Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Βόντας, και ο διευθυντής Ερευνών του ΙΜΒΒ ΙΤΕ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Δελιδάκης, εκλέχθηκαν νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO). Η συγκεκριμένη διεθνής διάκριση δίδεται σε επιστήμονες με γνώμονα την εξαιρετική συνεισφορά τους στην επιστήμη και την αποδεδειγμένη, με μελέτες και επιτεύγματα αιχμής, προαγωγή των επιστημών ζωής, ενώ σύμφωνα με το ΙΤΕ, αποτελεί αναγνώριση της επιστημονικής αριστείας και του υψηλού επιπέδου έρευνας που γίνεται στο ΙΜΒΒ-ΙΤΕ. Επισημαίνεται ότι 10 επιστήμονες του ΙΤΕ έχουν εκλεγεί μέλη του ΕΜΒΟ, σε σύνολο 20 από όλη τη χώρα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Μοριακής Βιολογίας γιορτάζει φέτος την 60η του επέτειο, εκλέγοντας 120 νέα μέλη, από 37 χώρες. Στόχος του είναι η προώθηση της επιστημονικής αριστείας στο πεδίο της Μοριακής Βιολογίας. Σήμερα αριθμεί συνολικά περισσότερα από 2.100 μέλη, κορυφαίους επιστήμονες, οι οποίοι χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης για το επιστημονικό τους έργο και διακρίνονται για τη διεξαγωγή υψηλής στάθμης καινοτόμου έρευνας. Είναι αξιοσημείωτο ότι 92 εξ αυτών έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νέα μέλη του EMBO έχουν αναγνωριστεί για επιτεύγματα που καλύπτουν το φάσμα των επιστημών ζωής, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας που έχει συμβάλει στην κατανόηση του τρόπου εξάπλωσης των μολυσματικών ασθενειών, της περιπλοκότητας των κύκλων θρεπτικών συστατικών των ωκεανών, των μυστηρίων των δικτύων κυτταρικής σηματοδότησης, των μυστικών της επιβίωσης των φυτών στην έρημο, και της διασύνδεσης μεταξύ της βιολογίας του εγκεφάλου και των συναισθημάτων μας.

Στα νέα μέλη του EMBO, θερμά συγχαρητήρια απηύθυνε η διευθύντρια του EMBO, Fiona Watt, για την τεράστια συνεισφορά τους στη θεμελιώδη έρευνα στις βιοεπιστήμες. Η επίσημη τελετή υποδοχής του κ. Βόντα και του κ. Δελιδάκη και των υπόλοιπων νέων μελών θα γίνει στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, στα τέλη του Οκτωβρίου 2024.

Τα νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ)

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης Βόντας εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή (1997) στη Γενετική Εντόμων στο ΓΠΑ. Έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Cardiff, στο Liverpool School of Tropical Medicine και στo ΙΜΒΒ-ITE, αξιοποιώντας διαδοχικές υποτροφίες Marie Curie. Εκλέχθηκε λέκτορας στο ΓΠΑ το 2004 και εν συνεχεία αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (2008- 2013). To 2013-14 εργάστηκε στο Innovative Vector Control Consortium και ανέπτυξε το πλαίσιο χρηματοδότησης για έρευνα στην ελονοσία. Το 2014 επέστρεψε στην Ελλάδα, στο ΓΠΑ ως καθηγητής και στο ΙΜΒΒ-ΙΤΕ ως συνεργαζόμενος ερευνητής, ενώ από το 2021 είναι και διευθυντής του ΙΜΒΒ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ΙΤΕ, διαθέτει πλούσια διδακτική εμπειρία, ενώ στο εργαστήριό του έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 50 διδακτορικοί φοιτητές και μεταδιδάκτορες.

Η έρευνα της ομάδας του εστιάζει στην ανάπτυξη και βελτίωση των χημικών και βιοτεχνολογικών μεθόδων καταπολέμησης εχθρών καλλιεργειών και εντόμων υγειονομικής σημασίας. Έχει περισσότερες από 250 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και έχει δώσει πολλές διαλέξεις, ως προσκεκλημένος ομιλητής. Είναι ακαδημαϊκός εκδότης και μέλος της επιστημονικής επιτροπής σε διεθνή περιοδικά. Ήταν για δύο συνεχόμενες χρονιές (2021 και 2022) μεταξύ των Ελλήνων ερευνητών με την μεγαλύτερη διεθνή απήχηση δημοσιεύσεων στη λίστα Clarivate. Συμμετέχει και συντονίζει επιτροπές για την αξιολόγηση ερευνητικών προγραμμάτων στην Ε.Ε. – μεταξύ άλλων στο ERC και σε πολλές χώρες στο εξωτερικό (ANR, FWO, FCT, MRC etc). Εχει συντονίσει μεγάλο αριθμό διεθνών ανταγωνιστικών προγραμμάτων (EU Horizon2020, Horizon Europe, Industry) με συνολική χρηματοδότηση περισσότερα από 30 εκ. ευρώ. Διατέλεσε μέλος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Βιοεπιστημών της ΓΓΕΚ και της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΕΛΙΔΕΚ.

Ο Χρήστος Δελιδάκης έλαβε το πτυχίο του στη Βιοχημεία από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ το 1981 και το διδακτορικό του στη Μοριακή Βιολογία από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 1988. Το διδακτορικό του και η μετέπειτα μεταδιδακτορική του εργασία στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, τον εισήγαγαν στον τομέα της μοριακής αναπτυξιακής βιολογίας, σε μεγάλο βαθμό χάρη σε δύο μέντορες, τον αείμνηστο Φώτη Καφάτο και τον Σπύρο Αρταβάνη-Τσάκωνα, και οι δύο μέλη του ΕΜΒΟ. Διορίστηκε επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το 1993 και έλαβε τη θέση του αναπληρωτή καθηγητή το 1999 και του τακτικού καθηγητή το 2008. Σε όλη αυτή την περίοδο υπήρξε συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΙΜΒΒ του ΙΤΕ, όπου πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος της έρευνάς του. Τα τελευταία 30 χρόνια, η έρευνά του επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο ορισμένα κυκλώματα κυτταρικής σηματοδότησης και ρύθμισης γονιδίων εμπλέκονται σε διαφορετικές βιολογικές διαδικασίες κατά την ανάπτυξη και τη νόσηση. Χρησιμοποιεί τη μύγα Drosophila ως σύστημα μοντέλο του εργαστηρίου του και έχει επικεντρωθεί στη μοριακή μελέτη του μονοπατιού σηματοδότησης Notch και των μεταγραφικών παραγοντων E(spl)/Hes. Η ομάδα του έχει ένα εκτεταμένο σύνολο γενετικών εργαλείων για τον χειρισμό αυτού του συστήματος και μεγάλη τεχνογνωσία στην ανοσοϊστοχημεία, τη συνεστιακή μικροσκοπία και τη γονιδιωματική. Από αυτή την εργασία προέκυψαν περισσότερες από 50 δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές. Έχει καθοδηγήσει 6 μεταδιδακτορικούς υποτρόφους, έχει απονείμει 16 διδακτορικά και έχει επιβλέψει περισσότερους από 50 μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές. Δραστηριοποιείται ενεργά στην προπτυχιακή και μεταπτυχιακή διδασκαλία στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συμμετέχει τακτικά και κατά καιρούς έχει προεδρεύσει σε διοικητικά όργανα, όπως η συντονιστική επιτροπή μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του τμήματος Βιολογίας και το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ. Έχει συντονίσει περισσότερα από 10 εθνικά και διεθνή χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα και έχει συνεργαστεί σε πολλά ακόμη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης