Συμπληρώνονται σήμερα δεκατρία χρόνια από την φονική έκρηξη στο Μαρί, στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκη» η οποία στοίχισε τη ζωή δεκατριών ανθρώπων: του διοικητή της Βάσης, κληρωτών που υπηρετούσαν εκεί και πυροσβεστών που είχαν σπεύσει να βοηθήσουν.

«Η 11η Ιουλίου 2011 αποτελεί τον οδοδείκτη για να πράττουμε όλα όσα απαιτούνται έτσι ώστε να μη ζήσουμε ξανά μια τέτοια τραγωδία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας σήμερα στην επιμνημόσυνη δέηση στη Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για 13η χρονιά, είπε, «το πρωινό της 11ης Ιουλίου είναι βουβό και πένθιμο». «Βρισκόμαστε όλοι εδώ για να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή στους 13 αδικοχαμένους ηρωομάρτυρες, που έφυγαν από τη ζωή εκείνο το μοιραίο ξημέρωμα», είπε, και για «να αποδώσουμε τις δέουσες τιμές στους ήρωές μας και την ίδια ώρα, για εμένα, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να σας κοιτάξω στα μάτια και να εκφράσω τις ειλικρινείς απολογίες της Πολιτείας για λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι, η θυσία του Ανδρέα Ιωαννίδη, του Λάμπρου Λάμπρου, του Κλεάνθη Κλεάνθους, του Μιχάλη Ηρακλέους, του Μιλτιάδη Χριστοφόρου, του Χριστάκη Χριστοφόρου, του Αντώνη Χαραλάμπους, του Ανδρέα Παπαδόπουλου, του Γιώργου Γιακουμή, του Βασίλη Κρόκου, του Σπύρου Ταντή, του Παναγιώτη Θεοφίλου, του Αδάμου Αδάμου, δεν αφορά μόνον τις οικογένειές τους.

«Αφορά όλους μας. Η θυσία τους, εξάλλου, είναι η συνεχής υπόμνηση του χρέους που έχουμε όλοι μας, ειδικά όσοι ταχθήκαμε να υπηρετούμε τον λαό αυτό, να είμαστε προσεκτικοί, να είμαστε υπεύθυνοι αλλά, κυρίως, να είμαστε καθημερινά υπόλογοι», σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τραγωδία σημειώθηκε όταν ένα εμπορευματοκιβώτιο του κατασχεθέντος φορτίου του ρωσικού πλοίου «Μόντσεγκορσκ» το οποίο μετάφερε παρανόμως πολεμοφόδια στη Συρία εξερράγη, προκαλώντας πυρκαγιά η οποία με τη σειρά της προκάλεσε την έκρηξη και των υπολοίπων εμπορευματοκιβωτίων που φυλάσσονταν στη βάση.

Το υλικό είχε παραμείνει εκεί για περισσότερο από δύο χρόνια αφού είχαν προηγηθεί συζητήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Χριστόφια οι οποίες κατέληγαν σε αποφάσεις να μην δοθεί στη Συρία η οποία τελούσε και υπό καθεστώς κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά ούτε και να πουληθεί καθώς η τότε κυβέρνηση δεν ήθελε να έρθει σε ρήξη με τη Δαμασκό με την οποία διατηρούσε καλές σχέσεις. Για μέρες το εμπορευματοκιβώτιο είχε διογκωθεί αλλά οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να το ραντίζουν με νερό εν μέσω ακραίων θερμοκρασιών, χωρίς να διατάξουν την εκκένωση της Βάσης.

Η έκρηξη πέραν των τραγικών της συνεπειών προκάλεσε και τεράστιες οικονομικές απώλειες στο νησί, της τάξης του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ ενώ η Κύπρος, εν μέσω της τουριστικής σεζόν αναγκάστηκε να προβαίνει σε πολύωρες διακοπές ρεύματος καθώς η έκρηξη κατέστρεψε και τον παρακείμενο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στο Βασιλικό, τον μεγαλύτερο της Κύπρου. Σε βοήθεια είχαν τότε προστρέξει η Ελλάδα και το Ισραήλ, μεταφέροντας γεννήτριες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης