Η Εθνική Νέων επιβλήθηκε την Κυριακή με 70-68 του Βελγίου στον μικρό τελικό του Eurobasket U20 και κατετάγη τρίτη στη διοργάνωση, κατακτώντας για δεύτερη διαδοχική χρονιά το χάλκινο μετάλλιο.

Μεγάλος πρωταγωνιστής του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στη σημερινή νίκη-θρίλερ επί των Βέλγων ήταν ο Θόδωρος Κωνσταντινίδης, ο οποίος ήταν ο πρώτος σκόρερ της Ελλάδας με 19 πόντους και πήρε στις πλάτες του την ομάδα μας στο τέλος, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επικράτηση της «γαλανόλευκης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρακολουθήστε το παιχνίδι:

Ο αγώνας ξεκίνησε με την Εθνική μας να παίζει με αντίπαλο… τον Αγιούμπα Μπράιαντ Τζούνιορ, ο οποίος σημείωσε τους οκτώ πρώτους πόντους του Βελγίου, με τη «γαλανόλευκη» να περνάει για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ στο τέταρτο λεπτό, με τρίποντο του Χαρίλαου Παρασκευόπουλου (9-8).

Νωρίτερα, μόλις στο πρώτο λεπτό, ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ αποχώρησε υποβασταζόμενος έχοντας χτυπήσει στο γόνατο ωστόσο στα μισά της περιόδου επέστρεψε, με την Εθνική μας να προπορεύεται στο φινάλε της με 21-15, με τον Παρασκευόπουλο να είναι απόλυτα εύστοχος (1/1 διπ. και 2/2 τριπ.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπράιαντ Τζούνιορ μπήκε πάλι «καυτός», πετυχαίνοντας δύο σερί τρίποντα και με ένα ακόμη του Νόα Μόζεν το Βέλγιο προσπέρασε με 24-23. Εκμεταλλευόμενη τα λάθη των διεθνών μας, η ομάδα του Ζαν-Μαρκ Ζομέν κατάφερε αργά αλλά σταθερά να «χτίσει» ένα προβάδισμα (30-25 στο 15′ και 38-29 στο 19′), με πρωτεργάτη τον Νέιθαν Μίσια-Ντιο (έφτασε τους 13 πόντους με 3/3 βολές, 2/3 διπ. και 2/4 τριπ.), κλείνοντας το πρώτο ημίχρονο μπροστά στο σκορ με 40-31.

Λάθη και αστοχία, είχαν ως συνέπεια στο πρώτο τρίλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου να σημειωθεί μόλις ένα… τετράποντο (τρίποντο και φάουλ) του Σαμορούντοβ, που μείωσε σε 40-35 και λίγο αργότερα σε 42-38. Ως το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, η διαφορά κυμαινόταν συνεχώς ανάμεσα στους τέσσερις και τους οκτώ πόντους, με το Βέλγιο να διατηρεί εν τέλει το προβάδισμα με 50-46.

Η τελευταία περίοδος ξεκίνησε με εκατέρωθεν τρίποντα – από δύο για κάθε ομάδα, με τον Χρήστο Μπουντούρη να σκοράρει για την Ελλάδα – με τον Θόδωρο Κωνσταντινίδη να σημειώνει επτά συνεχόμενους πόντους και να «ευθύνεται» για το προβάδισμά μας (57-56), αλλά και την ισοπαλία 60-60 στο 35′.

Με μία βολή ο Κόμπε Γκριμονπρέζ έκανε το 63-62 για το Βέλγιο αλλά με τρίποντο του Γιάννη Καρακώστα η Εθνική προσπέρασε, 80 δευτερόλεπτα πριν την κόρνα της λήξης.

Ο Αλεξάντερ Ρεντσέλντερς ισοφάρισε στο 39′, αλλά ο Κωνσταντινίδης με νέο σουτ τριών πόντων έδωσε αέρα τριών πόντων στην Εθνική. Στα 15 δευτερόλεπτα ο Μίσια-Ντιο αστόχησε σε τρίποντο, ο Κωνσταντινίδης πήρε το ριμπάουντ, κέρδισε και φάουλ ευστοχώντας σε μία από τις δυο βολές, για το 69-65, δέκα δευτερόλεπτα πριν το φινάλε.

Οι Βέλγοι αστόχησαν εκ νέου σε προσπάθεια τριών πόντων, ο Μίσια-Ντιο πήρε το επιθετικό ριμπάουντ κερδίζοντας και φάουλ – ευστόχησε στις δυο βολές για το 69-67. Ο Κωνσταντινίδης, στα 3” κέρδισε φάουλ ευστοχώντας σε μία βολή με τον Μπουντούρη να αποτρέπει το τρίποντο κάνοντας φάουλ στον Γκλεν Τίμερμαν, ο οποίος ευστόχησε στην πρώτη, αστόχησε στη δεύτερη, με την Ελλάδα να κατακτά την τρίτη θέση κερδίζοντας με 70-68.

 

Τα δεκάλεπτα: 15-21, 40-31 (ημ.), 50-46, 68-70 (τελ.).

ΒΕΛΓΙΟ (Ζαν-Μαρκ Ζομέν): Φαν Άικ, Μόζεν 9 (1), Πολέ 3 (1), Τίμερμαν 10 (3), Νούι 1, Ρεντσέλντερς 5 (1), Μπράιαντ Τζούνιορ 19 (4), Τσιέντα-Μπαλότζι, Μπεσάνγκ, Γκριμονπρέζ 3, Μπάστιανσεν 1, Μίσια-Ντιο 17 (2).

ΕΛΛΑΔΑ (Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος): Καρακώστας 9 (1), Πλώτας, Κωνσταντινίδης 19 (2), Καπετάκης 2, Παρασκευόπουλος 8 (2), Μπουντούρης 8 (2), Βασιλείου 2, Χιτικούδης 2, Σαμοντούροβ 6 (1), Καμπερίδης, Ιωάννου, Ζούγρης 14.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης