Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων ανακοίνωσε τις ταξινομήσεις του Ιουνίου, ενός μήνα που είχε αρκετές εκπλήξεις. Για ακόμη μια φορά η Toyota κρατάει τα ηνία της αγοράς ενώ σημαντική αύξηση στις ταξινομήσεις παρουσίασαν η Citroen και η Suzuki που κατέλαβαν την 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Και πάλι οι εταιρικές πωλήσεις κατέγραψαν το δικό τους ράλλυ με περισσότερες από 8.250 ταξινομήσεις ενώ οι πωλήσεις λιανικής ακούμπησαν τις 5.900 ταξινομήσεις. Αύξηση είχαμε και στις ταξινομήσεις των ακριβών μοντέλων της Porsche. Η γερμανική εταιρία παρέδωσε 23 αυτοκίνητα. Από μία ταξινόμηση έκανε η Bentley, η Lamborghini και η Lotus.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Η MG που διαθέτει μοντέλα με θερμικούς κινητήρες αλλά και αμιγώς ηλεκτρικά βρίσκεται πολύ ψηλά. Το γεγονός ότι έκανε 284 συνολικά ταξινομήσεις θεωρείται άθλος και αυτό οφείλεται στη μεγάλη γκάμα μοντέλων που έχει αλλά και στην πολύ καλή τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί ο Όμιλος Συγγελίδη που εκπροσωπεί τη φίρμα. Αν σήμερα βρίσκεται στην 15η θέση των ταξινομήσεων εκτιμούμε ότι τους επόμενους μήνες θα πάει ακόμη καλύτερα με το ολοκαίνουργιο μικρομεσαίο MG3+Hybrid που αποδίδει 195 ίππους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα αμιγώς ηλεκτρικά καλά πήγε η BYD με 27 ταξινομήσεις ενώ η Seres είχε 8 ταξινομήσεις. Η Lynk & Co και η Yudο είχαν από δύο ταξινομήσεις.

Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ οι ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων τον Ιούνιο (2024) ήταν 14.152 έναντι 13.393 τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Η αύξηση είναι +5.7%

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο ταξινομήθηκαν 78.025 ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν 70.361. Η αύξηση φθάνει το +10.9%

Η B- Total κατηγορία κέρδισε τις προτιμήσεις των πελατών. Έφθασε το 58.1% και η αύξηση είναι +6.3% ενώ πτώση -10.7% είχε η C-Total κατηγορία.

Οι προτιμήσεις των νέων αγοραστών στους κινητήρες ήταν τα υβριδικά αυτοκίνητα. Έφθασαν σε ποσοστά το 45.6%. Η άνοδος είναι +15.2% ενώ μικρή πτώση είχαν τα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης.

Τα επαναφορτιζόμενα έφτασαν σε ποσοστό 9.5%. Η μείωση είναι μικρή -0.4%

Σε επίπεδο ΕΕ, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (www.acea.be), η αγορά των επιβατικών κινήθηκε για τον Μάιο ως εξής:

(1) ΕΕ των 27.
(2) Μέλη της ΕΕ ως το 2004.
(3) Νορβηγία, Ισλανδία και Ελβετία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης