Το ναυάγιο πλεούμενου που μετέφερε κάπου 20 μετανάστες χωρίς χαρτιά από νησιά της Κολομβίας ανοικτά της Νικαράγουας στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έναν εξ αυτών, ενώ άλλοι τέσσερις αγνοούνται, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη οι αρχές.

«Το πλεούμενο μετέφερε 20 επιβάτες. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται για να βρεθούν οι τέσσερις αγνοούμενοι», ανέφερε το κολομβιανό Πολεμικό Ναυτικό στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διευκρίνισε πως ανάμεσα στους ανθρώπους που διασώθηκαν είναι έξι παιδιά, ανάμεσά τους δυο από το Καζακστάν και τρία από τη Βενεζουέλα. Συνολικά, πρόσθεσε, διασώθηκαν 15 άνθρωποι, όμως ένας «δυστυχώς απεβίωσε».

Οι μετανάστες, ενήλικοι και παιδιά, είναι υπήκοοι «Κολομβίας, Ισημερινού, Ιράν, Νικαράγουας, Καζακστάν και Βενεζουέλας».

Νωρίτερα, η υπηρεσία μετανάστευσης της Κολομβίας έκανε λόγο μέσω X για 18 επιβαίνοντες «διαφόρων εθνικοτήτων» στο σκάφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ναυάγιο έγινε κοντά στα νησιά Σαν Αντρές και Προβιντένσια, περίπου 230 χιλιόμετρα από τη Νικαράγουα, στην κεντρική Αμερική, χώρα στην οποία οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στα μέσα Μαΐου προσάπτοντάς της ότι διευκολύνει την «παράνομη εμπορία» μεταναστών που ελπίζουν να φθάσουν στη δική τους επικράτεια.

Οι κολομβιανές αρχές έχουν τονίσει πως πολλοί μετανάστες παίρνουν πλέον τη θαλάσσια οδό από το Σαν Αντρές στη Νικαράγουα για να αποφεύγουν την επικίνδυνη διέλευση της ζούγκλας του Νταριέν, που αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Κολομβία και στον Παναμά.

Από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς, πάνω από 200.000 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους υπήκοοι της Βενεζουέλας, διέσχισαν την αφιλόξενη, εξαιρετικά επικίνδυνη δασική περιοχή, όπου συμμορίες τους εκβιάζουν ή τους ληστεύουν. Πολλοί μετανάστες υφίστανται βίαιες επιθέσεις και οι θάνατοι είναι πολλοί.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως θα στείλουν πίσω μετανάστες που διέσχισαν τη ζούγκλα του Νταριέν μέσα «στις προσεχείς εβδομάδες», έπειτα από συμφωνία με τον νέο πρόεδρο του Παναμά, τον Χοσέ Ραούλ Μουλίνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης