Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Στα τέλη Ιουνίου, μια εταιρεία με το όνομα My Israel Home φιλοξένησε μια έκθεση σε μια συναγωγή του Λος Άντζελες που στόχευε σε μια συγκεκριμένη πελατεία: Εβραίους Αμερικανούς που ήθελαν να αγοράσουν ένα νέο σπίτι στο Ισραήλ ή σε παράνομους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Παρόμοιες εκθέσεις ακινήτων εμφανίστηκαν φέτος σε όλη τη Βόρεια Αμερική, σε μέρη όπως το Μόντρεαλ, το Τορόντο, το Νιου Τζέρσεϊ, τη Βαλτιμόρη και το Μπρούκλιν, και αρκετές αντιμετώπισαν διαμαρτυρίες καθώς ο πόλεμος στη Γάζα έφερε το ζήτημα των ισραηλινών οικισμών και της παλαιστινιακής κυριαρχίας στο προσκήνιο.
Ένα ξέσπασμα βίας στην εκδήλωση του Λος Άντζελες έφερε το περιστατικό στο επίκεντρο της χώρας. Οι διαδηλωτές στη συναγωγή Adas Torah, οι οποίοι κατήγγειλαν την πώληση αυτού που αποκαλούσαν «κλεμμένη γη», ήρθαν αντιμέτωποι με φιλο-ισραηλινούς αντιδιαδηλωτές στους δρόμους του Δυτικού Λος Άντζελες.
Ξέσπασαν καυγάδες μεταξύ διαδηλωτών, είπε η αστυνομία του Λος Άντζελες, ενώ οι διαδηλωτές ανέφεραν ότι ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς με ρόπαλα. Το επεισόδιο μεταδόθηκε στα εθνικά μέσα ενημέρωσης ως περιστατικό βίας σε τόπο λατρείας, παρά ως πολιτική διαμαρτυρία σε εταιρική εκδήλωση, ωθώντας τους πολιτικούς ηγέτες και των δύο κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, να χαρακτηρίσουν τη διαδήλωση ως ‘αντισημιτική’. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι διερευνά το περιστατικό.
Αλλά οι αγοραστές κατοικιών που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα ακίνητο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν μια πιο βολική επιλογή για να κάνουν μια προσφορά: μια απλή αναζήτηση στις διαδικτυακές καταχωρίσεις.
Σε ιστότοπους που είναι κατά κύριο λόγο προσαρμοσμένοι για Εβραίους Αμερικανούς αγοραστές που επιθυμούν να μετακομίσουν στο Ισραήλ, οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες σπιτιού μπορούν να περιηγηθούν σε ακίνητα που περιλαμβάνουν καταχωρίσεις για σπίτια σε κοινότητες εποικισμών, που προσφέρουν τα τυπικά στοιχεία της ζωής των προαστίων.
Περίπου δώδεκα κτηματομεσιτικές εταιρείες συμμετείχαν φέτος σε εκθέσεις ακινήτων που διοργανώνει το My Israel Home σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Έξι από αυτές τις εταιρείες εμπορεύονται ενεργά τουλάχιστον δύο ντουζίνες ακίνητα προς πώληση που βρίσκονται σε οκτώ διαφορετικούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τις διαδικτυακές τους καταχωρίσεις. Άλλες κτηματομεσιτικές εταιρείες συνήθως απαριθμούν δεκάδες ακίνητα στη Δυτική Όχθη στις ιστοσελίδες τους.
Οι εποικισμοί στη Δυτική Όχθη έχουν επικριθεί εδώ και καιρό από τη διεθνή κοινότητα, η οποία θεωρεί τους εποικισμούς ως παράνομους, κατά παράβαση του άρθρου 49 των Συμβάσεων της Γενεύης. Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση αμφισβητεί την παρανομία τους και αναγνωρίζει 146 οικισμούς ως νόμιμους, σύμφωνα με την Peace Now, μια ισραηλινή ομάδα υπεράσπισης που παρακολουθεί και αντιτίθεται στην επέκταση των εποικισμών. Η ισραηλινή κυβέρνηση μισθώνει γη αποκλειστικά σε Ισραηλινούς, είπε η οργάνωση, καθώς οι Παλαιστίνιοι απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν τα νέα οικόπεδα που σφετερίστηκε το κράτος στη Δυτική Όχθη.
Η κριτική των εποικισμών έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω της έξαρσης της βίας από εποίκους εναντίον των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα. Και την Παρασκευή, το Ισραήλ ανακοίνωσε τα σχέδιά του να υιοθετήσει πέντε παράνομα φυλάκια στη Δυτική Όχθη ως οικισμούς, κάτι που έχει επίσης προκαλέσει διεθνή καταδίκη.
Στον ιστότοπό του, το My Home in Israel, το οποίο βοήθησε στη διοργάνωση της εκδήλωσης του Λος Άντζελες και διευθύνει μια ομάδα κτηματομεσιτών με έδρα τις ΗΠΑ, δημοσίευσε φωτογραφίες από συνέδριά του που δείχνουν το εσωτερικό των συναγωγών με περίπτερα επανδρωμένα από κτηματομεσιτικές εταιρείες, εταιρείες στεγαστικών δανείων και δικηγορικά γραφεία, όπου οι εκπρόσωποι κάθονται και συζητούν με υποψήφιους αγοραστές. «Βρείτε το σπίτι των ονείρων σας στο Ισραήλ», γράφει το πανό ενός περιπτέρου. «Ζήστε το αμερικάνικο όνειρο στην καρδιά του Ισραήλ», γράφει ένας άλλος πάνω σε μια απεικόνιση πολυτελών διαμερισμάτων.
«Πολλοί άνθρωποι θέλουν να ζουν εκεί έξω – είναι όμορφα, τα βουνά είναι γραφικά», είπε ο Μπαρουκί Κοέν, κτηματομεσίτης, αναφερόμενος στους οικισμούς της Δυτικής Όχθης. Η εταιρεία του, Israel Home, δεν συμμετείχε στην εκδήλωση του Λος Άντζελες, αλλά εμπορεύεται παρόμοια ακίνητα με Εβραίους Αμερικανούς, πουλώντας ακίνητα στο Ισραήλ παράλληλα με σπίτια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Σχεδιάζει στο μέλλον να καταχωρίσει ακίνητα σε έναν ισραηλινό οικισμό στην παλαιστινιακή πόλη Χεβρώνα. Ένας ντόπιος του Νιου Τζέρσεϋ που μεγάλωσε επισκεπτόμενος οικογένεια στο Ισραήλ, ο Κοέν αγόρασε και δεύτερο σπίτι το 2014 στην Ιερουσαλήμ.
Ο Κοέν είπε ότι οι συμβάσεις ακινήτων, όπως η εκδήλωση του Λος Άντζελες, συνεχίζονται τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία. Τα συνέδρια φιλοξενούνται συνήθως σε αίθουσες συνεδριάσεων ξενοδοχείων και σε σπίτια ανθρώπων, εκτός από συναγωγές. Υπολογίζει ότι έως και 100 διαφορετικές συμβάσεις ακίνητης περιουσίας λαμβάνουν χώρα σε όλη τη Βόρεια Αμερική κάθε χρόνο.
«Δεν έχω ηθικούς ή νομικούς ενδοιασμούς να πουλήσω ακίνητα [στη Δυτική Όχθη]», είπε ο Κοέν. «Θα έμενα εκεί ο ίδιος αν ένιωθα ότι ήταν ασφαλές. Όποιος θέλει να μετακομίσει εκεί, ευχαρίστως να τον διευκολύνουμε».
Από τα πρώτα χρόνια μετά τον σχηματισμό του κράτους του Ισραήλ το 1948, η χώρα έχει προσκαλέσει τη μετανάστευση Εβραίων από όλο τον κόσμο. Η μετανάστευση πέρα από την Πράσινη Γραμμή – τα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Δυτικής Όχθης που χαράχτηκαν μετά τον Ισραηλινοαραβικό πόλεμο του 1948, κατά τον οποίο περισσότεροι από 700.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους ως μέρος μιας εκστρατείας εθνοκάθαρσης γνωστής ως Νάκμπα – γνώρισε άνθηση τη δεκαετία του 1980, καθώς οι οικισμοί επεκτάθηκαν από μικρά παράνομα φυλάκια σε προαστιακές πόλεις με τη βοήθεια της χρηματοδότησης και της στρατιωτικής υποστήριξης της ισραηλινής κυβέρνησης. Από τότε, η ισραηλινή κυβέρνηση συνέχισε να διώχνει Παλαιστίνιους από τη γη και τα σπίτια τους καθώς επεκτείνονται οι οικισμοί.
Με πληροφορίες από The Intercept