Έντονες είναι οι διπλωματικές διεργασίες στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντά σε λίγα λεπτά τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Λίγες μέρες πριν μεταβεί στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις των 50 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα, ο πρωθυπουργός τόνισε από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε παράλληλα νέο σαφές μήνυμα στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας ότι πρέπει να σεβαστεί το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ χαρακτήρισε fake news τις αναφορές της αντιπολίτευσης για δήθεν κενά στην άμυνα λόγω της βοήθειας προς την Ουκρανία.
Έντονη διπλωματική κινητικότητα για το Κυπριακό, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τετ α τετ συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού να μεταβαίνει στη Λευκωσία δίνοντας το παρών στις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την εισβολή του Αττίλα, την ίδια μέρα ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στα κατεχόμενα.
Τα προηγούμενα 24ωρα καταγράφηκε μπαράζ επικοινωνιών του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά και της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ανχελα Ολγκίν με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα και κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας επισημαίνοντας ότι 50 χρόνια μετά την Κυπριακή τραγωδία δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει διαιρεμένη.
Ο πρωθυπουργός έθεσε στο ανώτατο επίπεδο, το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας και προειδοποίησε πως η παραβίασή ή η επιλεκτική τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών επηρεάζει την ευρωπαΐκή πορεία της χώρας. Όπως είπε «εμείς θέλουμε η Βόρεια Μακεδονία να κάνει βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης. Αυτό προϋποθέτει, όμως, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό των συμφωνιών που προφανώς η χώρα έχει υπογράψει. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει αυτή τη στιγμή τα όπλα τα οποία έχει στη διάθεσή της για να απαντήσει σε μία ενδεχόμενη επιμονή της ηγεσίας της γειτονικής χώρας σε αυτή την τακτική».
Δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η αποτρεπτική μας δυνατότητα
Fake news χαρακτηρίζει η κυβέρνηση όσα διακινούνται από την πλευρά της αντιπολίτευσης για κενά στην άμυνα λόγω της ενίσχυσης στην Ουκρανία με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι επί των ημερών του ενισχύονται συστηματικά οι ένοπλες δυνάμεις.
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική ότι η παράδοση των F-16 στο Κίεβο αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «θέλω να είμαι σαφής ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει F-16 στην πρωτοβουλία των F-16. Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν κάνει αυτή την επιλογή. Αλλά ο σκοπός μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να αμυνθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».
Με απόλυτο τρόπο απάντησε πρωθυπουργός ερωτηθείς για το εάν ζητήθηκε από την Ελλάδα να ενισχύσει την Ουκρανία με αντιαεροπορικά συστήματα.« Η Ελλάδα δεν θα διαθέσει στην Ουκρανία ούτε συστήματα Patriot ούτε συστήματα S-300. Έχουμε διαθέσει άλλου είδους αντιαεροπορικά συστήματα, μικρότερου βεληνεκούς, πάντα -να το επαναλάβω αυτό- με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας» υπογράμμισε.
Η ελληνική πλευρά αποτιμά θετικά την 3μερη παρουσία του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι ισχυροποιούνται οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας.