Πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε προεκλογική συγκέντρωση του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για την αμερικανική προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, στην Πενσιλβάνια, με τον μεγιστάνα να απομακρύνεται εσπευσμένα από τη σκηνή από το προσωπικό ασφαλείας.

Σε βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, ο Τραμπ φαίνεται να πέφτει στο έδαφος την ώρα που εκφωνεί την ομιλία του, έπειτα από το άκουσμα εκπυρσοκροτήσεων. Μέσα σε δευτερόλεπτα, τον περικυκλώνουν πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ (που είναι αρμόδια για τη φύλαξη σημαντικών προσώπων) και στη συνέχεια, μένει πεσμένος στο έδαφος για περίπου ένα λεπτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αργότερα το FBI επιβεβαίωσε ότι η επίθεση στην Πενσιλβάνια ήταν “απόπειρα δολοφονίας” κατά του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου:

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) επιβεβαίωσε ότι οι πυροβολισμοί που δέχθηκε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια χθες Σάββατο ήταν “απόπειρα δολοφονίας”.

“Σήμερα το βράδυ σημειώθηκε αυτό που χαρακτηρίζουμε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για μια ενεργή σκηνή εγκλήματος”, τόνισε ο Κέβιν Ροζέκ, ειδικός πράκτορας επικεφαλής του γραφείου του FBI στην Πενσιλβάνια, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ροζέκ επεσήμανε ότι το FBI δεν είναι έτοιμο να ανακοινώσει τα στοιχεία της ταυτότητας του δράστη, ενώ πρόσθεσε ότι προτεραιότητα τώρα είναι να εντοπιστεί το κίνητρό του και να διευκρινιστεί αν εμπλέκονται και άλλοι στην απόπειρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την επίθεση, στην οποία ο Ντόναλντ Τραμπ τραυματίστηκε στο αφτί, σκοτώθηκε ένας άνθρωπος, ενώ ακόμη δύο έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Και τα τρία θύματα είναι ενήλικες και άνδρες.

Ωστόσο ο αξιωματούχος του FBI υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ενεργή απειλή.

Δείτε live:

 

Όταν σηκώνεται όρθιος, ο πρώην πρόεδρος υψώνει τη γροθιά του στον αέρα, φωνάζει κάτι στους οπαδούς του, οι οποίοι τον επευφημούν, προτού η Ασφάλεια τον συνοδεύσει σε ένα αυτοκίνητο που τον απομάκρυνε από το σημείο.

Σε οροφή κτηρίου κοντά στη σκηνή διακρίνονταν ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης:

Το ομοσπονδιακό αστυνομικό σώμα που είναι αρμόδιο για την προστασία προσωπικοτήτων στις ΗΠΑ (Secret Service) ανακοίνωσε πως ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης «εξουδετερώθηκε» από μέλη του αφού πυροβόλησε επανειλημμένα από υπερυψωμένη θέση «έξω από τον χώρο της συγκέντρωσης». Διευκρίνισε πως ο φερόμενος ως δράσης «απεβίωσε».

«Ένας παριστάμενος σκοτώθηκε, άλλοι δύο τραυματίστηκαν και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Διενεργείται έρευνα για το συμβάν αυτή τη στιγμή και η μυστική υπηρεσία ειδοποίησε επίσημα το ομοσπονδιακό γραφείο έρευνας», το FBI, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της μυστικής υπηρεσίας, Άντονι Γκουλιέλμι.

Η επίθεση διαπράχθηκε περί τις 18:15 (τοπική ώρα· 01:15 ώρα Ελλάδας), πάντα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του σώματος.

Την πληροφορία ότι ο ένοπλος που άνοιξε πυρ βρισκόταν εκτός της περιμέτρου ασφαλείας της μυστικής υπηρεσίας έδωσε νωρίτερα στο CNN ο εισαγγελέας της κομητείας Μπάτλερ της Πενσιλβάνιας (βορειοανατολικά), ο Ρίτσαρντ Γκόλντιγκερ. «Δεν γνωρίζω πώς έφτασε εκεί, ή πού ήταν, πάντως βρισκόταν εκτός» του χώρου όπου γινόταν η προεκλογική εκδήλωση, εξήγησε.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ «είναι ασφαλής» αφού τέθηκαν σε εφαρμογή επιπρόσθετα μέτρα φύλαξής του μετά το συμβάν. «Διενεργείται τώρα έρευνα της μυστικής υπηρεσίας και θα δημοσιοποιηθούν περισσότερες πληροφορίες όταν είναι διαθέσιμες», διευκρίνισε εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού σώματος μέσω «X».

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές τι ακριβώς έχει συμβεί, αλλά εξαρχής ήταν δεδομένο ότι υπήρχε τραυματισμός του πρώην προέδρου, καθώς στα πλάνα φαινόταν πως είχε τραυματιστεί ελαφριά στο αυτί, από όπου και αιμορραγούσε.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως τραυματίστηκε από σφαίρα, η οποία «διαπέρασε» το δεξί αυτί του. «Χτυπήθηκα από σφαίρα η οποία διαπέρασε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού», ανέφερε συγκεκριμένα μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, προσωπικού του δημιουργήματος. «Είναι απίστευτο πως μπόρεσε να γίνει κάτι τέτοιο στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως ο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ έδειχνε έναν πίνακα με τους αριθμούς των διελεύσεων στα σύνορα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, όταν άρχισαν οι ριπές.

Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μεταδίδει πως έχει αρχίσει να διενεργείται πλέον έρευνα για απόπειρα δολοφονίας πρώην προέδρου.

Ομάδα προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ: «Είναι καλά»

Ο Τραμπ «είναι καλά», έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της η ομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας, αφού, όπως αναφέρεται, «απομακρύνθηκε από τη σκηνή μετά από προφανείς πυροβολισμούς σε συγκέντρωση».

Δημοσιογράφοι της ομάδας του, παρόντες στη συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, ανέφεραν ότι άκουσαν «μια σειρά δυνατών εκρήξεων ή δυνατών κρότων» προτού οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας σπεύσουν στον Τραμπ για να τον προφυλάξουν.

Μπάιντεν: «Δεν υπάρχει καμιά θέση στην Αμερική για τη βία αυτού του είδους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε να «τερματιστεί» η πολιτική βία μετά την επίθεση.

Σε έκτακτο διάγγελμά του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέμεινε στο ότι «δεν υπάρχει καμιά θέση στην Αμερική για τη βία αυτού του είδους», την οποία χαρακτήρισε «άρρωστη», υπογραμμίζοντας πως «οι πάντες πρέπει να την καταδικάσουν».

Ο Τραμπ, είπε ο Μπάιντεν, θα έπρεπε να μπορεί να εκφωνήσει την ομιλία του ειρηνικά, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, προσθέτοντας πως το συμβάν ήταν ανεπίτρεπτο.

Διαβεβαίωσε πως ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις και σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον αντίπαλό του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης