Εναλλακτικά σενάρια υδροδότησης της Αττικής που θα εφαρμοστούν εντός των επόμενων τριών – τεσσάρων ετών, στην περίπτωση που συνεχιστεί η ανομβρία, εξετάζει η ΕΥΔΑΠ, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ήδη λόγω της ανομβρίας τα νερά που καταναλώνει τη Αττική, δηλαδή περί τα 400 εκατ. κ.μ. ετησίως, δεν αναπληρώνονται και σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν περιοριστεί σημαντικά τα αποθέματα των τεσσάρων ταμιευτήρων (Εύηνου, Μόρνου, Λίμνης Μαραθώνα, Υλίκης) που τροφοδοτούν την Αττική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ενδεικτικό ότι το συνολικό ετήσιο απολήψιμο απόθεμα υδάτων στις 10 Ιουλίου 2023 των 1.247.131.000 κυβικά μέτρα (m3) έχει περιοριστεί μέσα σε έναν χρόνο στα 1.043.590.000 m3.

Έτσι, ο σχεδιασμός της ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνει άμεσα μέτρα, όπως είναι η άντληση νερού της Υλίκης και η λειτουργία 17 γεωτρήσεων στην Μαυροσουβάλα που θα συνεισφέρουν περίπου 300.000 κ.μ. την ημέρα, συμπληρώνοντας το βασικό υδατικό σύστημα Εύηνου- Μόρνου.

Περιλαμβάνει ωστόσο και μεσοπρόθεσμα, τα οποία αφορούν στην ένταξη νέων ταμιευτήρων στο υδροδοτικό σύστημα (π.χ. παραποτάμους λίγο πιο μακριά από τον Εύηνο), τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (π.χ. της Ψυτάλλειας, του Θριασίου κ.ά.), την αφαλάτωση, αλλά και εκμετάλλευση των βρόχινων υδάτων σε υποδομές συγκέντρωσης ομβρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εκτιμώμενο κόστος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρη Σαχίνη, για τα συγκεκριμένα εναλλακτικά σενάρια εκτιμάται από 500 έως 750 εκατ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης