Μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», ο Υπουργός Υγείας σχολίασε την απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου αναφέροντας τα εξής:

«Λυπούμαι σφόδρα για την απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου να καλέσει τα μέλη του να μην εκτελούν ηλεκτρονική συνταγογράφηση από την Παρασκευή και έως ότου ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση δεν πρέπει να εφαρμοστεί και πιστεύω ότι εάν εφαρμοστεί δεν θα έχει πραγματική συμμετοχή από τους γιατρούς. Θα ισοδυναμούσε με εκβιασμό εκατομμυρίων ασθενών, οι οποίοι θα μπουν σε μία πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, εάν παίρνουν έγχαρτη συνταγή και θα πρέπει να πάνε σε μία δημόσια δομή για να την κάνουν ηλεκτρονική για να μπορεί να εκτελεστεί ή ειδάλλως να εκτελούν τη συνταγή από την τσέπη τους. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, εάν πράγματι εφαρμοστεί, θα είναι τραγική. Ελπίζω ότι θα το ξανασκεφτούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Υπουργός Υγείας, ανέφερε επίσης ότι στις πόλεις της Ξάνθης, της Δράμας και της Σπάρτης, αρκετοί γιατροί δήλωσαν ότι θα συνδράμουν στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, ενώ αναμένει απαντήσεις από τους Ιατρικούς Συλλόγους του Ρεθύμνου, της Κω και του Κιλκίς.

ΠΙΣ: Απαξιωτική συμπεριφορά του υπουργού Υγείας

Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί αντιδρούν στη διάταξη που παριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και προβλέπει αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση που οι ιδιώτες γιατροί αρνηθούν να στηρίξουν το ΕΣΥ σε περιοχές που οι Μονάδες υγείας είναι υποστελεχωμένες. Δηλαδή προβλέπεται διακοπή σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και αποβολή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, οι γιατροί ζητούν την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης και διάλογο με το υπουργείο Υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πέρυσι το πρόβλημα λύθηκε με συνεργασία, αλλά φέτος ο υπουργός προσπαθεί να το λύσει με απειλές. Εκτίμησε ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη στα νοσοκομεία αν συνεχιστεί αυτή η τακτική από το υπουργείο Υγείας. Τα κενά στο ΕΣΥ αγγίζουν τις 6.000 και οδεύουμε προς τα χειρότερα, είπε.

Αντιλαμβανόμαστε είπε ο κ. Εξαδάκτυλος ότι πρόκειται για σκληρή αντίδραση και γι αυτό ζήτησε συγνώμη και την κατανόηση των πολιτών. Ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων θα είναι στην Αθήνα ώστε όλοι μαζί να ζητήσουν την απόσυρση της διάταξης.

Ο Δημήτρης Βαρνάβας, ΓΓ του ΠΙΣ είπε ότι θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα και μίλησε για ακραία απαξιωτική συμπεριφορά του υπουργού Υγείας. Το σύστημα υγείας χρειάζεται θεσμικά επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα προς τους γιατρούς για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά, πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης