Προσφυγή στον Άρειο Πάγο προαναγγέλλει ο συνήγορος υπεράσπισης του μεσίτη Αθανάσιου Χορταριά, μετά την απόφαση της υπόθεσης του Ζακ Κωστόπουλου, που εκδικάστηκε στο Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών.

Το δικαστήριο αποφάσισε μεν να μειώσει την ποινή από τα 10 στα 6 έτη κάθειρξης, κατόπιν αναγνώρισης της ελαφρυντικής περίστασης, αλλά σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορούμενου, ποινικολόγο Γιάννη Γλύκα, «είναι προφανές ότι δυστυχώς η δικαιοδοτική κρίση δεν επέλεξε να προχωρήσει στην έκδοση μια δίκαιης απόφασης, αλλά επέλεξε να ικανοποιήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του κ. Γλύκα, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: «Το δικαστήριο προσπέρασε δίχως αιτιολογία το γεγονός ότι δεν υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της πράξης του κατηγορουμένου Αθανασίου Χορταριά και του επελθόντος θανάτου του κατηγορουμένου. Το δικαστήριο προσπέρασε το περιεχόμενο της ιατροδικαστικής έκθεσης που ανέφερε ρητά πως ουδέν των χτυπημάτων που έφερε ο εκλιπών ήταν θανατηφόρο. Ακόμη, προσπέρασε τους ισχυρισμούς περί άμυνας και κατάστασης ανάγκης που βρισκόταν ο κατηγορούμενος την στιγμή εκείνη, όπως προέκυψε από τις καταθέσεις της πλειοψηφίας των αυτοπτών μαρτύρων. Επίσης, το δικαστήριο προσπέρασε ότι ο θάνατος του εκλιπόντος επήλθε από ισχαιμία του μυοκαρδίου που ουδείς εκ των ειδικών μπόρεσε σε οποιοδήποτε στάδιο της ποινικής διαδικασίας να οριοθετήσει από πού εκκίνησε το ιατρικό στρες (όπως αποκαλείται) όπου και πυροδότησε αυτή την ισχαιμία που επέφερε τον θάνατο…».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για επιθέσεις εντός της αίθουσας του δικαστηρίου από άτομα που επιζητούσαν την καταδίκη του κοσμηματοπώλη Σπύρου Δημόπουλου και του μεσίτη Αθανάσιου Χορταριά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το δικαστήριο δεν μπόρεσε να προσπεράσει τις πιέσεις που ασκήθηκαν εντός και εκτός δικαστικής αιθούσης από συγκεκριμένες οργανώσεις που μοναδικό στόχο είχαν να μετατρέψουν το ανώτερο δικαστήριο ουσίας σε λαϊκό δικαστήριο. Επρόκειτο για μια δίκη με συνεχείς επιθέσεις προς το πρόσωπο του εντολέως μου και της οικογένειάς του, αλλά ακόμη και με επιθέσεις κατά των μελών τόσο του δικαστηρίου όσο και κατά των συνηγόρων υπεράσπισης… Ο κατηγορούμενος έθεσε εαυτόν, με την παρουσία του, στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης η οποία στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων κι αυτό όχι γιατί εξέδωσε μια απόφαση εις βάρος του, αλλά επειδή δεν αξιολόγησε με τα εργαλεία του δικαίου την ποινική απαξία των όσων έπραξε. Δυστυχώς, σήμερα δεν νίκησε η δικαιοσύνη αλλά η αδικία, σε βάρος ενός ανθρώπου που από την πρώτη στιγμή έδειξε την εμπιστοσύνη του στην δικαστική εξουσία».

Ο Αθανάσιος Χορταριάς θα οδηγηθεί στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του, ενώ ο 79χρονος Σπύρος Δημόπουλος θα υποβληθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό όπως πρωτόδικα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης