Η συνεχώς αυξανόμενη ζέστη συνδέεται με προβλήματα στην υγεία της εγκύου και του παιδιού της, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και θνησιγένειας. Η νέα μελέτη έδειξε ότι η πολλή ζέστη συνδέεται με συγγενείς ανωμαλίες, υπέρταση στην εγκυμοσύνη και χαμηλό βάρος γέννησης, μεταξύ άλλων προβλημάτων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές έκαναν μία συστηματική ανασκόπηση όλων των μελετών που υπάρχουν σχετικά με την μακροπρόθεσμη επίδραση που μπορεί να έχει στο μωρό και τη μητέρα η έκθεση στη θερμότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι συστηματικές ανασκοπήσεις παρέχουν το υψηλότερο επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων, καθώς συνοψίζουν τα ευρήματα όλων των μελετών για το θέμα, αντί να βασίζονται σε μία μόνο μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι που είχαν εκτεθεί σε υπερβολική ζέστη πριν γεννηθούν είχαν προβλήματα υγείας σε όλη τους τη ζωή. 

Στις 29 μελέτες, που κάλυψαν περισσότερα από 100 χρόνια, είχαν καταγραφεί η μέση θερμοκρασία του αέρα, η υγρασία, η τοποθεσία που βρισκόταν η έγκυος και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ένας άνθρωπος βιώνει την υπερβολική ζέστη.  Περισσότερο από το 60% των μελετών διεξήχθησαν σε χώρες υψηλού εισοδήματος, οι οποίες συχνά έχουν ψυχρότερο κλίμα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα των περισσότερων μελετών είναι σαφή πως υπάρχουν μακροπρόθεσμες βλαβερές επιπτώσεις της αυξημένης έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Διαπίστωσαν μάλιστα με έκπληξη ότι η έκθεση σε πολλή ζέστη στην εγκυμοσύνη συνδέεται με χειρότερες επιδόσεις στην εκπαίδευση και χαμηλότερο εισόδημα στη μετέπειτα ζωή όσων εκτέθηκαν σε υπερβολική ζέστη ενώ βρίσκονταν ακόμα στη μήτρα.

Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, το ετήσιο εισόδημα στην ηλικία των 30 ετών ήταν κατά 56 δολάρια χαμηλότερο για κάθε επιπλέον ημέρα με θερμοκρασίες άνω των 32°C κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της μητέρας.

Σε σχέση με την υγεία, τα στοιχεία έδειξαν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και υπέρτασης, καθώς και παιδικού άσθματος και πνευμονίας.

Ο κίνδυνος παιδικής πνευμονίας φάνηκε ότι αυξήθηκε κατά 85% για κάθε βαθμό Κελσίου αύξησης της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στις ΗΠΑ παρατηρήθηκε επίσης αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας. Στο σύνολο οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης αύξηση στις ψυχικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου διατροφικών διαταραχών και της σχιζοφρένειας. 

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ο μήνας που γεννιέται ένα μωρό συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικής ασθένειας. Η νέα μελέτη έδειξε ότι η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσε να είναι μία από τις αιτίες.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες πριν γεννηθεί ένα παιδί, σχετίζεται με χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής.

Εντυπωσιακό επίσης είναι ότι τα κορίτσια φαίνεται πως ήταν πιο ευάλωτα σε σχέση με τα αγόρια.

Γιατί υπάρχουν επιπτώσεις από τις υψηλές θερμοκρασίες όταν το παιδί βρίσκεται ακόμα στη μήτρα;

Οι ερευνητές είπαν ότι πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με την υπερβολική ζέστη και μπορεί να επηρεάζουν το αγέννητο μωρό και το «ακολουθούν» σε όλη του τη ζωή:

  • επιδείνωση της υγείας της μητέρας εξαιτίας ασθενειών όπως η προεκλαμψία και ο διαβήτης
  • επηρεάζεται άμεσα η ανάπτυξη του μωρού, ειδικά το νευρικό του σύστημα (η ζέστη μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες)
  • αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και άλλων προβλημάτων στον τοκετό
  • αλλάζει άμεσα το DNA του αγέννητου μωρού, μέσω αλλαγών στην επιγενετική υπογραφή, έναν εξελικτικό μηχανισμό που μας επιτρέπει να προσαρμοστούμε γρήγορα στο περιβάλλον μας ενεργοποιώντας και απενεργοποιώντας τα γονίδια.

Σε μία μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν τη μείωση των τελομερών του αγέννητου μωρού, του βιολογικού ρολογιού στο DNA μας που συνδέεται με την περιορισμένη διάρκεια ζωής μας.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθεί πως και γιατί υπάρχουν αυτές οι δυσμενείς επιπτώσεις της υπερβολικής έκθεσης της εγκύου στη ζέστη στην μακροχρόνια υγεία του παιδιού της.

Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της μελέτης εδώ: https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-024-06512-0

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης