητών και σε πολλούς από τους χώρους των Ολυμπιακών αγώνων, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε προσαρμόσει τις προμήθειες ως απάντηση στα σχόλια των αθλητών και στα πρότυπα κατανάλωσης στις πρώτες μέρες των Αγώνων.

«Ορισμένα προϊόντα, όπως τα αυγά και τα ψητά κρέατα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους αθλητές, επομένως οι ποσότητες τους έχουν αυξηθεί αμέσως», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, Ετιέν Τομπουά, δήλωσε στους δημοσιογράφους : «Υπήρξε μια ενίσχυση στις ζωικές πρωτεΐνες, με 700 κιλά αυγά και έναν τόνο κρέατος, για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των αθλητών, τους οποίους τοποθετούμε στην καρδιά της εμπειρίας του Παρισιού 2024».

Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό που σερβίρεται στο Ολυμπιακό Χωριό μπορεί να καταλήξει να είναι κάπως λιγότερο φιλικό προς το κλίμα από ό,τι αναμενόταν – αφού ένα σχέδιο για την απαγόρευση του κλιματισμού στο χωριό απέτυχε όταν οι ομάδες που ανακοίνωσαν ότι έφεραν τα δικά τους A/C.

Τα πιο έντονα παράπονα για το φαγητό προήλθαν από την ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας. Το φαγητό «δεν είναι επαρκές», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Βρετανικής Ολυμπιακής Ένωσης, Άντι Άνσον , στην εφημερίδα Times την παραμονή των Τελετών Έναρξης.

«Δεν υπάρχουν αρκετά συγκεκριμένα τρόφιμα: αυγά, κοτόπουλο, ορισμένοι υδατάνθρακες, και μετά υπάρχει η ποιότητα του φαγητού, με το ωμό κρέας να σερβίρεται στους αθλητές», είπε ο Άνσον.

Η ομάδα της Μ.Β. – η οποία είναι μεταξύ εκείνων που ούτως ή άλλως φέρνουν τους δικούς τους σεφ – έπρεπε να προσθέσει έναν σεφ για να υποστηρίξει αθλητές που δεν ήθελαν να φάνε στο Ολυμπιακό Χωριό, είπε.

Μέλη της γερμανικής ομάδας χόκεϊ ανδρών γκρίνιαξαν επίσης για το φαγητό.

Η Sodexo Live, με έδρα σε ένα προάστιο του Παρισιού, επέβλεπε το φαγητό για πολλούς θεατές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, καθώς και για 15 Super Bowl. Αλλά η τροφοδοσία των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού – συμπεριλαμβανομένης της αίθουσας φαγητού του Ολυμπιακού Χωριού, που εκτιμάται ως το μεγαλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, με θέσεις για 3.500 άτομα – παρουσιάζει περισσότερες προκλήσεις.

Το «Παρίσι 2024 Food Vision» περιλαμβάνει δεσμεύσεις για παροχή τοπικών, εποχιακών τροφίμων, με λιγότερες ζωικές πρωτεΐνες και περισσότερα φυτικά συστατικά, ως μέρος ενός στόχου να μειωθεί κατά το ήμισυ το αποτύπωμα άνθρακα του Λονδίνου 2012 και του Ρίο 2016.

Αλλά οι διοργανωτές περίμεναν ότι οι αθλητές που προετοιμάζονται για ιστορικές στιγμές για την καριέρα τους θα δέχονταν τον πειραματισμό παρά τις διατροφικές ανάγκες πάνω από όλα.

«Χρειάζονται πολλές πρωτεΐνες», παραδέχτηκε ο Φιλίπ Βουρτς, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα τρόφιμα και τα ποτά στους Αγώνες. «Δεν μπορείς απλά να πεις, εντάξει, γίνε 60 ή 100 τοις εκατό χορτοφάγος. Απλώς δεν είναι δυνατό».

Έτσι, ενώ τα γεύματα με βάση τα φυτά αντιπροσωπεύουν το 60 τοις εκατό ή περισσότερο από αυτά που μπορούν να αγοράσουν οι θεατές στους Ολυμπιακούς χώρους, αντιπροσωπεύουν περίπου το 30 τοις εκατό αυτών που προσφέρονται στο Ολυμπιακό Χωριό, σύμφωνα με τους υπεύθυνους catering. Αυτό παραμένει ακόμα και μετά τις προσαρμογές, είπε η Sodexo Live.

Ο Σαρλ Γκιλουά, ο κύριος εκτελεστικός σεφ του Ολυμπιακού Χωριού, είπε ότι οι διοργανωτές ήθελαν να επιδείξουν τη γαλλική μαγειρική παραμένοντας ευαίσθητοι στις πολιτιστικές προτιμήσεις. «Είναι πολύ σημαντικό να προωθήσουμε τη γαλλική κουζίνα και τη γαστρονομία», είπε σε συνέντευξή του. «Αλλά καλωσορίζουμε τον κόσμο στο τραπέζι μας. Πρέπει επίσης να σεβόμαστε τις συνήθειες και τις γαστρονομικές κουλτούρες άλλων χωρών».

Ένα από τα πιάτα είναι ένα στριφτό κρουασάν, γεμιστό με κρέμα αγκινάρας και από πάνω ένα αυγό ποσέ, τυρί και τρούφες. Ο Γκιλουά είπε ότι ο χώρος γευσιγνωσίας έχει σχεδιαστεί κυρίως για «στιγμές ανακάλυψης και ευχαρίστησης μετά τους διαγωνισμούς».

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μεταξύ των εθνών που αποφάσισαν από την αρχή ότι θα φέρουν δικούς τους σεφ στο Παρίσι.

Ο Μπράιαν Κνάτσον, διευθυντής υπηρεσιών τροφίμων και διατροφής για την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η παρουσία οικείων σεφ «είναι κάτι παρήγορο και χαλαρώνει τον αθλητή».

Η ομάδα εξακολουθεί να βασίζεται σε ορισμένες προμήθειες των ΗΠΑ: Έστειλε πάνω από 30 παλέτες, συμπεριλαμβανομένων 8.000 φιαλών milkshakes με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Ως επί το πλείστον, ωστόσο, η Γαλλία έχει «τα προϊόντα που χρειαζόμαστε», είπε ο Κνάτσον.

Είπε ότι εξεπλάγη όταν έμαθε ότι πολλοί Γάλλοι αρτοποιοί πηγαίνουν διακοπές για έναν ολόκληρο μήνα τον Αύγουστο. Αλλά μετά από διαπραγματεύσεις, είπε, κάποιος ήταν πρόθυμος «να παραμείνει ανοιχτός και να μας προμηθεύσει αποκλειστικά».

Λειτουργώντας από ένα προπονητικό κέντρο των ΗΠΑ στα περίχωρα του Παρισιού, η ομάδα του Κνάτσον ταΐζει Αμερικανούς αθλητές και το προσωπικό υποστήριξης επί τόπου και προετοιμάζει κουτιά τροφίμων. Το φαγητό αμέσως μετά από έναν αγώνα, αντί να περιμένει να επιστρέψει στο χωριό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους αθλητές που έχουν μόνο σύντομες περιόδους αποκατάστασης, είπε.

Αλήθεια, ρώτησαν καθόλου τους αθλητές τι επιθυμούν να τρώνε; Φήμες λένε ότι ο αριθμός των Vegan αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες φέτος έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ: Τρεις!

 

Με πληροφορίες από Washington Post

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης