Η πίεση στον ανθρώπινο οργανισμό δεν παραμένει ποτέ σταθερή, αλλά έχει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν οι τιμές της ανεβαίνουν και παραμένουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε υπάρχει πρόβλημα και λέγεται αρτηριακή πίεση ή όπως είναι ευρέως γνωστό υπέρταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι είναι η υπέρταση

Υπέρταση έχουμε όταν η αρτηριακή πίεση κυμαίνεται από 140/90 και άνω. Η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τον οργανισμό αφού αναγκάζει την καρδιά να λειτουργεί με έντονους ρυθμούς ενώ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σήμερα εκτιμάται ότι 1 στους 4 ενηλίκους αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υπέρτασης, ανεξαρτήτου ηλικίας ή φύλου.

Πως αντιμετωπίζεται

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επειδή η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, οι γιατροί συνιστούν να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής προκειμένου να μην έρθετε αντιμέτωποι με το πρόβλημα της υπέρτασης. Επίσης μπορείτε να ακολουθήσετε ένα καθημερινό πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει:

•Σωματική δραστηριότητα. Εάν δεν έχετε την πολυτέλεια του γυμναστηρίου, αφιερώστε καθημερινά 15 λεπτά για να ασκηθείτε. Αφήστε το αυτοκίνητο και περπατήστε, κάντε απλές ασκήσεις γυμναστικής στο σπίτι σας ή τρέξτε για 10 λεπτά σε χαλαρούς ρυθμούς.

•Διατηρήστε το σωματικό σας βάρος. Οι συνεχείς αυξομειώσεις του βάρους, που είναι αποτέλεσμα εξαντλητικών διαίτων, δεν θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, παρά μόνο θα επιβαρύνουν τον οργανισμό σας.

•Υγιεινή διατροφή. Ακολουθήστε μία υγιεινή διατροφή συμπεριλαμβάνοντας στο καθημερινό σας διαιτολόγιο άφθονα λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

•Μειώστε το αλάτι. Επιλέξτε τροφές που έχουν ελάχιστη ποσότητα σε αλάτι, νάτριο και κορεσμένα λίπη. Το πολύ αλάτι, ως γνωστόν, αυξάνει την πίεση.

•Αποφύγετε το αλκοόλ. Προσπαθήστε να μειώσετε στο ελάχιστο ή ακόμα και να κόψετε εντελώς τα αλκοολούχα ποτά, που εκτός των άλλων, δεν ευνοούν καθόλου το πρόβλημα της υπέρτασης.

 Μετρήστε μόνοι σας την πίεση σας

Για την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης χρησιμοποιείται το πιεσόμετρο, το οποίο τοποθετείτε στο αριστερό σας μπράτσο και σας δείχνει τη συστολική πίεση( συστολή της καρδιάς) και την διαστολική πίεση( διαστολή της καρδιάς). Πριν όμως μετρήσετε την αρτηριακή σας πίεση, πρέπει να προσέξετε :

•Να μην πιείτε καφέ 30 λεπτά πριν την μέτρηση.

•Να φορέσετε ένα άνετο μπλουζάκι με κοντό μανίκι, ούτως ώστε να πιέζεται το μπράτσο σας και να είναι χαλαρό.

•Κάνετε 2 μετρήσεις με διαφορά 2 λεπτών και έπειτα βγάλτε έναν μέσο όρο.

•Σημειώστε σε ένα χαρτί τα αποτελέσματα και αν κάτι σας ανησυχεί δείξτε τα στον φαρμακοποιό σας ή στον γιατρό σας.

Γενικά, αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι η φυσιολογική πίεση είναι:

Συστολική: μικρότερη από 120mmHg

Διαστολική: μικρότερη από 80mmHg

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης