Ένοχος κρίθηκε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ σε δίκη για υπόθεση διαφθοράς.

Ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος είχε απαλλαγεί από προηγούμενο κατηγορητήριο για διαφθορά το 2017, καταδικάστηκε για δωροδοκία στην οποία εμπλέκονται επιχειρηματίες και ξένες κυβερνήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ Μπομπ Μενέντεζ κρίθηκε ένοχος για 18 κατηγορίες που συνδέονται με ένα σύστημα στο οποίο δεχόταν δωροδοκίες, συμπεριλαμβανομένων ράβδων χρυσού και μιας Mercedes-Benz, σε αντάλλαγμα για να βοηθήσει ξένες κυβερνήσεις.

Ο Μενέντεζ – πρώην επικεφαλής της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας – αντιμετωπίζει τώρα την προοπτική δεκαετιών φυλάκισης και πιθανής διαγραφής από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι δεν ήταν ένοχος καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης των οκτώ εβδομάδων, με τους δικηγόρους του να υποστηρίζουν ότι τα δώρα που δέχθηκε δεν μπορούσαν να θεωρηθούν δωροδοκίες, επειδή οι εισαγγελείς δεν είχαν αποδείξει ότι προέβη σε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια ως αποτέλεσμα της λήψης τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύζυγος του Μενέντεζ, Ναντίν Αρσλάνιαν Μενέντεζ, αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες στην υπόθεση δωροδοκίας, αλλά η δίκη της αναβλήθηκε προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού. Έχει δηλώσει αθώα.

Οι δικηγόροι του είχαν προσπαθήσει να μεταθέσουν τις ευθύνες στην κα Μενέντεζ, παρουσιάζοντάς την ως ένα οικονομικά προβληματικό άτομο που ήλπιζε να «αποκτήσει μετρητά και περιουσιακά στοιχεία με οποιονδήποτε τρόπο».

Δύο επιχειρηματίες, ο Wael Hana και ο Fred Daibes, δικάζονται επίσης, με την κατηγορία ότι αναζήτησαν τη γερουσιαστή για να βοηθήσει παράνομα την αιγυπτιακή κυβέρνηση για να εξασφαλίσουν εκατομμύρια δολάρια από ένα επενδυτικό ταμείο του Κατάρ.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι εισαγγελείς στηρίχθηκαν σε μαρτυρίες εμπειρογνωμόνων, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνύματα του Μενέντεζ για να αποδείξουν ότι ο γερουσιαστής δέχτηκε πλουσιοπάροχες αμοιβές από ξένες κυβερνήσεις.

Είπαν ότι στα δώρα περιλαμβάνονταν ράβδοι χρυσού αξίας άνω των 100.000 δολαρίων (79.000 λιρών).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης