Ρωσικό δικαστήριο έκρινε σήμερα ένοχο τον Αμερικανό δημοσιογράφο Έβαν Γκέρσκοβιτς για κατασκοπεία και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 16 ετών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, σε μια υπόθεση παρωδία, όπως τη χαρακτήρισε ο εργοδότης του, η Wall Street Journal.

Η δίκη του 32χρονου Γκέρσκοβιτς, που αρνείται κάθε παρανομία και δηλώνει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι ψευδείς, ξεκίνησε τον περασμένο μήνα στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Γκέρσκοβιτς είχε συλλέξει μυστικές πληροφορίες έπειτα από εντολές της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) για εταιρία που κατασκευάζει τεθωρακισμένα για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι ο πρώτος Αμερικανός δημοσιογράφος που συλλαμβάνεται με την κατηγορία της κατασκοπείας στη Ρωσία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Οι υποθέσεις κατασκοπείας συχνά θέλουν μήνες για να διεκπεραιωθούν και η ασυνήθιστη ταχύτητα με την οποία η δίκη του διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών ενίσχυσε τις εικασίες ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, που θα περιλαμβάνει τον Γκέρσκοβιτς και άλλους Αμερικανούς που κρατούνται στη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης