Μια καταστροφή που απλά περίμενε να συμβεί ήταν η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (30 Ιουνίου) στην Εύβοια, στην περιοχή της Ριτσώνας σε εργοστάσιο, σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής που ήρθε σε επικοινωνία με τη «Ζούγκλα». Αυτό διότι στον χώρο αυτό συνηθιζόταν εδώ και καιρό να εναποθέτονται σκουπίδια, αλλά και ανακυκλώσιμα υλικά, χωρίς να λαμβάνεται κάποιο μέτρο πυροπροστασίας.

Όπως θα δείτε στο βίντεο και τις φωτογραφίες που ακολουθούν, το οικόπεδο αυτό ήταν γεμάτο με απορρίμματα, εύφλεκτα υλικά και ξερά χόρτα, τα οποία σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα δεν απομακρύνονταν με ασφαλή τρόπο, παρά μόνο τους έβαζαν φωτιά για να «καθαρίσουν» όποτε ο χώρος γέμιζε ασφυκτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Τι ανέφερε στη «Ζούγκλα» ο αναγνώστης, κάτοικος της περιοχής:

«Από πέρυσι παρατηρήσαμε ότι ο όγκος εναπόθεσης των σκουπιδιών και όχι ανακυκλώσιμων υλικών μεγάλωνε αισθητά (στο συγκεκριμένο σημείο). Σκεφτείτε ότι σε μια περιοχή υπάρχουν δύο οικοδομικά τετράγωνα. Το πάνω προς τη μεριά του εργοστασίου του Παπουτσάνη και την κεντρική EO Θήβας Χαλκίδας και το κάτω προς τα χωράφια και ένα υποτυπώδη χωματόδρομο. Στο πάνω οικοδομικό τετράγωνο υπήρχαν οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου και το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι είχαν αγοράσει – ενοικιάσει ίσως, δεν γνωρίζω – μια λωρίδα (φαίνεται στις φωτογραφίες και το βίντεο) πλάτους περί τα 20 μέτρα στο κάτω οικοδομικό τετράγωνο, ανάμεσα στα χωράφια όπου εναπόθεταν όλα τα σκουπίδια χωρίς κανένα μέτρο πυροπροστασίας. Πέρυσι ήμασταν τυχεροί, δεν ήταν η ώρα τους να το κάψουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φωτογραφίες και το βίντεο τραβήχτηκαν πέρυσι τέτοια εποχή με το σκεπτικό να γίνει αναφορά στην πυροσβεστική υπηρεσία Χαλκίδος, η οποία και έγινε τηλεφωνικά.

Οι εταιρείες ανακύκλωσης μαζεύουν τα πάντα, παίρνουν τα χρήματα από τα σκουπίδια που συλλέγουν, πουλάνε ότι τους συμφέρει και αφού γεμίσουν ασφυκτικά οι εγκαταστάσεις απλά τα καίνε για να καθαρίσουν. Τι φταίμε εμείς, τι φταίνε οι πυροσβέστες που αναπνέουν όλα τα τοξικά κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, τι φταίνε οι λοιποί που θα αναπνεύσουν τα τοξικά, τι φταίει το έδαφος όπου θα κατακάτσουν όλα αυτά τα τοξικά σωματίδια και μετά τις βροχές θα περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα;

Πώς αφήνεις εργοστάσια να χτίζονται σε ανύπαρκτα βιομηχανικά πάρκα, όπου δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, δρόμοι, νερό, ρεύμα, πυρασφάλεια, σε κλέβουν από όποια τρύπα βρουν, βλέπε Ασπρόπυργο και Κορωπί και κινδυνεύεις να καείς από τους μαφιόζους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης