Η Γερμανία βίωσε πολύ λιγότερα περιστατικά ασφαλείας από ό,τι αναμενόταν, καθώς διοργάνωσε το Euro 2024 που προσέλκυσε 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε 10 γήπεδα σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, αποδίδοντας το στην ισχυρή αστυνομική παρουσία και τους συνοριακούς ελέγχους.

«Τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας μας λειτούργησαν σε όλους τους τομείς», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, η οποία ευχαρίστησε αξιωματούχους ασφαλείας, εθελοντές και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για το έργο τους κατά τη διάρκεια του τουρνουά διάρκειας ενός μήνα που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής (14/7) με νίκη 2-1 της Ισπανία επί της Αγγλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήμασταν προετοιμασμένοι για όλους τους πιθανούς κινδύνους, από την ισλαμική τρομοκρατία μέχρι τη βία από χούλιγκαν, κυβερνοεπιθέσεις και επικίνδυνες πτήσεις με drone, και είχαμε οπλιστεί ενάντια σε όλες τις απειλές», πρόσθεσε η Φέζερ.

Η παρουσία 22.000 αστυνομικών καθημερινά είχε συμβάλει στη συντριπτική πλειονότητα των αγώνων να κυλούν ήρεμα και ομαλά, καθώς και ένα απτό αίσθημα ασφάλειας, ανέφερε το υπουργείο.

Οι φόβοι για την ασφάλεια είχαν αυξηθεί μετά από μια σειρά επιθέσεων πριν από το τουρνουά, συμπεριλαμβανομένων αρκετών σε πολιτικούς, καθώς και το Ισλαμικό Κράτος που έκανε έκκληση για βία, αν και το υπουργείο είπε επανειλημμένα ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις απειλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρουσία της αστυνομίας, ιδιαίτερα των ΜΑΤ, ήταν ο κύριος αποτρεπτικός παράγοντας για τυχόν μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ χούλιγκαν, είπε το υπουργείο.

Σε περισσότερους από 100 χούλιγκανς απαγορεύτηκε η είσοδος στη Γερμανία στο πλαίσιο των ευέλικτων μέτρων ελέγχου των συνόρων που είχαν ως αποτέλεσμα 1.112 συλλήψεις συνολικά, πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια του τουρνουά, που προσέλκυσε περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους σε «ζώνες φιλάθλων», η αστυνομία κατέγραψε περίπου 2.340 σχετικά ποινικά αδικήματα, 700 από τα οποία ήταν σωματικές βλάβες.

Οι κυβερνοεπιθέσεις, που προκάλεσαν ανησυχία λόγω της συμμετοχής της Ουκρανίας, δεν έπαιξαν σοβαρό ρόλο, ενώ τα εξτρεμιστικά συνθήματα και φωνές ήταν μεμονωμένα περιστατικά και ο αριθμός των αδικημάτων με πολιτικά κίνητρα σε χαμηλό επίπεδο, ανέφερε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης