Σήμερα το βράδυ στις 23:00 (ώρα Ελλάδας) στην Ουάσινγκτον έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ.

Αυτή η συνάντηση θα είναι η πέμπτη –από τον Ιούλιο του2023- ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Στο πλευρό τους θα βρίσκονται οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν με τους διπλωματικούς συμβούλους Άννα Μαρία Μπούρα και Τσαγατάι Κιλίτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση των δύο ηγετών δεν ήταν προγραμματισμένη πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην  Ουάσινγκτον. Ωστόσο, η πρόοδος των συνομιλιών από το Βίλνιους που είχε ξεκινήσει η προσπάθεια εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά

«Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και πρέπει να το αναγνωρίσουμε, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες από τις θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ριζικά. Αλλά το γεγονός ότι είχαμε δεκαέξι μήνες ησυχίας, όσον αφορά στο να μην έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ότι συνεργαζόμαστε καλύτερα σε θέματα μετανάστευσης, ότι στην πραγματικότητα έχουμε κάνει μια συμφωνία που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στην νησιά του Αιγαίου και να πάρουν τη βίζα τους πολύ γρήγορα, όλα αυτά είναι μερικά θετικά βήματα», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομιλώντας με τον άλλοτε πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, στο Council on Foreign Relations.

Ανοιχτά θέματα

Σε δέκα ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Κύπρο, στη Λευκωσία για την ημέρα Μνήμης που διοργανώνει η Κυπριακή Προεδρία για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή. Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί επίσης στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το ψευδοκράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο μόνος τρόπος για την επίλυσή του είναι να παραμείνουμε στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχει λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Θέλω απλώς να υπενθυμίσω στο ακροατήριο ότι υπάρχει ακόμη μια ευρωπαϊκή χώρα που είναι εν μέρει υπό κατοχή», δήλωσε χθες σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος ξεκάθαρα στην Κύπρο.

Το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλησε να δώσει και ένα μήνυμα προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, πριν από την επίσημη τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, σχετικά με την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ένα από τα θεμελιώδη, αν όχι τα πιο θεμελιώδη δόγματα, πτυχές αυτής της συμφωνίας είχε να κάνει με το όνομα Βόρεια Μακεδονία που χρησιμοποιείται erga omnes. Και αυτό είναι κάτι που είναι πολύ ξεκάθαρο και δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα. Όταν ακούω ότι η νέα κυβέρνηση αναφέρεται στη χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας εντός της χώρας, έχω σοβαρές ανησυχίες. Και αυτό είναι ένα θέμα που σκοπεύω να θίξω. Δεν είναι εποικοδομητικό και δεν βοηθά τον ευρωπαϊκό δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας».

To ΝΑΤΟ θα καλέσει τα 32 κράτη να δημιουργήσουν εθνικό σχέδιο άμυνας σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης

Το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσινγκτον θα απευθύνει έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη της Συμμαχίας να δημιουργήσουν σχέδια εθνικής άμυνας σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης αναφέρει σε δημοσίευμά του το  Foreign Policy.

«Θα προωθήσουμε την ιδέα στην Ουάσινγκτον ότι όλοι οι σύμμαχοι θα πρέπει να δεσμευτούν να έχουν κάποιου είδους εθνικό σχέδιο που θα συγκεντρώνει τόσο τον στρατιωτικό σχεδιασμό όσο και τον πολιτικό σχεδιασμό για το Άρθρο 5» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Η εν λόγω κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συνεχούς προσπάθειας ώστε το ΝΑΤΟ να προετοιμαστεί για μια πιθανή μελλοντική ρωσική επίθεση στη συμμαχία, η οποία, όπως πιστεύουν τα μέλη, είναι πιθανό να περιλαμβάνει πυραυλικές επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας, διατάραξη των λιμανιών και επιθέσεις στο ενεργειακό δίκτυο – παρόμοια με αυτά που αντιμετώπισαν οι Ουκρανοί κατά τη διάρκεια της πλήρους εισβολής της χώρας.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει ότι «κάθε επίθεση σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ θεωρείται επίθεση κατά της Συμμαχίας, και είναι κόντρα σε ότι προβλέπει το άρθρο 5». Παράλληλα έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το 2% των αμυντικών δαπανών των κρατών-μελών πηγαίνουν για την ενίσχυση της Συμμαχίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης