Διχάζει η υπόθεση με τις εικόνες των Τουριστών που κολυμπούσαν στην παραλία του Μπάλου για να αποβιβαστούν από το πλοίο της γραμμής και το αποτέλεσμα ήταν να φτιαχτεί άρον άρον η εξέδρα επιβίβασης στην περιοχή.

Ο δήμαρχος Κισσάμου μίλησε για το θέμα στην ΕΡΤ, λέγοντας  ότι «η κατάσταση είναι καλύτερη τώρα καθώς έχει αποκατασταθεί η εξέδρα αποβίβασης». Σύμφωνα με τον ίδιο κακώς έγινε η απόσυρση της πλωτής εξέδρας ωστόσο, όπως υποστήριξε «από σήμερα οι επισκέπτες θα αποβιβάζονται κανονικά χωρίς να χρειάζεται να περπατούν μέσα στο νερό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ωστόσο νωρίτερα, το πρωί του Σαββάτου ο  βιολόγος Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πέτρος Λυμπεράκης μίλησε στο «Σαββατοκύριακο από τις 6» για τις εικόνες από την παραλία του Μπάλου στην Κρήτη με τους τουρίστες να αποβιβάζονται από σκάφη με το νερό μέχρι το λαιμό τους οι οποίες κάνουν το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Λυμπεράκη, φέτος λόγω μεγάλης υποβάθμισης διαφόρων περιοχών στα Χανιά (Μπάλος, Φαλάσαρνα και Ελαφονήσι) το Υπουργείο Τουρισμού πήρε κάποιες πρωτοβουλίες και αποφάσεις μέσα στις οποίες ήταν και η απαγόρευση ύπαρξης πλωτής εξέδρας στον Μπάλο προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των επισκεπτών που έφταναν στο σημείο με αποβίβαση .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει ο ίδιος, ήταν επιλογή της εταιρείας να αποβιβάσει τους επισκέπτες από αυτό το σημείο, όπως αναφέρει “δεν ξέρω γιατί (η εταιρεία) επέλεξε να κάνει αυτό το πράγμα, είχε αλλά μέρη να τους αποβιβάσει”. Σύμφωνα με τον βιολόγο, η περιοχή υποβαθμίζεται εδώ και πολλά έτη, με την Γραμβούσα τα τελευταία χρόνια να λαμβάνει πάνω από 200.000 επισκέπτες τον χρόνο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και την αρνητική εμπειρία των ίδιων των επισκεπτών, πέραν του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που άφηναν οι ίδιοι.

 

Στο μεταξύ στην πλατφόρμα Χ  έχει ανάψει η κουβέντα για το αν πρέπει ή όχι να τοποθετεί η εξέδρα στην παραλία του Μπάλου, που έχει χαρακτηριστεί περιοχή φυσικού κάλλους natura.

Oι αναρτήσεις όσων διαφωνούν με το εγχείρημα να επανατοποθετηθεί η εξέδρα έφεραν τον Μπάλο στα trends της πλατφόρμας το τελευταίο 24ωρο.

Δεν λείπει ασφαλώς και η χιουμοριστική προσέγγιση του θέματος

Γιατί ο Μπάλος χαρακτηρίστηκε περιοχή Natura

Πέρα από τα γαλαζοπράσινα νερά, που μένουν αξέχαστα σε όποιον επισκεφθεί την παραλία του Μπάλου, ο τόπος αποτελεί έναν υψίστης οικολογικής σημασίας υδροβιότοπο για πολλά είδη φυτών και ζώων.

Για την ακρίβεια έχουν καταγραφεί περίπου 400 είδη φυτών εκ των οποίων τα 25 είναι ενδημικά (φυτρώνουν σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο) στο νησί της Κρήτης και τα 3 στενοενδημικά (φύονται αποκλειστικά και μόνο σε κάποιο ορεινό ή παραθαλάσσιο μέρος).

Στην περιοχή του Μπάλου βρίσκουν μόνιμο καταφύγιο πολλά πτηνά, όπως μαυροπετρίτες, θαλασσοκόρακες και κορμοράνοι αλλά και προσωρινά όσα είναι αποδημητικά κατά τη μεταναστευτική περίοδο.

Επιπρόσθετα, η μεσογειακή φώκια Μοναχός (Monachus-Monachus) φωλιάζει στο Μπάλο και η χελώνα Καρέτα-Καρέτα (Caretta-Caretta) βρίσκει τροφή και γεννά τα αυγά της στις ακτές του ακρωτηρίου. Για αυτούς τους λόγους ο Μπάλος εντάχθηκε στο πρόγραμμα προστασίας «Natura 2000».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης