Σταδιακή εκτόνωση διαφαίνεται στην ένταση στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου, καθώς ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα οι έρευνες του ιταλικού πλοίου για την πόντιση καλωδίου. Το ιταλικό πλοίο διένυσε όλη την απόσταση εντός της ελληνικής ΑΟΖ και πλέον επιστρέφει στο Ηράκλειο για ενεφοδιασμό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού το επιτηρούσε από απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου στο πεδίο των ερευνών, δηλωτικό ότι λειτούργησαν οι διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας για να εκτονωθεί η κατάσταση που θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ειδικότερα, το ερευνητικό πλοίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο τμήμα των διεθνών υδάτων (εντός ελληνικής ΑΟΖ) και πλέει προς Ηράκλειο για αλλαγή πληρώματος και για καύσιμα. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 22:55 και ολοκληρώθηκαν περίπου στις 03:40. Το πλοίο διένυσε όλη την απόσταση από τα όρια των 6 νμ της Κάσου έως τα 6 νμ της Καρπάθου και επέστρεψε καθώς απαιτείται να σαρωθεί δυο φορές η διαδρομή. Δεν θα χρειαστεί να περάσει εκ νέου από το σημείο αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Marine Traffic για την πορεία του ερευνητικού πλοίου IEVOLI Relume, το σκάφος δεν προσέγγισε το  επίμαχο σημείο που αμφισβητεί η Τουρκία.

Προς το λιμάνι του Ηρακλείου κατευθύνεται το ιταλικό ερευνητικό πλοίο Ievoli Relume για ανεφοδιασμό

Το τελευταίο 24ωρο, η παρουσία του ερευνητικού πλοίου προκάλεσε σταδιακά την ανάπτυξη δύο φρεγατών και μιας κορβέτας από το τουρκικό ναυτικό και συγκεκριμένα των «Gokova», «Gokcu» και «Beykoz». Αρχικά από την ελληνική πλευρά στην περιοχή των ερευνών βρισκόταν μόνο η κανονιοφόρος «Αήττητος», ενώ μετά την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας κρίθηκε απαραίτητη η αποστολή και της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» στα στενά Κάσου – Καρπάθου, σε ικανή δηλαδή απόσταση από τις έρευνες του ιταλικού πλοίου.

Μετά τις 7.00 το απόγευμα της Δευτέρας 22/07 στην περιοχή έφτασαν δύο ακόμη πυραυλάκατοι του τουρκικού ναυτικού, δίνοντας την αίσθηση ότι η Άγκυρα επιθυμεί ακόμη και να ακυρώσει τις έρευνες του υπό ιταλική σημαία πλοίου. Από την Αθήνα επελέγη να μη δοθεί σήμα κλιμάκωσης, γι’ αυτό και στη συνέχεια απλά κατέπλευσε στην περιοχή ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι έρευνες πραγματοποιούνται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, με εξαίρεση μια περιοχή, 6,5 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές, που εμπίπτει ωστόσο στην ελληνική ΑΟΖ, όπως αυτή οριοθετήθηκε με την Ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία.

Η Τουρκία έχει αντιδράσει με NAVTEX, υποστηρίζει ότι το σημείο αυτό των ερευνών αφορά τουρκική υφαλοκρηπίδα και επικαλείται το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης