Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Stellantis είναι ένας πολυεθνικός ευρωπαϊκός – αμερικανικός όμιλος κατασκευής αυτοκινήτων, που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2021 βάσει μιας διασυνοριακής συγχώνευσης 50% – 50% μεταξύ του ιταλο-αμερικανικού ομίλου Fiat Chrysler Automobiles και του γαλλικού ομίλου PSA.

Πλέον, κάτω από την «ομπρέλα» του έχει 14 συνολικά φίρμες αυτοκινήτων και πιο συγκεκριμένα τις:  Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati,Opel, Peugeot, Ram,Vauxhall.

Όμως η τεράστια αυτή γκάμα θα μπορούσε να μειωθεί κάποια στιγμή στο μέλλον, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Stellantis. Το Reuters επικαλείται τον Κάρλος Ταβάρες που λέει ότι οι μη κερδοφόρες μάρκες θα καταργηθούν: «Αν δεν βγάζουν χρήματα, θα τα κλείσουμε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε μάρκες που δεν βγάζουν χρήματα». Είναι τόσο απλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής δεν κατονόμασε μάρκες που κινδυνεύουν να καταργηθούν, αλλά είναι γνωστό πως ορισμένες φλερτάρουν με το λουκέτο, περισσότερο από άλλες. Εμπειρογνώμονες του κλάδου δήλωσαν στο Reuters ότι η Stellantis θα μπορούσε να προσπαθήσει να πουλήσει τη Maserati και να κλείσει τη Lancia ή την DS. Ωστόσο, όλα αυτά είναι εικασίες σε αυτό το σημείο. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν αρκετές μάρκες κάτω από τη γιγαντιαία εταιρική ομπρέλα που είναι πολύ μεγάλες για να αποτύχουν: Fiat, Opel/Vauxhall, Peugeot, Citroën, Jeep και Ram.

Ο χρόνος θα δείξει αν η Stellantis θα κρατήσει τόσο την Dodge όσο και την Chrysler στο τεράστιο χαρτοφυλάκιό της. Η τελευταία περιορίζεται σήμερα σε ένα μόνο μοντέλο, το γερασμένο μίνι βαν Pacifica, μετά την πρόσφατη κατάργηση του 300C.

Θυμόμαστε τι έλεγε ο ίδιος ο Tavares μόλις πριν από τρία χρόνια. Μήνες μετά την οριστικοποίηση της συγχώνευσης Stellantis, τα κορυφαία στελέχη υποσχέθηκαν να επενδύσουν και στις 14 μάρκες για 10 χρόνια. Λοιπόν, έχουν περάσει μόλις τρία χρόνια και ήδη υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι ορισμένες εταιρείες μπορεί να τερματιστούν.

Η Stellantis είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, αλλά η διαχείριση τόσων πολλών εμπορικών σημάτων αυτοκινήτων αποδεικνύεται δύσκολη σε έναν ολοένα και πιο ανταγωνιστικό κλάδο. Οι μετοχές έχουν υποχωρήσει φέτος κατά 22% μετά τα ασθενέστερα του αναμενόμενου οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2024. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη έπεσαν κατακόρυφα κατά 40%, κυρίως λόγω της αγοράς της Βόρειας Αμερικής. Τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 14 τοις εκατό, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 48 τοις εκατό.

Η Fiat πρώτη σε πωλήσεις

Μπορεί η Fiat να είναι σχεδόν ανύπαρκτη στις ΗΠΑ, αλλά πετυχαίνει κορυφαίες πωλήσεις σε άλλα μέρη του κόσμου. Το 2023 ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ξεπέρασε σε πωλήσεις όλες τις άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που ανήκουν στη μητρική εταιρεία Stellantis.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης