Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) επιβεβαίωσε «την πλήρη εμπιστοσύνη της» στον παγκόσμιο οργανισμό αντιντόπινγκ (WADA), αφού υπέβαλε την Τρίτη την προσωρινή έκθεση έρευνας για την υπόθεση των 23 Κινέζων κολυμβητών που βρέθηκαν θετικοί το 2021 αλλά δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις.

«Η ΔΟΕ καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να σεβαστούν την ανώτατη αρχή του WADA στον αγώνα κατά του ντόπινγκ», προσθέτει η ΔΟΕ σε δελτίο τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η υπηρεσία κατά του ντόπινγκ USADA εξακολουθεί να κατηγορεί τη WADA ότι συγκάλυπτε την υπόθεση και έχει ξεκινήσει μια ομοσπονδιακή έρευνα.

«Αυτός ο σεβασμός αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία ιδρύθηκε ο WADA από τις κυβερνήσεις και το Ολυμπιακό κίνημα» –το 1999, στον απόηχο της υπόθεσης «Festina»– και «είναι απαραίτητος για κάθε δίκαια διεθνή διοργάνωση», προσθέτει η ΔΟΕ 15 ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Σύμφωνα με τον Ελβετό εισαγγελέα Ερίκ Κοτιέρ που εξουσιοδοτήθηκε στα τέλη Απριλίου να εξετάσει τον χειρισμό της υπόθεσης από τον WADA, ο παγκόσμιος οργανισμός αντιντόπινγκ δεν «ευνόησε» την Κίνα, η οποία είχε επιλέξει να μην επιβάλει κυρώσεις στους κολυμβητές της στο συμπέρασμα ότι υπήρχε μόλυνση στο φαγητό με τριμεταζιδίνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεσή του θεωρεί επίσης ότι η απόφαση του WADA «να μην ασκήσει έφεση» για αυτήν την έλλειψη κύρωσης ήταν «εύλογη», λαμβάνοντας υπόψη τις χαμηλές πιθανότητες επιτυχίας μιας προσφυγής ελλείψει στοιχείων που να αρνούνται αυτή τη μόλυνση.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, ο Ερίκ Κοτιέρ «είχε πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα και το υλικό του WADA, πήρε συνεντεύξεις από αρκετούς υπαλλήλους του WADA σε πολλές περιπτώσεις και βοηθήθηκε από άλλους ανεξάρτητους ειδικούς στους τομείς των ποινικών επιστημών, της φαρμακοκινητικής και του δικαίου.

«Τα μόνα ερωτήματα που απομένουν», και θα εξεταστούν στην τελική έκθεση, «είναι διαδικαστικού χαρακτήρα», υπενθυμίζει η ΔΟΕ, τονίζοντας ωστόσο ότι ο WADA «έχει ήδη δεσμευτεί να ανταποκριθεί σε όλες τις συστάσεις» που θα μπορούσαν να διατυπωθούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης