Αναρτήθηκε προς διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας με αντικείμενο την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, που ξεκίνησε εδώ και 30 χρόνια με τον Ν.2716/1999.
Στόχος του είναι η αναδιάρθρωση του συστήματος οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας της χώρας και ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου, ώστε, με τρόπο εμβληματικό και ουσιαστικό, τα άτομα, που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην ψυχική τους υγεία, να τοποθετούνται στο επίκεντρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.
Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ολοκληρώνεται με την ανάπτυξη του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.), στο οποίο εντάσσεται το σύνολο των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΕΣΥ και το οποίο διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα υπαγόμενα στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών υπό ενιαία υπηρεσιακή, ιατρική και νοσηλευτική Διεύθυνση.
Ταυτόχρονα δημιουργείται ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.), στον οποίο εντάσσονται και λειτουργούν από κοινού, όλοι οι εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς θεραπείας των εξαρτήσεων του δημοσίου τομέα, σε ένα ενιαίο και ολιστικό πλαίσιο οργάνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών με απόλυτο σεβασμό των θεραπευτικών επιλογών.
Νομοθετείται επί πλέον η δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης των Ψυχικών Διαταραχών, το οποίο θα διευκολύνει την έγκαιρη πρόληψη και την ορθή πλοήγηση των ασθενών στις κατάλληλες υπηρεσίες.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο επιδιώκει την βελτίωση και προαγωγή της ψυχικής υγείας των πολιτών και την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβασή τους σε όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες πλησίον της κατοικίας τους. Επιδιώκει την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση των ψυχικών διαταραχών, ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης, την καθιέρωση ενός συστήματος συνεχούς αξιολόγησης της ποιότητας, την παροχή υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στα σωφρονιστικά καταστήματα, την πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών των ανηλίκων και την αποτελεσματική καταπολέμηση του στίγματος.
Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, οργανισμούς και πολίτες να συμμετάσχουν στη διαβούλευση και να καταθέσουν τα σχόλια τους, συμβάλλοντας έτσι ενεργά στην διαμόρφωση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας.