«Η απόδειξη στην Ποινική δίκη» και η «Ποινική αντιμετώπιση του φαινομένου της αθλητικής βίας» ήταν τα δύο βασικά θέματα του 27ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Ιουλίου στο ιστορικό κτίριο «Βουλευτικό» στο Ναύπλιο.
Εκπρόσωποι του νομικού κόσμου της χώρας, Αρεοπαγίτες, Εισαγγελείς, Καθηγητές Νομικής και Δικηγόροι αλλά και ο Αστυνομικός Διευθυντής στην Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας ΓΑΔΑ, μίλησαν για τα δύο επίκαιρα θέματα και ειδικά για την αθλητική βία μετά τις υποθέσεις που έχουν συγκλονίσει την Ελλάδα (Άλκης Καμπανός, Μιχάλης Κατσουρής, Γιώργος Λυγγερίδης).
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων Νικόλαος Γαλάνης επεσήμανε στο χαιρετισμό του ότι «χρειάζεται να αναμορφωθεί και να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος που απονέμεται το δίκαιο στη χώρα μας και να συμβαδίζει με τα νέα δεδομένα και τη νέα τάξη πραγμάτων ,με τις αλλαγές να συντελούνται συλλογικά με τη συμμετοχή και τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων».
Ο Αντεισαγγελέας Εφετών Πάτρας και πρώην Αθλητικός Εισαγγελέας Πειραιά Ηλίας Κωνσταντακόπουλος μίλησε για τις αλλαγές των τελευταίων ετών στις ποινές για την αθλητική βία τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Αθλητικός Εισαγγελέας είδε πολλά έκτροπα όπως το ΣΕΦ να καίγεται κατά τα 2/3, αλλά και τερματοφύλακα μεγάλης ομάδας της Αθήνας να δέχεται ακόμα και πυρά.
Για τα μέτρα που λαμβάνονται εντός και εκτός γηπέδου μίλησε ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Χριστόλογλου τονίζοντας ότι για να αντιμετωπίσουμε την αθλητική βία θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη.
Ο Καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Άρης Χαραλαμπάκης στην εισήγησή του, μίλησε για τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει στον Ποινικό Κώδικα τα τελευταία πέντε χρόνια ενώ ο κ.Ηλίας Γιαρένης, Αρεοπαγίτης, μίλησε για τις αποδείξεις στην ποινική δίκη και ο Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ναυπλίου κ. Θωμάς Θεοχαρόπουλος ανέλυσε τις ειδικές ανακριτικές πράξεις που διενεργούνται.
Στο συνέδριο παραβρέθηκαν έγκριτοι Δικηγόροι από τους δικηγορικούς συλλόγους του Ναυπλίου, της Αθήνας, του Πειραιά, της Πάτρας, της Τρίπολης, της Κατερίνης, της Αλεξανδρούπολης, της Κορίνθου και άλλων πόλεων μίλησαν για τις πραγματογνωμοσύνες και τα ψηφιακά εργαλεία στην ποινική δίκη αλλά και τη σημασία των μαρτύρων.