Παρούσα μετά από 12 χρόνια σε τελικό Euro θα είναι η Ισπανία. Η ομάδα του Ντε Λα Φουέντε νίκησε με ανατροπή τη Γαλλία, 2-1, στην «Αλιάντς Αρένα» του Μονάχου στον πρώτο χρονικά ημιτελικό του Euro 2024 και θα είναι παρούσα στο μεγάλο τελικό της Κυριακής (14/7) στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου.

Η «Ρόχα» απέδειξε σε ένα ακόμη ματς ότι είναι η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης και απόλυτα δικαιολογημένα θα βρεθεί για πέμπτη φορά στην Ιστορία της σε καταληκτικό αγώνα Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με στόχο να κατακτήσει το 4ο τρόπαιο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τουρνουά ολοκληρώθηκε στην ημιτελική φάση για τους «τρικολόρ», που μπορεί να «σώθηκαν» στα πέναλτι με την Πορτογαλία, ωστόσο, απόψε δεν ξέφυγαν από τη μετριότητα και παρότι προηγήθηκαν μέσα σε ένα πεντάλεπτο βρέθηκαν με την «πλάτη στον τοίχο» χωρίς να καταφέρουν να αντιδράσουν!

 

Η πρώτη μεγάλη φάση του ημιτελικού ήρθε πολύ νωρίς. Από τη σέντρα του Γιαμάλ στο 5′ ο Ρουίθ βρέθηκε εντελώς αμαρκάριστος στο δεύτερο δοκάρι, αλλά η κεφαλιά που επιχείρησε ήταν άστοχη!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ό,τι δεν έκανε ο μέσος της Παρί Σεν Ζερμέν, το έκανε ο συμπαίκτης του στους πρωταθλητές της Ligue 1, Κολό Μουανί, τέσσερα λεπτά αργότερα. Ο Εμπαπέ έβγαλε τη σέντρα ακριβείας και ο 25χρονος επιθετικός με κεφαλιά είχε πολύ εύκολο έργο, βάζοντας μπροστά στο σκορ τους «τρικολόρ» (1-0).

Κι ενώ όλα έμοιαζαν… τέλεια για τους «πετεινούς», μέσα σε 5 λεπτά η «Ρόχα» έφερε τα πάνω κάτω.

Αρχικά στο 21′ με το ωραιότερο, ίσως, γκολ του τουρνουά έως τώρα από το φοβερό σουτ του Λαμίν Γιαμάλ. Το νέο μεγάλο αστέρι της Μπαρτσελόνα και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου με το τέρμα που πέτυχε έγραψε Ιστορία.

Έγινε ο νεαρότερος παίκτης που σκοράρει σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, σε ηλικία 16 ετών και 323 ημερών και παράλληλα ο μικρότερος που ξεκίνησε σε ημιτελικό Euro και Μουντιάλ προσπερνώντας τον Πελέ, ο οποίος ήταν στο αρχικό σχήμα της Βραζιλίας στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 1958 με τη Γαλλία, σε ηλικία 17 ετών και 244 ημερών).

Στο 25′, ο Ντάνι Όλμο αφού «άδειασε» τον Τσουαμενί με δυνατό σουτ νίκησε τον Μενιάν, με τη βοήθεια και της τύχης, καθώς στην πορεία της μπάλας μπήκε ο Κουντέ.

Η πιο παραγωγική ομάδα της διοργάνωσης με 13 γκολ, Ισπανία, είχε καταφέρει μία σπουδαία ανατροπή (2-1) απέναντι στην καλύτερη άμυνα του Euro μέχρι τη σέντρα του ματς, καθώς η Γαλλία είχε δεχτεί μόλις ένα γκολ στους 5 αγώνες που έδωσε!

Η Ισπανία ήταν άριστη τακτικά στο δεύτερο μέρος, έκλεισε σωστά όλους τους διαδρόμους με τους παίκτες της να πηγαίνουν πρώτοι στη μπάλα, δεν επέτρεψε στου Γάλλους να βρουν χώρους, ούτε να τροφοδοτηθεί ο Εμπαπέ και δεν κινδύνεψε ούτε μία φορά, πέρα από το σουτ του Ερνταντέζ στο 75′ από καλή θέση που ήταν άστοχο.

Ήθελαν, αλλά δεν μπορούσαν οι Γάλλοι. Υπήρχε διάθεση από την πλευρά των παικτών του Ντιντιέ Ντεσάν, ωστόσο, το παιχνίδι τους ήταν μονοδιάστατο και προβλέψιμο. Κι από τη στιγμή που και το μεγάλο τους αστέρι, ο Κιλιάν Εμπαπέ, συνέχισε τις κακές του… πτήσεις στο τουρνουά, ήταν αναμενόμενο το αποτέλεσμα.

Θα μπορούσε, πάντως, στο 86′ να στείλει το ματς στην παράταση, αλλά το σουτ που έπιασε μέσα από την περιοχή ήταν πολύ μακριά από τα δικά του στάνταρ.

Ισπανία – Γαλλία 2-1 (ΕΡΤ1)

Γκολ: 9′ Κόλο Μουανί (Γαλλία), 21′ Γιαμάλ (Ισπανία), 25′ Όλμο (Ισπανία)

 

Κίτρινες κάρτες: Νάβας, Γιαμάλ – Τσουαμενί, Καμαβινγκά

Κόκκινες κάρτες:

Ισπανία (Λουίς Ντε Λα Φουέντε): Σιμόν, Χεσούς Νάβας (58′ Βιβιάν), Νάτσο, Λαπόρτ, Κουκορέγια, Ρόδρι, Φαμπιάν Ρουίθ, Γιαμάλ (90’+4 Θουμπιμέντι), Όλμο (76′ Μερίνο), Γουίλιαμς (90’+4 Φεράν Τόρες), Μοράτα (76′ Ογιαρθάμπαλ).

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Μενιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Ερναντέζ, Καντέ (62′ Γκριεζμάν), Τσουαμενί, Ραμπιό (62′ Καμαβινγκά), Ντεμπελέ (79′ Ζιρού), Κολό Μουανί (62΄Μπαρκολά), Εμπαπέ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης