Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Ενίσχυση του συστήματος ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων του ν. 5026/2023 – Τοποθέτηση αλλοδαπού ανηλίκου σε ίδρυμα, δομή παιδικής προστασίας ή ανάδοχη οικογένεια – Αναψηλάφηση λόγω έκδοσης οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – Εναρμόνιση με τον ν. 4624/2019 της χρήσης πληροφοριών από τις Κοινές Ομάδες Έρευνας και κατά την εκτέλεση Ευρωπαϊκής Εντολής Έρευνας – ‘Αλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από την ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην ολομέλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλειος Υψηλάντης, τόνισε ότι οι διατάξεις του πόθεν έσχες έρχονται σε μία ευτυχή συγκυρία για τη χώρα μας, καθώς μόλις χθες δημοσιεύθηκε η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα για το 2024, με την οποία αναγνωρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική πρόοδος η νομοθετική παρέμβαση με την οποία εξασφαλίζεται η συμμετοχή της ίδιας της δικαιοσύνης στην επιλογή της ηγεσίας της, αναγνωρίζονται τα σημαντικά βήματα για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης και την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτερης απονομής της. Ο κ. Υψηλάντης υπενθύμισε ενδεικτικά τα νομοσχέδια της αναθεώρησης του δικαστικού χάρτη της χώρας και του κανονισμού του Συμβουλίου της Επικρατείας. Παράλληλα, είπε, ότι στην ετήσια έκθεση επισημαίνεται η αρτιότητα της νομοθεσίας για το πόθεν έσχες, που επιτρέπει την πραγματοποίηση σημαντικού ποσοστού ελέγχων.

Ο εισηγητής της μειοψηφίας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, απαντώντας στον κ. Υψηλάντη είπε ότι δεν αναφέρθηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά στα ποσοτικά – και προσέθεσε πως στην έκθεσή της για το 2023, παρότι εντοπίζονται κάποια βήματα προόδου, η Κομισιόν απευθύνει συστάσεις στη χώρα μας. Ως προς την ουσία του νομοσχεδίου, είπε ότι για την άντληση με αυτόματο τρόπο των δεδομένων της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, δεν υπάρχει περιθώριο χρόνου και υπάρχουν κρίσιμες τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να αποσαφηνιστούν – κι επιπλέον, η αυτόματη συμπλήρωση του πόθεν έσχες στα βήματα του εγχειρήματος της φορολογικής δήλωσης, θέλει διπλή και τριπλή προσοχή.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η Μιλένα Αποστολάκη, ανέφερε ότι είναι σκόπιμο όταν επικαλούμαστε εκθέσεις διεθνών οργανισμών, να τις επικαλούμαστε στο σύνολο τους κι όχι όποτε το περιεχόμενό τους θεωρούμε ότι πολιτικά είναι συμφέρον, και να αποσιωπούμε άλλες εκθέσεις, άλλων διεθνών οργανισμών. Για το νομοσχέδιο ανέφερε ότι είναι ένα νομοσχέδιο-σκούπα και προσέθεσε πως επισημάνθηκε το ζήτημα της πλημμελούς προετοιμασίας και σημαντικά θέματα ασφάλειας λειτουργίας των συστημάτων, γενικώς που επιτείνει την πεποίθηση για αδυναμία υλοποίησης εντός της στενότατης χρονικής προθεσμίας που έχει τεθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Το γεγονός ότι χώρες, ας πούμε πολύ πιο μεγάλες από την Ελλάδα – και με μια παράδοση στα ζητήματα του κράτους δικαίου – σήμερα έχουν περισσότερες συστάσεις από την Ελλάδα, δείχνει ότι υπάρχει δρόμος. Ο δρόμος αφορά όλες τις χώρες. Το ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί, είναι εάν κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση του να ενισχύουμε διαρκώς το κράτος δικαίου ή όχι. Η Έκθεση, λοιπόν, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει ναι: η Ελλάδα κάνει σημαντικά βήματα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου” απάντησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Από το ΚΚΕ, η ειδική αγορήτρια Μαρία Κομνηνάκα, είπε ότι για άλλη μια φορά σοβαρά ζητήματα, έρχονται την τελευταία στιγμή, σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια συζήτησης, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, με μια πανσπερμία εντελώς άσχετων μεταξύ τους διατάξεων. Ως προς το νομοσχέδιο, προσέθεσε ότι τα φαινόμενα διαφθοράς δεν αντιμετωπίζονται με τέτοιου είδους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που ούτε μπορούν, αλλά ούτε και θέλουν να κόψουν τον ομφάλιο λώρο του συστήματος με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση μιλάει για αυτοματοποιημένες διαδικασίες, όταν το νομοσχέδιο προβλέπει τη συμπλήρωση ορισμένων πεδίων των δηλώσεων από τον ίδιο τον υπόχρεο, λόγω τεχνικών περιορισμών που ανάγονται στις δυνατότητες διαλειτουργικότητας των συστημάτων των φορέων, ενώ το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα άντλησης στοιχείων μέσω της διαλειτουργικότητας, είναι αδύνατο να επιτευχθεί με επιτυχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γεώργιος Ρούντας από την Νίκη, αναφορικώς με τις ρυθμίσεις για το πόθεν έσχες, είπε ότι το κόμμα του διάκειται θετικά, ζήτησε ωστόσο διευκρινήσεις για διατάξεις που αφορούν την τοποθέτηση αλλοδαπού ανηλίκου σε ίδρυμα, δομή παιδικής προστασίας ή ανάδοχη οικογένεια.

Ο Πέτρος Δημητριάδης από τους “Σπαρτιάτες”, είπε πως υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα στη διάταξη για το πόθεν έσχες και τόνισε ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο να γίνουν οι δηλώσεις πόθεν έσχες προσυμπληρωμένες, αλλά να υπάρξει και το απαραίτητο και κατάλληλο τεχνικό πλαίσιο ώστε να γίνουν και σωστά, για να γνωρίζουμε ότι αν κάνει κάποιος κάποιο λάθος στις δηλώσεις πόθεν έσχες, μπορεί να υπάρχουνε και νομικές συνέπειες.

Η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, είπε ότι στο νομοσχέδιο επικρατεί μια συλλογιστική, ότι χωρούν περισσότερες διατάξεις που άπτονται διαφορετικών υπουργείων, διαφορετικών δικαιοδοσιών, αντίθετα με τον τρόπο που έχει συλλέξει η κυβέρνηση, εν είδει σκούπας, διαφορετικά αντικείμενα σε ένα και μόνο νομοσχέδιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης