Η εξέγερση του λαού της Λιβύης, τρίτης σε πετρελαϊκή παραγωγή χώρας της Αφρικής, δίνει και σήμερα (για έκτη συνεχόμενη ημέρα) ισχυρή ώθηση στις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg, η μέση ημερήσια παραγωγή της Λιβύης τον Ιανουάριο ήταν 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως και η Barclays Capital θεωρεί ότι οι εξαγωγές από τη χώρα έχουν μειωθεί ήδη κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Τα παρεπόμενα της λεγόμενης «αραβικής εξέγερσης» στις αγορές επίσης εντείνονται. Δηλαδή ισχυροποιείται το γεν και το ελβετικό φράγκο και επιταχύνεται η φυγή κεφαλαίων από τις μετοχές προς ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) στις 8 το πρωί τοπική ώρα (δηλαδή στις 10 ώρα Ελλάδος) είχε εκτιναχθεί κατά 7,97 δολάρια (σε ποσοστό περίπου 7%) υψηλότερα από την τιμή στην οποία είχε κλείσει χθες, φθάνοντας στα 119,22 δολάρια το βαρέλι. Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού (πρόκειται για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου) είχε εκτιναχθεί 5,21 δολάρια (σε ποσοστό περίπου 5,5%) υψηλότερα, φθάνοντας στα 103,41 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για επίπεδα τιμών που έχουμε να δούμε από το δραματικό φθινόπωρο του 2008.

«Παρατηρούμε μια φυσική συνέπεια των εξεγέρσεων με το αργό να ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο Τοντ Μάρτιν της Societe Generale στο Χονγκ Κονγκ, υπονοώντας ενδεχομένως ότι η προ των εξεγέρσεων κούρσα των πετρελαϊκών τιμών από το επίπεδο των 70-80 δολαρίων στις παρυφές των 100 δολαρίων δεν ήταν απόρροια κάποιου «φυσικού» γεγονότος, αλλά συνέπεια της τζογαδόρικης φύσεως των προθεσμιακών αγορών του πετρελαίου. Ο αναλυτής της γαλλικής τράπεζας πρόσθεσε ότι ίσως θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες επιπτώσεις από την κούρσα του πετρελαίου στο ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η Societe Generale επανέφερε την παλαιά θεωρία που υποστηρίζει ότι κάθε αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 10 δολάρια στοιχίζει στην μισή ποσοστιαία μονάδα στην παγκόσμια ανάπτυξη. Σε έκθεσή της η τράπεζα σημειώνει συγκεκριμένα ότι η άνοδος των τιμών κατά 20 δολάρια θα μειώσει την ποσοστιαία αύξηση του παγκοσμίου ΑΕΠ κατά 1%. Μόλις προχθές, πάντως, ένα πρώην στέλεχος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών που τώρα έχει μεταπηδήσει στον ιδιωτικό τομέα απέρριψε ως αβάσιμη τη θεωρία αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η παλαιά υπόθεση ότι για κάθε αύξηση 10 δολαρίων στην τιμή του πετρελαίου ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης περιορίζεται κατά μισή ποσοστιαία μονάδα δεν μοιάζει να ισχύει… Αν ίσχυε θα βρισκόμασταν τώρα ακόμη σε βαθιά ύφεση», είχε σημειώσει στο Bloomberg ο Τζούλιαν Τζίσοπ, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics στο Λονδίνο.

Σε ό,τι αφορά τα παρεπόμενα της πετρελαϊκής κούρσας και βεβαίως της πολιτικής εξέγερσης σε μια γεωγραφική περιοχή στην οποία παράγεται το 36% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου (είναι φανερό ότι τη φορά αυτή ο κίνδυνος έλλειψης καυσίμων είναι πραγματικός και όχι χρηματιστηριακός), αξίζει να σημειωθεί το πτωτικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα), η νέα ενίσχυση του γεν και της ιαπωνικής αγοράς ομολόγων. Το ιαπωνικό νόμισμα εκτινάχθηκε στα 82,13 γεν ανά δολάριο από τα 82,51 γεν που ήταν χθες τα μεσάνυχτα, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιαπωνίας έπεσε κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,225%.

Το ελβετικό φράγκο επίσης ενισχύθηκε αισθητά. Το ευρώ ενισχύεται όχι επειδή προβάλλει ως ασφαλές καταφύγιο για τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, αλλά επειδή κλιμακώνονται όχι μόνο οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη, αλλά (κυρίως) και οι δηλώσεις ευρωτραπεζιτών περί μιας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Το ευρώ έφθασε σήμερα στα 1,3878 δολάρια στις προσυνεδριακές συναλλαγές της αγοράς της Νέας Υόρκης – πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Φεβρουαρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης