Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκονται 14 άτομα για την υπόθεση του κυκλώματος με τους δημοτικούς υπαλλήλους της Αθήνας, που εκβίαζαν επιχειρηματίες. Στην κατοχή των συλληφθέντων -που άλλοτε ζητούσαν χρήματα για να σβήσουν πρόστιμα κι άλλοτε για να μην τα βεβαιώσουν- εντοπίστηκαν πάνω από 400.000 ευρώ, ενώ η λεία από τη δράση τους, εκτιμάται πως ξεπερνούσε τις 700.000 ευρώ το χρόνο.

Ως αρχηγός του κυκλώματος φέρεται η 43χρονη “Νάνσυ”, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται δημοτικοί αστυνομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων. Μάλιστα, η παράνομη δραστηριότητα είχε μετατραπεί σε οικογενειακή υπόθεση της αρχηγού, που όρισε εισπράκτορα για τους χρηματισμούς τον αδερφό της ενώ η μητέρα της, έκρυβε τα χρήματα στο σπίτι της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 43χρονη κρατούσε και σημειώσεις με τα χρηματικά ποσά και τους εκβιαζόμενους μαγαζάτορες. Φαίνεται δε, ότι ήταν τόσο σίγουρη πως δεν θα συλληφθεί και δεν χρησιμοποιούσε κωδικές ονομασίες αλλά έγραφε στα τετράδιά της κανονικά ονόματα επιχειρηματιών και διευθύνσεις καταστημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Η 43χρονη «ψάρευε» επιχειρηματίες, κυρίως σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως το Σύνταγμα και το Γκάζι, με την υπόσχεση ότι θα είναι στο απυρόβλητο από ελέγχους του υγειονομικού, της δημοτικής αστυνομίας ή της πολεοδομίας.

 

Μάλιστα, συνόδευε τους επίορκους υπαλλήλους στα καταστήματα, όταν έκαναν ελέγχους, για να εκφοβίσει τους επιχειρηματίες, δείχνοντάς τους ότι έχει διασυνδέσεις και αν δε συνεργαστούν, θα έχουν συνέπειες.

Η καταγγελία που κινητοποίησε τις Αρχές

Το κουβάρι των συλλήψεων και της διαλεύκανσης της υπόθεσης ξετύλιξε η καταγγελία ενός επιχειρηματία από το κέντρο της Αθήνας στους «Αδιάφθορους» της ΕΛΑΣ.

«Είμαι επιχειρηματίας στο κέντρο της Αθήνας, που δραστηριοποιούμαι στο χώρο της εστίασης και θέλω να σας καταγγείλω κάτι γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Εδώ και αρκετό καιρό κάποιοι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν κάνει δύσκολη τη ζωή φίλων συναδέλφων μου και τους εκβιάζουν για να βγάζουν μεροκάματο”, ανέφερε η καταγγελία που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Δύο συγκεκριμένοι άντρες δημοτικοί αστυνομικοί γυρνάνε από μαγαζί σε μαγαζί και κάνουν μηνύσεις για να συμπληρώσουν οι καταστηματάρχες από δύο ο καθένας. Όπως πολύ καλά ξέρετε στις τρεις μηνύσεις γίνεται σφράγιση. Τότε, περνάει μία κυρία που συστήνεται ως Νάνσυ και λέει ότι μπορεί να μεσολαβήσει να μην γίνει τρίτη μήνυση, αλλά εννοείται με το αζημίωτο. Αν κάποιος δεν της δώσει χρήματα μετά από λίγες μέρες, ως διά μαγείας έρχονται πάλι οι δημοτικοί και κάνουν την τρίτη μήνυση” ανέφερε σε άλλο σημείο.

Ο επιχειρηματίας μάλιστα, έδωσε τον τηλεφωνικό αριθμό της αρχηγού του κυκλώματος, στα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, που κατάφεραν σύντομα να την ταυτοποιήσουν και να εξαρθρώσουν το κύκλωμα των εκβιαστών. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, είναι Τμηματάρχης της Δημοτικής Αστυνομίας, υπάλληλος της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, υπάλληλος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής και υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής.

Όπως έγραψε η Zougla.gr η «εγκέφαλος» της σπείρας, το 2009 είχε κατηγορηθεί για απόπειρα απάτης, καθώς παριστάνοντας τη μεσίτρια αποπειράθηκε να πουλήσει ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αξίας άνω των 120.000. Τελικά συνελήφθη και δεν πρόλαβε να εισπράξει τα χρήματα.

Το 2010 είχε κατηγορηθεί για υπεξαίρεση, διότι ως εργαζόμενη σε γραφείο γενικών ασφαλίσεων, υπεξαίρεσε το χρηματικό ποσό των 124.831,38 ευρώ.

Οι διάλογοι που «έκαψαν» το κύκλωμα

Χαρακτηριστικοί για τη δράση του κυκλώματος είναι και οι διάλογοι που έρχονται στο φως, αλλά και τα μηνύματα, από ενοχλημένο ιδιοκτήτη καταστήματος που, παρότι πλήρωνε στο κύκλωμα, οι έλεγχοι συνεχίζονταν, και μόλις είχε ενημερωθεί ότι θα του αφαιρούσαν όλα τα τραπεζοκαθίσματα.

«Θεωρώ ότι το να δίνουμε 12.000 και πέρυσι 16.000 ευρώ και να έχουμε αυτή την αντιμετώπιση δεν είναι ό,τι καλύτερο. Η προστασία ποια είναι δηλαδή; Να μας κλείσουν δυο μέρες και να τραβήξουμε εμείς σφραγίδα, αυτή είναι η προστασία, και να δίνουμε αυτά τα χρήματα».

Σε άλλον διάλογο η εν λόγω υπάλληλος παίρνει τηλέφωνο καταστηματάρχη για να του ζητήσει τα χρήματα που πρέπει να δώσει στο κύκλωμα:

Κατηγορούμενη: Μου τα έχεις αφήσει;

Καταστηματάρχης: Για ποια μιλάμε τώρα; Θύμισέ μου.

Κατηγορούμενη: Ε, 1.000, εε στην χχχχχχχχ. 22 του μηνός έχουμε.

Καταστηματάρχης: 22 ή 25 είπαμε;

Κατηγορούμενη: 22.

Καταστηματάρχης: 25 είπαμε για το, τη δημοτική, ε;

Κατηγορούμενη: 22 είπαμε να μου δώσεις τα πρώτα. Περίμενε να σου πω και τις ημερομηνίες γιατί τα έχω συμπληρώσει, δεν κάνω λάθος. Τα ‘γραφα την ώρα που μου τα ‘λεγες. Λοιπόν, 22, 22 που είναι σήμερα και 29 τα υπόλοιπα. 22 του μηνός 1.000, 29 του μηνός 1.250 ευρώ. Και μετά το Πάσχα.

Καταστηματάρχης: Τα 1.000 για το Υγειονομικό είναι αυτά; Α, όχι, όχι, τα σπάσαμε σε δύο.

Κατηγορούμενη: Όχι, όχι.

Καταστηματάρχης: Ναι, εντάξει, εντάξει. 1.000 σήμερα και 1.200 τέλος του μήνα.

Κατηγορούμενη: Εντάξει, 29 τη Δευτέρα.

Καταστηματάρχης: Εντάξει, εντάξει. Ωραία, θα σ’ τα αφήσω.

Κατηγορούμενη: Ωραία, οπότε άφησέ τα μου και στείλε μου ένα μήνυμα ότι τα άφησες, για να στείλω τον χχχχ.

«Βάλε λίγο παραπάνω να πάμε για διακοπές»

Χαρακτηριστική είναι η συνομιλία της «Νάνσυς», με κατηγορούμενο υπάλληλο του Υπουργείου Πολιτισμού:

Υπάλληλος υπουργείου Πολιτισμού: Πάμε ένα τριχίλιαρο;

Νάνσυ: Μμμ νομίζω δύο είναι καλύτερα εδώ.

Υπάλληλος υπουργείου Πολιτισμού: Βάλε λίγο παραπάνω, καλοκαίρι να πάμε για διακοπές ρε. Άντε ρε. Άντε και το βλέπουμε μετά το άλλο θέμα.

Νάνσυ: Εεε.

Υπάλληλος υπουργείου Πολιτισμού: Για ένα πάνω για ένα κάτω.

Νάνσυ: Καλά θα το δω και σε, κοίτα θα μιλήσω και σου λέω.

Φωτογραφίες – ντοκουμέντα από τις συναλλαγές

Σε φωτογραφίες-ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτυπώνεται η συνάντηση μεταξύ υπαλλήλου της δημοτικής αστυνομίας και ενός εκ των δύο αρχηγών. Στην καρέκλα υπάρχει και μία χάρτινη τσάντα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να εκτιμούν πως μέσα σε αυτή υπήρχε χρηματικό ποσό.

Στις άλλες φωτογραφίες αποτυπώνεται χρηματική συναλλαγή μεταξύ του αδερφού της φερόμενης ως αρχηγού και ενός επιχειρηματία. Το χρηματικό ποσό έχει επισημανθεί με κόκκινο κύκλο.

Δύο μέλη του ΠΑΣΟΚ εμπλέκονται στο κύκλωμα εκβιαστών

Στο μεταξύ, δύο μέλη της σπείρας των εκβιαστών αποδείχτηκε πως ήταν υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και παράλληλα μέλη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αντέδρασε ακαριαία με τη διαγραφή τους.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ ανέστειλε την κομματική τους ιδιότητα ενώ τα ίδια άτομα τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων και από το υπ. Πολιτισμού.

Η σχετική ανακοίνωση:

«​Από το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνεται ότι, σε συνέχεια του εγγράφου που απεστάλη σήμερα από την Ελληνική Αστυνομία, στο οποίο γίνεται αναφορά στις ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλων του Υπουργείου, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, οι ανωτέρω υπάλληλοι τίθενται αμέσως σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και ακολουθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ουδεμίας ανοχής».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης