Σε κλίμα έντονης αμφισβήτησης και με τους Δημοκρατικούς να βρίσκονται σε μεγάλη αναταραχή, ο Τζο Μπάιντεν έχει αρχίσει, υποστηρίζουν αμερικανικά ΜΜΕ, να «αποδέχεται» την ιδέα πως μπορεί να μην είναι σε θέση να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Και ενώ εξασθενεί η αποφασιστικότητα του Μπάιντεν να παραμείνει στην κούρσα, ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχτηκε και τυπικά το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Εμφανίστηκε ως «σωτήρας» των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δημοκρατίας και ως ο μοναδικός ικανός να βγάλει τη χώρα από την «παρακμή».

Κι ενώ η επίδειξη ενότητας σφράγισε το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών συνεχίζεται η αναταραχή με πολλούς αξιωματούχους να θεωρούν ότι είναι πλέον θέμα χρόνου η αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα για την προεδρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις φωνές που τον καλούν να αναθεωρήσει την απόφαση του για επανεκλογή προστίθεται και ο Μπάρακ Ομπάμα. Σύμφωνα με την Washington Post o πρώην πρόεδρος πιστεύει ότι οι πιθανότητες νίκης του Μπάιντεν έχουν μειωθεί σημαντικά και θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά την υποψηφιότητα του. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η Νάνσι Πελόζι αποτελεί τον βασικό αγγελιοφόρο των μηνυμάτων για παραίτηση που δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος από τους βουλευτές της παράταξης του.

Η υποψηφιότητα Μπάιντεν εξελίσσεται σε θρίλερ για γερά νεύρα. Θα ανακοινώσει τελικά ότι αποχωρεί από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές ή όχι;

Ο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος επιστρέφει στη μάχη την επόμενη εβδομάδα, ενώ το NBC τόνισε ότι συζητά ήδη με την οικογένειά του τον χρόνο και το σχέδιο για μία συντεταγμένη έξοδο! Την ίδια ώρα, οι Δημοκρατικοί διαρρέουν ότι εντός του Σαββατοκύριακου θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις με την υποψηφιότητά του!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο και αφόρητες πιέσεις, καθώς οι χρηματοδότες της προεκλογικής του εκστρατείας και η ηγεσία των Δημοκρατικών φαίνεται να μην του δίνουν άλλη πίστωση χρόνου: Δεν έκανε την πολυπόθητη επανεκκίνηση στην προεκλογική του εκστρατεία μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ και το κόμμα βυθίζεται σε κρίση με την υποψηφιότητά του, τη στιγμή μάλιστα που ο Τραμπ προβάλει κυρίαρχος και οι Ρεπουμπλικάνοι ενωμένοι και απομένουν 3,5 μήνες για τις προεδρικές εκλογές.

Μέγα ζητούμενο είναι η δικαιολογία με την οποία θα μπορούσε να γίνει, εάν γίνει, η αποχώρηση του Μπάιντεν, γιατί η κρίση με την υποψηφιότητά του μπορεί να εξελιχθεί σε κρίση για την Προεδρία του. Αν επικαλεστεί λόγους υγείας, μπορεί να τεθεί θέμα για να μην εξαντλήσει ούτε τη θητεία του ως ακατάλληλος να ασκήσει τα προεδρικά καθήκοντα. Και αυτό είναι το ένα σκέλος του προβλήματος.

Το δεύτερο είναι να αποσύρει την υποψηφιότητά του χωρίς να ορίσει διάδοχό. Αυτό σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί θα πάνε σε ένα ανοιχτό Συνέδριο στις 19 Αυγούστου και εκεί κινδυνεύουν να βρεθούν μπροστά σε μία ξέφρενη διαμάχη μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα που μόνο καλό δεν θα κάνουν στην κομματική ενότητα που απαιτείται στο δρόμο για τις εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, ο Ντόναλντ Τραμπ αποδεχόμενος και τυπικά το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, περιέγραψε τη στιγμή της δολοφονικής απόπειρας που δέχθηκε στην Πενσιλβάνια κι επικαλέστηκε για μία ακόμη φορά τον Θεό για το γεγονός ότι είναι ζωντανός.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φίλησε τη στολή του πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του στην Πενσιλβάνια και ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή. Ο πρώην πρόεδρος ξεκίνησε την ενενηντάλεπτη ομιλία του, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια στην αμερικανική ιστορία, ενωτικός και με ήπιους τόνους, μένοντας πιστός στο νέο προφίλ που υιοθέτησε μετά την επίθεση εναντίον του.

Ωστόσο, πολύ γρήγορα επέστρεψε στην επιθετική ρητορική κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν, που, όπως είπε καταστρέφει τη χώρα. Προέβλεψε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα ξεκινήσει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, ενώ ο ίδιος θα μπορούσε να σταματήσει όλες τις συρράξεις με ένα τηλεφώνημα. Μίλησε για εισβολή μεταναστών στα νότια σύνορα, δεσμεύτηκε ότι θα ολοκληρώσει την κατασκευή του τείχους στα σύνορα και θα ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου

Θερμή ήταν και η υποδοχή της συζύγου του, Μελάνια στο συνέδριο, ενώ η βραδιά έκλεισε με τη ρίψη χιλιάδων μπαλονιών στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας με σύσσωμη την οικογένεια Τραμπ να βρίσκεται πάνω στη σκηνή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης