Πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους, αλλά στην τσέπη των καταναλωτών φτάνουν ακόμη και κατά 944% ακριβότερα!

Ένα καλά οργανωμένο καρτέλ μεσαζόντων, που δρα σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης των τροφίμων, λυμαίνεται την αγορά και ληστεύει στην κυριολεξία τόσο τους αγρότες και τους μικρο-παραγωγούς όσο και όλους εμάς που πληρώνουμε το αγγουράκι και τις ντομάτες… για χρυσάφι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι, για να διατηρούν την ακρίβεια στην αγορά και να απολαμβάνουν οι ίδιοι τους «καρπούς» των «καπέλων» είναι απλή και γνωστή χρόνια τώρα: πιστωτικά τιμολόγια έκπτωσης εκ των υστέρων. Δηλαδή, εικονικά τιμολόγια.

Έτσι, ενώ το ρύζι για παράδειγμα πωλείται από τον παραγωγό κατά 0,42 λεπτά το ευρώ, ο καταναλωτής το αγοράζει με 1,36 ευρώ. Το «καπέλο» δηλαδή φτάνει το 324%! Το χωριάτικο ψωμί, που ο παραγωγός το πουλά 0,18 λεπτά του ευρώ, οι καταναλωτές το αγοράζουν 1,7 ευρώ το κιλό. Η διαφορά στην τιμή αγγίζει δηλαδή το 944%! Το μέλι το αγοράζουμε 11 ευρώ το κιλό, ενώ ο παραγωγός το πουλά 3,5 ευρώ, με το «καπέλο» να φτάνει το 314%!

Τα στοιχεία αυτά, προκύπτουν από έρευνα που έκανε η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών τον Νοέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Τσιφόρος, αναφέρει στη zougla.gr τέσσερα μέτρα που προτείνει η Συνομοσπονδία για την αντιμετώπιση του φαινομένου.  

Αν λοιπόν αναρωτιέστε γιατί ενώ τα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων έχουν πάρει την ανιούσα, αγρότες και παραγωγοί κατεβαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, η απάντηση είναι απλή… Γιατί και οι μεσάζοντες πρέπει… να φάνε! Προφανώς, με χρυσά κουτάλια.

(Πρώτη καταχώρηση: 20 Ιανουαρίου, 06:01)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης