Μια εξωφρενική ενίσχυση για βιολογικά προϊόντα φέρεται ότι εισέπραξε «αγρότης» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ επειδή δήλωσε ένα… φέουδο 200.000 στρεμμάτων με βιολογικά προϊόντα. Το πρόβλημα είναι ότι ούτε τέτοια αγροκτήματα υπάρχουν στην Ελλάδα, ούτε καν το πρόσωπο δεν μπορεί να βρεθεί!

Η υπόθεση ανακαλύφθηκε όταν στη λίστα με τα ονόματα που αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ και αφορούν πληρωμές που έγιναν βάσει του ΟΣΔΕ 2022, υπήρχε μέχρι την περασμένη εβδομάδα το όνομα Σπυρίδων Κανελλόπουλος, στο οποίο φαινόταν καθαρά ότι είχαν αποδοθεί για τη συγκεκριμένη χρονιά ενισχύσεις από το πρόγραμμα Βιολογικών, ύψους 13.999.196,83 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη λίστα αναρτήθηκε με βάση τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τους κοινοτικούς κανονισμούς.

O φερόμενος ως παραγωγός Σπυρίδων Κανελλόπουλος καταγράφηκε στην περιοχή της Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Το ποσό αυτό είναι εξωπραγματικό όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα κοινοτικά δεδομένα. Από έρευνα για τον συγκεκριμένο παραγωγό δεν βρέθηκε στην περιοχή κανένα ίχνος, δηλαδή κανένα στοιχείο που να τον ταυτοποιεί, όπως και κανένας δεν γνωρίζει να έχει υποβληθεί τέτοια δήλωση ΟΣΔΕ γιατί η Βιολογική Γεωργία ανήκει στα μέτρα Αγροτικής Ανάπτυξης που πληρώνονται βάση του ΟΣΔΕ. Σημειωτέρον ότι για να λάβει κάποιος 14 εκατ. ευρώ ως ενίσχυση στην Βιολογική Γεωργία πρέπει να δηλώσει εκτάσεις πάνω από 200.000 στρέμματα. Τέτοια εκμετάλλευση δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν η συγκεκριμένη περίπτωση άρχισε να γίνεται γνωστή και ειδικά μετά τη δημόσια δήλωση επ’ αυτού του προέδρου της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Παύλου Σατολιά, το Σάββατο 6 Ιουλίου, οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, άρχισαν να… τρέχουν, έτσι ώστε να σβήσουν τα ίχνη.

Έτσι, στις 7 Ιουλίου, εκεί που αναγράφονταν το συγκεκριμένο όνομα του δικαιούχου, το ποσό παρέμεινε το ίδιο αλλά μπροστά από τον αριθμό 13.999.196,83 ευρώ εμφανίσθηκε το αρνητικό πρόσημο (-) δηλαδή – 13.999.196,83 ευρώ, πράγμα που δείχνει ότι ξαφνικά το συγκεκριμένο ποσό εμφανίζεται (μετά από 2 χρόνια!) ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου στη συγκεκριμένη ανάρτηση, αντί του ονόματος, Σπυρίδων Κανελλόπουλος, εμφανίζεται πλέον το όνομα του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ: «Μη υπαρκτή η πληρωμή 14 εκατ. ευρώ σε παραγωγό»

«Για ένα μη υπαρκτό θέμα, που δυστυχώς αδίκως διογκώθηκε» κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης σχετικά με δημοσιεύματα που ήθελαν δικαιούχο να εισπράττει ενίσχυση περί τα 14 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία πληρωμή του Οργανισμού.

Όπως τόνισε με δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «τα 13.999.196,83 ευρώ δεν αφορούν σε πραγματικό χρηματικό ποσό ενίσχυσης, αλλά σε αντιλογιστικές κινήσεις μεταξύ εθνικής και κοινοτικής συμμετοχής, που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο οικονομικό έτος 2023 στο ΑΦΜ του Οργανισμού, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις κοινοτικές διατάξεις, χωρίς να μεταβάλουν το τελικό ποσό ενίσχυσης των δικαιούχων».

Κάτι που, όπως σημειώνει ο κ. Μπαμπασίδης, «το συγκεκριμένο ποσό αφορά και εμφανίζεται στο ΑΦΜ του ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι σε κάποιο άλλο ΑΦΜ και δη φυσικού προσώπου” επισημαίνοντας πως “το παραπάνω ποσό αφορά στην προσαρμογή της κοινοτικής συμμετοχής της δράσης “Βιολογικής μελισσοκομίας” έτους 2022, καταβλήθηκε στο οικονομικό έτος 2023 με τελικό ποσοστό κοινοτικής συμμετοχής 100% και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΓΤΑΑ στο πλαίσιο του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Καν. (ΕΕ) 2094/2020 & Καν. (ΕΕ) 2220/2020)».

Μετά από έρευνα που πραγματοποίησε η αρμόδια διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ, «ο δήθεν δικαιούχος από το 2006 και μετά, δεν έχει ουδέποτε εισπράξει κάποιο ποσό ενίσχυσης», όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ συμπληρώνοντας πως «η τελευταία φορά που εισέπραξε κάποιο ποσό ενίσχυσης το συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο, αφορά, σύμφωνα τόσο με τα μηχανογραφικά στοιχεία του Οργανισμού όσο και την “Βεβαίωσή Εφορίας” που τηρείται στα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, το έτος 2006 όταν και εισέπραξε 67,56 ευρώ».

Και καταλήγει τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η εμφάνιση των στοιχείων του δήθεν δικαιούχου στην εφαρμογή “Δημοσιοποίηση Πληρωμών” οφείλεται σε εσφαλμένη μηχανογραφική εμφάνιση των σταθερών στοιχείων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην προαναφερθείσα εφαρμογή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης