Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε «ενεργές συνομιλίες» με ευρωπαϊκές πετρελαϊκές για να καλύψει τη «χαμένη» παραγωγή της Λιβύης, σε μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι η κυρίαρχη στον ΟΠΕΚ χώρα πρόκειται να ενισχύσει την παροχή πετρελαίου για να σταματήσει την άνοδο των τιμών, οι οποίες έφτασαν κοντά στα 120 δολάρια την Πέμπτη.

Το Ριάντ ρωτάει «τι ποσότητα και το ποιότητα πετρελαίου θέλουν τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος πετρελαίου, σύμφωνα με τους FT.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Traders πετρελαίου αναφέρουν ότι οι συζητήσεις δείχνουν ότι η Σαουδική Αραβία κατανοεί ότι η πολιτική κρίση στη Λιβύη μετατρέπεται σε πετρελαϊκή κρίση και ότι το αραβικό βασίλειο πρέπει να δράσει άμεσα και αποφασιστικά για να σταματήσει τον «πόνο» που προκαλεί η άνοδος του μαύρου χρυσού στην παγκόσμια οικονομία.

«Το μόνο που μπορεί κάποιος να περιμένει είναι η άνοδος των τιμών. Είναι ο φόβος για το άγνωστο που παίζει ρόλο. Οι κίνδυνοι είναι όλοι υπέρ της αύξησης των τιμών», τόνισε ο αξιωματούχος. «Η Σαουδική Αραβία πρέπει να ανταποκριθεί», πρόσθεσε.

Η χώρα σκέφτεται δύο τρόπους αύξησης της παροχής πετρελαίου. Ο πρώτος είναι να αυξηθεί η παραγωγεί και να στείλει περισσότερο αργό μέσω του αγωγού Ανατολής-Δύσης, που συνδέει την περιοχή του Κόλπου και την Κόκκινη Θάλασσα, για μεταφορά στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άλλη επιλογή, η οποία ωστόσο βρίσκεται στο στάδιοτης μελέτης, είναι μία συμφωνία ανταλλαγής, βάσει της οποίας πετρέλαιο από τη Δυτική Αφρική που προορίζεται για Ασιάτες αγοραστές να πάει στην Ευρώπη, με τη Σαουδική Αραβία να αναλαμβάνει την παροχή πετρελαίου στην Ασία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης