Σε εξέλιξη βρίσκεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού ανήμερα της μαύρης επετείου για τα 50 χρόνια από τη τουρκική εισβολή.

Ο κ. Μητσοτάκης, που αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, απεύθυνε χαιρετισμό στην επετειακή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα, ενώ ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Κύπριος πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι εδώ βαθιά συγκινημένος εκπροσωπώντας κάθε Ελληνίδα και Έλληνα και επαναλαμβάνω δύο λέξεις που μάς σημάδεψαν, «δεν ξεχνώ», ενώ προσθέτω 3 λέξεις ακόμα: Ενωνόμαστε, επιμένουμε αγωνιζόμαστε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του από το προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας κατά την εκδήλωση μνήμης για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής.

«Δεν είμαστε εδώ μόνο για να θρηνήσουμε και να τιμήσουμε αλλά και να αγωνιστούμε προβάλοντας το Κυπριακό ως απαράδεκτο παράδειγμα εισβολής που στις ημέρες μας βρίσκει μιμητές, όπως στην Ουκρανία. Καμία μάχη δεν χάνεται εάν πρώτα δεν δοθεί. Αργά ή γρήγορα η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι οι φιλοδοξίες της δεν μπορούν να ταυτίζονται με μαύρες επετείους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ενώπιον του Νίκου Χριστοδουλίδη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σχέδιο και ακλόνητη πίστη και τόνισε ότι «η Κύπρος για μισό αιώνα στάθηκε όρθια στις ολέθριες συνέπειες του Αττίλα, διατήρησε επί τρεις γενιές ζωντανό το αίτημα της επανένωσης, έγινε μέλος της ΕΕ ενισχύοντας την οικονομία της, αλλά η πληγή εξακολουθεί να αιμορραγεί και η Γη της Αφροδίτης παραμένει διχοτομημένη ενώ ακόμη υπάρχουν πρόσφυγες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φωτογραφία ενοχής το τείχος που διχοτομεί ευρωπαϊκό έδαφος και απόδειξη ενοχής όσων επιτρέπουν να διατηρείται ακόμα», είπε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε: «Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα. Επιδίωξη μας Κυπριακή δημοκρατία με μια ιθαγένεια σε διζωνική κοινοτική ομοπονδία. Όλοι οι πολίτες Κύπριοι και Ευρωπαίοι χωρίς στρατό κατοχής, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα Ην. Εθνών και το ευρωπαικό κεκτημένο».

Οι δύο πόλοι είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για χαλύβδωση των σχέσεων Αθήνας και Λευκωσίας.

«Θεωρούμε ότι η ελληνοτουρκική προέγγιση βοηθά και στην επίλυση του Κυπριακού. Το γεγονός ότι συζητούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε ούτε ότι υποχωρούμε» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, έχοντας ήδη επισημάνει ότι από την προσπάθεια αυτή «δεν μπορεί να απουσιάζει η Ευρώπη αφού η Κύπρος είναι κομμάτι της».

Ν. Χριστοδουλίδης: «Μπορούμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη απελευθέρωση, την επανένωση της Κύπρου»

«Φίλε Κυριάκο θέλω να σε ευχαριστήσω για αυτή την ιστορική, γιατί πρόκειται για ιστορική επίσκεψη, την πρώτη έλληνα πρωθυπουργού στις επετειακές εκδηλώσεις για καταδίκη του τουρκικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου τονίζοντας ότι η παρουσία το πρώτου Έλληνα πρωθυπουργού στις εκδηλώσεις, αντανακλά και το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και της προσωπικής σχέσης, μίας σχέσης που ίσως για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό υπάρχει αυτή η ειλικρίνεια και σεβασμός.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και κρίσιμοι, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ότι τους επόμενους μήνες θα λάβουμε ενδεχομένως κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις.«Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία, και να επανενώσουμε την Κύπρο, πάντοτε στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», δήλωσε ο Πρόεδρος μιλώντας κατά την έναρξη της κατ’ ιδία συνάντησης πού είχε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας , πριν την έναρξη της επετειακής εκδήλωσης.

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε επίσης ότι η πρώτη αυτή παρόμοια επίσκεψη του έλληνα πρθυπουργού , αντανακλά και το επίπεδο των σχέσεων των δύο κυβερνήσεων αλλά και προσωπικά των δύο ηγετών.

«Πενήντα χρόνια είναι πολλά και πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να φθάσουμε στην πολυπόθητη απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας», σημείωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ΕυρωπαΊκή Ένωση , η οποία, όπως είπε, έχει τις λύσεις και στα πιό δύσκολα θέματα.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη απελευθέρωση, την επανένωση της πατρίδας μας, όπως βλέπουμε στην ευρωπαΐκή ένωση η οποία έχει τις λύσεις και τις απαντήσεις ακόμα και στα πιο δύσκολα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία και να επανενώσουμε τον τόπο μας, να επανενώσουμε την Κύπρο πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Η κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κράτος μέλος Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συνεχίσει να είναι και μετά την λύση του κυπριακού», τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου

Στις οκτώ παρά τέταρτο έφτασε στο προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό στον κήπο του Μεγάρου όπου και φιλοξενείται η εικαστική έκθεση « Νήματα», που συμβολίζει έναν χάρτη της Κύπρου με τις διαδρομές της προσφυγιάς, μισό αιώνα από την τουρκική εισβολή.

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, ανήμερα της «μαύρης επετείου» έχει διπλό στόχο, αφενός τη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία και αφετέρου την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό. ​Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι βαθιά η συγκίνησή του που βρίσκεται στην Κύπρο, εκπροσωπεί τους Έλληνες απανταχού της γης και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να κάνει ό, τι είναι δυνατόν «για να φτάσουμε σε λύση».

O κύριος Μητσοτάκης συμφώνησε για το επίπεδο των σχέσεων και τον αμοιβαίο σεβασμό Ελλάδας – Κύπρου και τόνισε ότι η δεν πρέπει η ακινησία να γίνει μια νέα πραγματικότητα, ενώ υπενθύμισε τις δηλώσεις υποστήριξης της προέδρου της Κομισιόν.

Η ομιλία του πρωθυπουργού, αναμένεται συγκινησιακά φορτισμένη με ξεκάθαρες αναφορές στην τουρκική κατοχή και τις ιστορικές ευθύνες της Τουρκίας, επιμένοντας ότι η Ελλάδα συντάσσεται με την Κύπρο σε όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Παράλληλα θα εστιάσει και στο σκέλος της επανεκκίνησης των συνομιλιών, θέλοντας να στείλει μήνυμα με το βλέμμα στο μέλλον.

Ν. Χριστοδουλίδης: Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καλωσόρισε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερη χαρά του που για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός της Ελλάδος έρχεται ανήμερα της επετείου της εισβολής για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της στους ήρωες της κυπριακής τραγωδίας.

«Μπορούμε να φτάσουμε σε λύση τους επόμενους μήνες που είναι κρίσιμοι. Θα πρέπει να ληφθούν κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις, αλλά και εμείς είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία και να επανενώσουμε την πατρίδα μας».

Πενήντα χρόνια από την εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο, ο στόχος είναι η επανένωση του νησιού, υπερτονίζουν Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα, επιμένει για τα δύο κράτη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε νωρίτερα ανάρτηση για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: «Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: “Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος”».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης