Ολική ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό δείχνουν τα πρώτα επίσημα exit polls του δεύτερου γύρου των Γαλλικών εκλογών, που φέρνουν στην πρώτη θέση την αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο, του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, στη δεύτερη θέση το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν «Αναγέννηση»,  και στην τρίτη θέση το κόμμα της Μαρίν Λεπέν «Εθνική Συσπείρωση», το οποίο σημειώνει μεγάλες απώλειες.

Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα κερδίσει από 172 και 192 έδρες, το Ensemble από 150 έως 170 έδρες, η Εθνική Συσπείρωση από 132 έως 152 έδρες και οι Ρεπουμπλικανοί από 60 έως 70 έδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο κανένας από τους τρεις συνασπισμούς δεν συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία.

Οπως μεταδίδει το Reuters, εάν το exit poll επιβεβαιωθεί, το γαλλικό κοινοβούλιο θα είναι διαιρεμένο σε τρεις μεγάλες ομάδες οι οποίες έχουν διαφορετική ατζέντα, ενώ δεν έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει ενδεχομένως σε μια περίοδο αστάθειας τη χώρα, εκτός κι αν η αριστερή συμμαχία καταφέρει να συνάψει συμφωνία συνεργασίας με κάποιο άλλο κόμμα.

Η αριστερή συμμαχία προβλέπεται ότι θα συγκεντρώσει 172 έως 215 έδρες, από τις συνολικά 577 έδρες του γαλλικού κοινοβουλίου, με βάση τις εκτιμήσεις του exit poll, οι οποίες συνήθως είναι αξιόπιστες, αναφέρει το Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτέλεσμα ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, παραμένει απογοητευτικό για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου η κεντρώα συμμαχία σημειώνει απώλειες και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, κερδίζοντας 150 με 180 έδρες.

Ο μεγάλος ηττημένος του σημερινού δεύτερου γύρου ωστόσο αναδεικνύεται η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, που παρά τη νίκη στον πρώτο γύρο των εκλογών έρχεται στην τρίτη θέση με 115 έως 155 έδρες.

«Ο λαός μας απέκλεισε ξεκάθαρα το χειρότερο», είπε ο Μελανσόν

«Ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να παραδεχθεί την ήττα στις βουλευτικές εκλογές και να αναθέσει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο να σχηματίσει κυβέρνηση, δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Ο πρωθυπουργός «πρέπει να φύγει» και «η αριστερή συμμαχία να κυβερνήσει», είπε.

«Ο λαός μας απέκλεισε ξεκάθαρα το χειρότερο», είπε ο Μελανσόν αναφερόμενος στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό που, αν και θεωρήθηκε αρχικά νικητής, βρέθηκε τελικά στην τρίτη θέση.

Παραδοχή ήττας από τον Μπαρντελά

«Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς», τόνισε ο Μπαρντελά στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll.

«Θα ενισχύσουμε το έργο μας στην αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Η πρώτη αντίδραση του Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με πηγές της Γαλλικής Προεδρίας.

Όπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις.

Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβαστεί την επιλογή του γαλλικού λαού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Γκαμπριέλ Ατάλ: «Το πρωί θα υποβάλω την παραίτησή μου»

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ έκανε τις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία που δείχνει η πρώτη εκτίμηση ψήφου που φέρνει στην πρώτη θέση την αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

«Το πολιτικό μου στρατόπεδο δεν έχει πλειοψηφία απόψε» είπε και πρόσθεσε πως «αύριο το πρωί θα υποβάλω την παραίτησή μου».

Μαρί Λεπέν: «Η νίκη του κόμματός μας έχει καθυστερήσει»

Η Μαρίν Λεπέν, η οποία ηγείται του Εθνικού Συναγερμού μαζί με τον Τζόρνταν Μπαρδέλα, μίλησε πριν από λίγο στους δημοσιογράφους.
Είπε ότι η νίκη του κόμματός της έχει μόνο καθυστερήσει και ότι βλέπει τους σπόρους της αυριανής νίκης στο σημερινό αποτέλεσμα.

Η Λεπέν, η οποία έχει θέσει τρεις φορές ανεπιτυχώς υποψηφιότητα για την προεδρία, δήλωσε επίσης ότι η κατάσταση του προέδρου Μακρόν είναι ανυπόφορη.

Το κρίσιμο ερώτημα

Το ερώτημα που προκύπτει και το οποίο μένει να απαντηθεί στην πράξη,  είναι πως η Αριστερή Συμμαχία και ο Μακρόν θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση, η οποία θα έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την Κάτω Βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.

Τι έδειξαν νωρίτερα τα ανεπίσημα exit polls

Την πρώτη θέση και στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία φαίνεται να κατακτά το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν «Εθνική Συσπείρωση», η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει 200 έδρες, σύμφωνα με τα ανεπίσημα exit polls, συμπεριλαμβανομένης της βελγικής La Libre.

Η διαφαινόμενη πρωτιά της Μαρίν Λε Πεν, δεν φαίνεται ωστόσο να της εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα πρώτα ανεπίσημα exit polls, τα οποία μεταδίδουν βελγικά ΜΜΕ για τον β’ γύρο των γαλλικών εκλογών.

Η συμμαχία των αριστερών του Νέου Λαϊκού Μετώπου έρχεται δεύτερη, με 170 έδρες, ενώ ακολουθεί η συμμαχία του Μακρόν «Αναγέννηση», η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει 140 έδρες.

Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι Ρεπουμπλικανοί με 60 έδρες.

Σύμφωνα με άλλα exit polls η Λεπέν μπορεί να συγκεντρώσει από 200 έως 228 έδρες, το Λαϊκό Μέτωπο συγκεντρώνει από 161 μέχρι 170 έδρες, η «Αναγέννηση» του Μακρόν από 124 έως 140 έδρες και οι Ρεπουμπλικάνοι 50 έδρες.

Ωστόσο άλλα exit poll παρουσιάζουν μία διαφορετική εικόνα και συγκεκριμένα.

-Εθνική Συσπείρωση: 130 έως 160 έδρες

-Νέο Λαϊκό Μέτωπο: 175 έως 215

– Ensemble: 150 έως 170

– Ρεπουμπλικάνοι: 68 έως 74

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και το exit poll της Opinionway για λογαριασμό του CNews

-Εθνική Συσπείρωση: 130 έως 160 έδρες

– Νέο Λαϊκό Μέτωπο : 180 έως 210 έδρες

– Ensemble: 160 έως 180 έδρες

– Ρεπουμπλικάνοι : 40 έως 50 έδρες

Υπογραμμίζεται ότι τα βελγικά μέσα ενημέρωσης δεν υπόκεινται στην απαγόρευση που ισχύει για τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν μπορούν να δημοσιεύσουν εκτιμήσεις και αποτελέσματα πριν τις 9 ώρα Ελλάδος που κλείνουν οι κάλπες.

Υψηλή συμμετοχή

Το ποσοστό συμμετοχής στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών έφτασε το 59,71% την Κυριακή (7.7.2024) στις 5μμ, έναντι 59,39% την ίδια ώρα στον α’ γύρο, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Στις εκλογές του 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 38,11%.

Το ποσοστό είναι το υψηλότερο για βουλευτικές εκλογές από την ψηφοφορία του 1981 (61,4%) που ακολούθησε την εκλογή του Φρανσουά Μιτεράν στην προεδρία της Γαλλίας.

Η τελική συμμετοχή στον δεύτερο γύρο εκτιμάται ότι θα φθάσει το 67% από τα ινστιτούτα Ipsos και Opinionway, το 67,1% από το Elabe και το 67,5% από το Ifop, έναντι 66,7% στον πρώτο γύρο.

Αυτό το ποσοστό θα συνιστούσε ρεκόρ μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του 1997.

Δείτε live τη μετάδοση των αποτελεσμάτων από τη Γαλλική τηλεόραση:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης